Saime tuttavaks enam kui kümme aastat tagasi, kui ta hakkas Tartus äri ajama. Bergmanni büroo oli ehitusfirma Tartu Maja esimesel korrusel. Tema oli esimene, kes lasi büroo seinad valgeks värvida ja valgustiteks panna trossidel halogeenlambid. Kohe näha,et Lääne firma. Kui Tartu Kommertspank haisema hakkas, siis viisin oma raha ERA Panka, mis tookord kandis veel nime Pro Invest. Õigesti tegin. Ilmselt olin ka üks esimesi Polarise kindlustuse kliente. Õieti olen tänaseni, sest mind ja minu lepingut on vahepeal edasi müüdud ühelt kindlustusfirmalt teisele ja ega ma mõnikord mäletagi, mis selle praeguse nimi täpselt on.

Nüüd on ERA Pank aga pankrotis ja Bergmann kohtu all. Istus ka eeluurimisvanglas, kuid lasti hiljuti välja miljonikroonise kautsjoni vastu, mille maksid tema Saksamaal elavad pensionäridest vanemad. See on suurim kautsjon, mis Eestis seni määratud.

Riisus, pesi raha, kuritarvitas ametiseisundit, võltsis nii tavaliselt kui ka ametialaselt. Selles teda süüdistatakse. Minu meelest ei käinud Bermann enda loodud ärist ühel hetkel enam üle ja mässis ennast lootusetult segastesse skeemidesse. Ei kuulanud ka eriti kedagi ja mässis veel rohkem. Oli ise süüdi.

Aga praegu on mul temast kahju. Millegipärast kohtlevad Tartu uurijad ja prokurörid teda väga karmilt. Arvasid, et isegi miljoni kroonise kautsjoni vastu ei tohi meest vanglast välja lasta. Et võltsib uusi pabereid.

Jama jah, kui selline oht on. Aga ikka kahju. Minu meelest ausate kavatsustega alustanud Bergmannist kujundatakse praegu ka hoiatavat näidet teistele. Vilets, kui ajalukku sellisena lähed.