Eestis on piisavalt professionaalseid ajaloouurijaid. Neile (ja mitte ainult Jumalalt saadud ilmutusele) toetus allakirjutaja, asudes uurima ja kajastama tõesit eriti tülgastavat ja kahetsusväärset osa meie ajaloos.

Mis juhtus umbes tuhande Eesti kodanikust juudiga, kes kartsid sakslasi vähem kui venelasi ja otsustasid sõja üle elada Eestis? Nad hukati 1941.-1942. a. Samuti leidsid Eesti enam kui 20 koonduslaagris otsa mujalt Euroopast siiatoodud juudid. Tapeti ka suur osa Eestis elavatest mustlastest.

Soovitan lugeda Vikerkaart 2001 8/9, mis käsitleb holokausti-temaatikat. Juba üle kümne aasta on lugeja kasutuses Eugenia Gurin-Loovi raamat "Eesti juutide katastroof 1941".

Sõjas hävitati kõik Eesti juudi kogukonnad ja sünagoogid-palvemajad. Ainukesena jäi püsti Pärnu sünagoog, kus 2. novembril 1941 hukati kõik Pärnu juudi lapsed. Läinud aastal ilmus Benjamin Anoliku raamat "Mälu missioon", mis sisaldab kuuest Eesti koonduslaagrist läbikäinud ja Klooga veresaunas imekombel ellujäänud leedu juudi tunnistusi. Paar kuud tagasi jõudis kaante vahele president Meri ellukutsutud inimsusevastaste kuritegude uurimise rahvusvahelise komisjoni kokkuvõte "Eesti 1940-1945", mis sisaldab paljude ajaloolaste töid.

Kahtlejatele on Rahvuslikus Riigiarhiivis hulk materjali: eriti kõnekad on Fondi R-64 säilitusühikud, mis sisaldavad arreteeritud juutide toimikuid, aga samuti Klooga koonduslaagri materjalid Fondist 4215 jpm.

Tulles Jaak Valge vihje juurde ilmutusest juutide äravalituse kohta. Samasuguse ilmutuse on saanud enamik neist, kes on lugenud Piiblit. Kristlikele põhimõtetele rajatud Euroopas ei tohiks olla üllatuseks, et see ristilöödud mees, kes ripub igas kirikus altari kohal, on Jeesus Kristus, juut.

Piret Udikas

Toimetajaveerus ütleb Tiina Kaalep: "Inimesed maal ei ole õnnetud ega lollid. Nad elavad oma elu enamjaolt tasakaalukamalt ja paremini kui ummikutes istuvad linlased."

Samas EEs kirjutatakse puhast valet, et Hiiumaal pole kuhugi lõunatama minna ning et kõik Hiiumaa puugid on entsefaliidist nakatunud ja annavad haigust aktiivselt edasi. Tänavuses Hiiumaa turismikataloogis on kirjas paarikümne toitlustuskoha aadressid ja Hiiumaa puugid on Eestis vist viimased, kelle hammustusest suure tõenäolisusega entsefaliiti ei saa.

Autor manab hiidlase vähest huvi rahateenimise ja äriajamise vastu ning toob hiidlase äri näiteks Kõpust leitud joodiku, kes vobla õlle vastu vahetada tahab.

Samasugused joodikud kõnnivad Tallinna tänavatel ega tule kala õlle vastu vahetama, vaid koputavad jalutajale kuklasse ja võtavad rahakoti. Kas sellest tuleks teha üldistusi Tallinna linna kohta?

Tuttav Harjumaalt rääkis, kuidas mõned aastad tagasi nende aita sisse murti. Abikaasal õnnestus püstolilasuga varaste mikrobussi ust mõlkida. Sama buss sai sama mehe püstolist veel ühe mõlgi, kui samasse aita teist korda sisse murti.

Kui ma imestusest pärani silmi küsisin, kas niisugune Harjumaa elu ongi, et muudkui tulistate, vastas ta lihtsalt: "Jah." Ka ei lähe abikaasad kunagi koos pikemaks ajaks kodust ära. Kui on väg a vaja minna, siis kutsuvad mõne tuttava maja valvama. Naaberkülas käisid mustlastest vargad ühe pensionäri majas vargil 16 (!) korda. Siis sai politsei paar varast kätte ja üks neist pandi 1 (!) aastaks vangi.

Küsisin uskmatu Toomana, kas see kõik on ikka tõesti tõsi. Tuttav sai veidi pahaseks ja ütles, et tema meelest on muinasjutt hoopis see, et meie Hiiumaal võime jätta kodust lahkudes majaukse lukustamata ja poodi minnes autoukse lukust lahti.

Harda Roosna
toimetaja, Hiiu Leht

Veaparandus

17. augusti Areenis ilmunud Elvi Nassar-Linamaa artikli juures olev foto kujutab Kuressaare tuulikut, mitte Adavere tuulikut.

EE