Orwelli raamatu “Loomade farm” tegelikkuse on enamik meist sunniviisiliselt juba kaasa mänginud. Nüüd oleme tahtmatult kaasatud näitemängu “1984”. Kui vaadata nimekirja tehnoloogiafirmadest, kust kogub andmeid kurikuulus programm PRISM, siis enamikule meist on selles näitemängus määratud väike, aga kindel osa.

Ühendriikide ajakirjandus on sel nädalal välja toonud, et juba aastaid on infot kogutud ka pangakaardisüsteemide kohta. Suurem osa meist kasutab pangakaarte, mis on ühendatud Maestro, MasterCardi või Visa süsteemidega, mille peakontorid asuvad riigis, kus toimub totaalne andmete kogumine sõltumata sellest, millise riigi kodanik olete.

Guardiani vahendusel avalikkuseni jõudnud NSA sisekoolituse materjalidest selgub, et totaalne andmete kogumine sai tõelise hoo 2009. aastal. See on aasta, mil ametisse astus ühendriikide president Barack Obama. Selles kontekstis kõlab kuidagi õõnsalt Demokraatlik Partei, mille ridadesse Obama kuulub. Kas sõnumiks on, et demokraatia kaitseks on kõik vahendid lubatud? Kui jah, siis kas tegemist on ikka demokraatiaga?

Euroopa Liidu liikmesriigid alles toibuvad teadasaamisest, et Ühendriikide luuresüsteem võib teada nende alamatest rohkem kui nad ise. Üllatusmoment on mõistetav, sest raske on leida selgitust, miks korjata terrorismivastase võitluse loosungi all sadade miljonite tavaliste inimeste andmeid. Ameeriklased ise on tänaseks tõstatanud küsimuse Bostoni maratonil toimunu kontekstis, sest tõelist terrorismiakti ei suutnud PRISM, mis on töös olnud kuus aastat, ära hoida.

Et siis meenutage, mida olete viimase kuue aasta jooksul infotehnoloogia abil ja vahendusel teinud. Kui ei tule enam meelde, siis enamik sellest tegevusest on fikseeritud ja kenasti kusagil Marylandis talletatud.

Täna pole selget vastust selle kohta, mis eesmärgil jänkide totaalne andmete kogumine ja säilitamine käib. Vandenõuteoreetikutel on inspiratsiooni täis päevad. Ootan huviga millise kirjaniku raamat võib osutuda lähitulevikus prohvetlikuks.

Aga ettevaatlikus teeb, et raamatust “1984” ei ole veel kõik peatükid reaalsuses läbi mängitud.