Signaalid, mida USA valitsus saadab väidetava “massimõrva aju” kohta, on segased. Sama segased kui Osama bin Ladeni viimati avaldatud video, kus Osama ülistab mingeid “Egiptuse rüütleid”. Näiteks teatas Ameerikas põllumajanduskõrgkoolis õppinud Mohammed uurijatele, et ei mõista inglise keelt. Ta teatas, et tema ainus soov on surra, ja tunnistas end Guantanamos piinamiste ning uputamiste vahel süüdi veel kolmekümnes massimõrvas peale 11. septembri omade (New York Post 28.4.11).

Pole üldse selge, mida võimud Mohammediga teha kavatsevad või juba teinud on, igatahes tundub “aju” olevat juurviljastunud. Eelistungitel pildus 1965. aastal sündinud Khalid Mohammed kohturuumis paberlennukeid, mille peale olid soditud 2001 kaaperdatud lennureiside numbrid... Seejärel teatas “esiterrorist”, et rikutud on tema inimõigusi, kuna kohtus viibinud joonistaja sirgeldas tema nina liiga pikaks! Viimaselt saadaolevalt fotolt temast vaatab vastu apaatne pelmeenistunud nägu. Tema endine õppejõud ei tundnud Mohammedit sellelt ära.

Pentagoni esimene plaan oli kiire ja kinnine sõjatribunal Kuubal, ilma et vang üldse USA pinnale või ajakirjanike ette satuks. Demokraatide survel hakati pärast Obama valimisvõitu aga rääkima sellest, et Mohammed ja tema neli kaaslast astuvad tsiviilkohtu ette. Ainult et kohtupidamise paika ei suudetud leida – New Yorgi linn ei tahtnud sellist kohtuprotsessi oma territooriumile, viidates turvakaalutlustele.

Nüüd on peaprokurör Eric Holder otsustanud jääda sõjaväekohtu idee juurde. Viimased uudised sellest ülimalt venivast õigusmõistmisest tunduvad päris sõgedad: sõjaväetribunali süüdistaja võttis esialgsed süüdistused tagasi!

Näib, et Mohammed hukatakse kusagil okastraadi ja müüri taga, aga enne võtab ta omaks süü tapatööde korraldamises USAs ja Bali saarel pluss inimröövi ohvri Daniel Pearli tapmise oma käega. Või osutub ta nõdrameelseks, kelle üle kohut ei peetagi ning kes oma lühikese elu lõpuni teadmata kohas konutab. Lootus, et USA ja maailma avalikkus kuuleks mõnelt asjaosaliselt selget tunnistust, kuidas planeeriti 9/11 massitappu, nõrgeneb üha. Kellel oli eelteadmine? 2001. aastal väideti ju, et enne tragöödiat tehti börsidel tulevikutehinguid Ameerika lennukindlustusfirmade aktsiatega. Dick Cheney väitis, et “sedavõrd koordineeritud rünnak ei saanud võimalikuks ilma mõne riikliku organisatsiooni abita”. Millise siis?!

Mis pani need sürreaalsed kurjad kujud üldse tegutsema? President Bush üritas hämada, et “nad vihkasid meie vabadust”. Kui aga otsida USA riikliku TV-kanali C-Spani arhiivist, siis leiab ka selgemat juttu. FBI eriagent James Fitzgerald seletab: need inimesed samastavad end USA-sõbralike türannide all kannatavate rahvastega ja nad on vastu sellele, et USA toetab Iisraeli palestiina rahva allasurumisel.

Nii et džihaadi-meestel olid ikkagi ka mõned selged põhimõtted? Aga neis küsimustes ju asjad liiguvad. Tuneesia ja egiptuse rahvad on selleks korraks juba isevalitsejatest vabanenud. Obama ning president Medvedev ja hiinlased nõuavad Palestiina riigi loomist. Rahvusvaheliste maniakkide raev USA vastu leeveneb. In’sallah.