EE nr 45 Teesklus ja karje

Muidu huvitav arvamusavaldus, aga Hellerma on minu meelest lähtunud pisut valedest alustest. Andres Maimik on ju ise oma dokkides olnud vana iroonik ja küünik. Vaevalt et ta idealist on. Idealistid on filmi alal näiteks Säde ja Sööt. Aga liiga tõsimeelsed. Ning kultuuris ja teaduses aitab pigem väike huumor rohkem probleeme lahendada kui enesekeskne tõsidus. Ning kindlasti on iga inimese elus ka irooniavabu hetki. Fanatism on tore, aga minu meelest ei puudu ka seal sugugi võimalus, et seda hakatakse teistele peale suruma. Oma tõekspidamisi absolutiseerima. Ning näiteks teaduses peab alati kahtlema, sest see on alati rännak poolel teel.

Matis Song 

Kahju küll, aga pole parata

EE nr 45 Tallinn õnnelikuks jõega!

Jah, see on tõsi, peaaegu kõigis toredates linnades on jõgi. Seda olen ma ka ammu märganud. Aga tolle Härjapea jõega pole siiski midagi peale hakata, ta lihtsalt hakkas kuivama. See oli ikka peamine põhjus, miks ta kollektorisse pandi – et polndki teist enam õieti (eks proovi kas või Pirita jõgegi kollektorisse suruda!). Samas ei ole ma nõus selle jutuga, et merd nagu poleks. Alates Kadriorust kuni Viimsi lõppu välja on tore meri, Koplis on ka meri – pole ta midagi nii saastane ega ka mitte teab mis metsa taga. Õismäel on Harku järv, Lennujaama poole Ülemiste, rääkimata mitmesugustest tiigikestest (Lövenruh, Mustamäe parditiigike, Nõmmel on tiike jne, kui sellest linnapoolest rääkida). Kui kogu see vesi ei rahulda isand Vihmat, siis ei suuda küll Härjapea ojake ka aidata.

PS Tallinnas on ka erakordselt palju ilusaid suuri veeloikusid ka igal pool :-)

Kaisa-Liisa Kalling

Kistud paralleel

EE nr 45 Nähtamatuse talumatu kergus

Näide Eesti Kommunistliku Partei III kongressist selles loos ei ole just parim. Tegelikult on täpselt teada, kes sel pildil on. Kaugelt suurem osa pildil olijatest oli (enamasti Venemaal) tapetud juba enne, kui Nõu­kogude võim Eestisse ­toodi. Kõrgele kohale võimustruktuurides ei jõudnud neist sama hästi kui keegi.

Ning miks ei saanud end tol ajal tollel kongressil avalikult pildistada, peaks siiski selge olema. On loomulik, et justiitsministrile ei meeldi põrandaalune tegevus, kuid teisalt, alati on inimesi, kellele ei meeldi truualamlikkus võimudele.

Lugupidamisega

Ellen Piisang

Jõudu, Aapo Pukk ja teised!

EE nr 45 Aapo Pukk 155 krooni pärast kohtus

Soovin Aapo Pukile jõudu ja edu oma kohtuasja ajamisel (ei kahtlegi, et ta selle võidab), ja ühtlasi kõigile, kes on vaevaks võtnud kohtutäituri kohtusse kaevata. Sest on tõsi, et nood tihti tegutsevad täiesti karistamatult oma suva järgi: mingi arve arestida pole neil mingi probleem – sest lihtsalt kellelgi pole aega tühja pärast kohut käia ja protsessida. Jube tüütu on ju iga väikse asja pärast kohtusse minna – aga muud võimalust asju lahendada pole, niisiis maksadki selle mõnisada krooni ära, kuigi ei tunne sel olevat mingit õigustust.

Sestap soovin kõigi le kõige paremat, kes on võtnud end kokku selleks.

Lagle Kuripõllu

Kas kellelgi on kahju?

EE nr 44 Lihula kuju neelas 90 000 krooni

90 000 krooni võib vaesele mehele paista suure rahana, kuid riigile on see väike summa, mitte märkimisväärne. Nii et selle sendi pärast küll kurta ei maksaks. Ei tule ka meelde, et oleks olnud rahalugemist, palju läks maksma kuju mahavõtmine ja äraviimine, lisaks politsei tegevus Lihulas jne. On tõesti tore, et see kuju on uuesti püsti pandud ja siiski väärikas kohas. See samm minu usaldust meie riigi vastu küll suurendas, mitte et tahaks neid 90 000 krooni taga kahetseda.

Lugupidamisega

Einar Merits