Indias on aegade hämarusest saadik olnud neli põhikasti ja viiendaks kastivälised, keda varem nimetati puutumatuteks, nüüd öeldakse dalit.

Eri kastid füüsiliselt kokku ei puutunud. Kõrgeimast braahmani (preestrite) kastist isik suri pigem nälga, kui sõi alamkasti inimese tehtud toitu. Puutumatutele oli kirjaoskus keelatud.

Kõigi ettevaatusabinõude kiuste pääses üks dalit 20. sajandi alul välismaale õppima, ja kohe oligi kuri karjas. Dalit Ambedkar, kes õppis juurat Londonis ja New Yorgis, koostas India iseseisvumise järel India põhiseaduse. Kuna ta oli seaduseloomes teistest peajagu üle, siis õnnestus tal põhiseadusest kõrvaldada kõrgkastide nõudmised. Kõik said võrdsed õigused.

Kui demokraatia mõiste Indias laiemalt tuntuks sai, mõistsid kavalpead, millist varandust kujutavad endast kirjaoskamatute hääled.

Madalate kastide baasil tekkisid poliitiliseid parteid. Läbimurre toimus siis, kui madalakastilised moodustasid moslemitega koalitsiooni. Dalit’i-partei Bahujan Samaj (BSP) tõmbas oma ridadesse koguni mõned braahmanid, et võidelda kõige vastu, mis vahepeale jääb.

Just nii sai UP peaministriks dalit Mayawati, 54aastane vallaline naine, kes on selles ametis juba neljandat ametiaega.

Kastipõhiste parteide eripära seisneb selles, et neid ei huvita majandusareng. Vaesed ei oska karta vaesust. Sotsiaalne õiglus on ülim ja selles vallas on tõesti palju saavutatud. India avaliku sektori töökohtadest on 50 protsenti reserveeritud madalatele kastidele. Rajastani ja Tamil Nadu osariigi kohalike valitsusasutuste töökohtade kvoodid näevad alamkastidele ette koguni kaks kolmandikku.

Ülemkastid kaotavad mõjujõudu, kuid mitte ilma võitluseta. Viimased üleriigilised valimised võitis riigi kõrgeimal Nehru-Gandhi dünastial põhinev majandusmeelne Congress Party, valimislubadusega anda linnameestele odav auto ja igale maaperele 170 dollari eest tööd aastas. 2000 dollarit maksvat autot pole me veel näinud, aga sellest pole lugu, sest pole ju ka teesid, mida mööda autoga sõita.

Suvel 2010 on moes aumõrvad. Nägin ajalehes arvu 1600, millest 1000 pandi toime India kõige kiirema majandusarenguga Haryana osariigis, mis ümbritseb Delhit. Aumõrv tähendab seda, et madalama kasti mehega ühte heitnud kõrgkasti neiu tapetakse perekonnaau päästmiseks. Meie Uttar Pradeshi rangelt hoitud ja valvatud braahmanineiud pööritavad seepeale tähendusrikkalt silmi.

Ent prints valgel hobusel on juba meie poole teel. Gandhi-Nehru dünastia värsket võsu, karismaatilist Rahul Gandhit nähti hiljuti Uttar Pradeshi dalit’i-külas maarahvaga flirtimas. See annab lootust ka minule isiklikult, sest Rahul Gandhi ema, Congress Party juht Sonia Gandhi ei ole braahman, vaid sündinud eurooplasena. Kui Indira Gandhi poeg Rajiv Gandhi Cambridge’is õppides Itaalia külatüdrukusse armus, lubas ta poliitikast eemale hoida. Ent ema ja venna enneaegne surm tõukas Rajiv Gandhi troonile. Pärast mehe atentaati poliitikasse jäänud Sonia Gandhi on tõestanud, et isegi valgenahaline suudab parteid juhtida. Meil kõigil on võimalusi.