EE nr 50 Eesti tunnistas Brüsselile oma abitust põgenike vastuvõtmisel

Siseministeerium leiab, et Eesti Ekspressi artikkel on oma pealkirjalt eksitav. Asjaolu, et Kodakondsus- ja Migratsiooniamet Euroopa Pagulaste Fondist finantseeritava projekti raames ehitab varjupaigataotlejate registreerimiskeskust, ei tähenda seda, et KMA-le käib põgenike toimetamine Ida-Virumaale üle jõu. Samuti ei tähenda suhteliselt halb transpordiühendus Tallinna ja Illukal asuva varjupaigataotlejate vastuvõtukeskuse vahel Eesti abitust põgenike vastuvõtmisel.

Lugupidamisega

Maia Burlaka

Siseministeeriumi avalike suhete osakonna juhataja ülesannetes

Hoian pöialt

EE nr 50 Kohus sunnib ebaseaduslikku ehitist lammutama

Kogu see jubedus, mis toimub Tallinna linna ehituses, on juba ammu ületanud igasugused piirid. Ebaseaduslikult ehitatakse nii vanalinnas kui ka rannaplaažil. Siiani on kõik püsti jäänud, mis püsti pandud – kõigist seadusrikkumistest hoolimata. Hoian pöialt – ja usun, et valdav enamik tallinlasi koos minuga –, et selle räige võltsehitise saab maha tõmmatud. Ja mitte, et mul oleks mingit isiklikku viha, kuid see looks pretsedendi. Kui ikka tõesti midagi ära lammutatakse, mis tähendab ju suurt rahalist kahju – see on ilmselt ainus asi, mis suudab seadusrikkujaid mõtlema panna. A i n u s. Paljalt hurjutamisega ei tee mitte midagi, raha ülbus on piiritu.

Paul Tegemann

Notar oli puhkusel

EE nr 50 TOPi-tehingu notar pani plehku

Artiklis avaldatu põhjal võis jääda mulje, nagu hoiduks avalikkuse tähelepanu pälvinud tehingu tõestanud notar Evelyn Roots selgituse andmisest kõrvale. Tegelikult oli notar 1.–9. detsembrini planeeritud puhkusel ning teda asendas alaline asendaja.

Samuti rõhutame, et Notarite Koja kaudu notaritele teadete edastamine on vaid informatiivne tegevus. Kinnisvara omanike poolt tehingute tegemist keelava keelumärke sissekandmiseks kinnistusraamatusse tuleb pöörduda kohtusse.

Notariaadiseaduse § 37 lg 1 p 3 kohaselt saab isik, kes soovib kohtus vaidlustada notari ametitoimingu sisusse puutuvat õigust, esitada notarile taotluse tehingu tõestamise edasilükkamiseks. Kuna notareid on ligi 90, siis edastatakse enamik selliseid taotlusi Notarite Koja kaudu, mitte eraldi iga notari poole pöördudes. Seaduse kohaselt lükatakse sellise taotluse saamisel tehingu tõestamine edasi kuni 10 päevaks, mis on piisav kohtult hagi tagamise abinõude rakendamise taotlemiseks.

Samas tuleb siiski Notarite Koja kaudu edastatavate teadete puhul arvestada, et teadete saatmise ning kõigi notaribüroodeni jõudmise vahele jääb alati mingi ajaline nihe. Äriühingute siseste erimeelsuste korral, kui ühingul on mitu esindusõiguslikku juhatuse liiget, võib juhtuda, et samal ajal, kui ühe poole esindajad püüavad tehingu tegemist peatada, üritavad teised eri notarite juures tehingut sõlmida, olles selleks mõnikord isegi eelnevalt eri notarite juures aegu broneerinud.

Seetõttu võib osutuda võimalikuks, et mingi tehingu edasilükkamiseks esitatud taotlus jõuab kohale alles pärast tehingu tõestamist vaatamata sellele, et nii taotluse esitamine kui ka selle edastamine on toimunud ühe tööpäeva piires. Loomulikult ei võta see isikutelt, kelle õigusi on rikutud, kohtusse pöördumise õigust.

Notarite Koda

Eesti Ekspress, avita

EE nr 40 Hanschmidt ostis Tallinki naise abiga; EE nr 58 Tallink vihastas Äripäeva peale

Kahetsen väga, et mul pole oma ajalehte ja pean nüüd lugejakirjaga teie poole pöörduma, lihtinimese mures, kas ja kuidas öelda tammsaarelik kõrtsilause: "Litsid mehed need Tallinki mehed!" Andke nõu.

Hando Runnel

"Tõde ja õigust" ju ammu lugenu