EE nr 10 Eesti märk on jama, tõestab teadustöö

Kuigi selle märgi mõttetus on silmanähtav, siiski tore, et asi on nüüd ka teaduslikult ära tõestatud. Magistritööl pole muidugi seda väärtust, mis oleks selleteemalisel doktoritööl, kuid asi seegi. Nii et aitäh, Merike Kaunissaare. Ma loodan siiralt, et sellest ei tehta järeldust, et nüüd tuleb järgmine 13 miljonit (või ikka rohkem, sest elu läheb aina kallimaks) mängu panna, et u u s ja parem märk välja töötada.

Kalju Karik

Teistsugune pomm

EE nr 10 Hitleri võidujooks Eksitav lugu.

Tegemist ei ole mitte aatompommiga, vaid radioaktiivse saastepommiga, kus tuumareaktsioonidel ei ole mingit purustavat jõudu. See võib mingi piirkonna küll aastakümneteks saastata, kuid purustusi ei mingeid.

Mart Arold

Mis jutt?

EE nr 10 Rahvale meele järele

Mida selle sõnumikuga on tahetud öelda? Kas seda, et Arnold Rüütel on üks lollike ja tegelikult oleks pidanud ikka sinna Moskvasse minema? Aga tema lihtsameelne jälle ei taibanud, et rahvas on tegelikult tobu ja tuleb orienteeruda mingitele kõrgematele jõududele (Ameerika? Euroopa Liit?)? Ei, seda pole öeldud. Presidenti on kiidetud. Ainult toon on väga kahemõtteline. Ma võin võtta mürki, et kui Rüütel oleks teinud vastupidise otsuse, siis oleks siinkohal olnud natuke teise sisuga, aga just samas (kahemõttelises) toonis sõnumikukene. Hinnakem siiski presidendi tegusid, mitte tagamõtteid, mis me ise omas eelarvamuslikkuses talle külge kleebime. Antud juhul oli ju kaks võimalust, ja üks tuli valida. Oli see nüüd siis tõesti halb valik?

Maali Roos

Nimedest

EE nr 10 Märgistamise mäng

Inimese nimi on tähtis asi. Ka mul on raske mõista, kuidas võib mõni oma lapsele sui­sa jabura nime panna. Aga nii lihtne see asi ka pole, kui Kadri-Liis näib arvavat. (Kas ta on elus kuidagi oma ­topeltnime pärast kannatanud? Mina oma­korda olen lapsest peale kahetsenud, et mul kaht nime pole...) Kahest nimest valitavat tavaliselt üks, et siis võikski kohe ühe nime panna... Mind näiteks on eluaeg Katsiks kutsutud, lasteaias, koolis ja tööl, ei tea, miks just nii... Aga mu vanemad olid nii rumalad, et panid mu nimeks ometi Katrin...? Ja asi pole ühe­ne. Näiteks mõne meelest on Melkisedek hiire nimi eestiaegsest lasteraamatust. Teise jaoks on see piiblinimi. Mõnel seostub Gustav kusega. Teisele ehk meenutab näiteks Gustav Suitsu või Carl Gustav Jungi...

Katrin Männama

Täpsustus

Kirjutasin läinud nädalal, et Hansapanga kolmel juhatuse liikmel ei ole panga aktsiaid. Sel teisipäeval selgus, et neist kaks – Olli Heinonen ja Ugis Zemturis – omavad siiski aktsiaid (vastavalt 4000 ja 5000 tükki), kuid nad ei hoia aktsiaid enda nimel. Mõlemad mehed olid Swedbanki ülevõtmise vastu nagu ka ülejäänud seitse aktsionäridest juhatuse liiget.

Sulev Vedler

Vigade parandus

Toomas Haugi intervjuu (käesoleva lehe Areenis lk 8–9) esimene lause mainib muidugi mõista Ilmar Talve ja Indrek Jürjo akadeemilisi uurimusi, mitte “akadeemilisi memuaare”. Eelmises Eesti Ekspressis loos “Mürgised sprotid” leidub keeletoimetaja süül eksitav väide, et “Eestis ei analüüsita pestitsiide, mis importtoiduga Eestisse võivad sattuda”. Õige on, et ei analüüsita kõiki pestitsiide.Vabandage.

EE