Maailmalõpumeeleolu süvendavad kuulujutud uuest ja varajasest megaüleujutusest. “Tead, et veehoidlad on juba 90 protsenti täis ja vihmaperiood pole veel alanudki? See aasta tuleb ikka JUBEEE üleujutus,” on kohalike lemmikhirmujutt veebruaris 2012. Tai valitsus, mille peaülesanne näib kohati olevat kuulujuttude ümberlükkamine, aga kinnitab, et veehoidlates ruumi on, ning üleüldse käib agar ning laialdane uueks üleujutuseks ettevalmistumine. Süvendatakse kanaleid ning plaanitakse ehitada Chao Praya jõele kuni 10 m merevee tasemest kõrgemale ulatuvad kaldakindlustused. Töödega kavatsetakse valmis jõuda juuli alguseks, enne kui vihmaperiood täisvungi sisse saab. Kuid mida on oodata sellise üllatusmussooniga põuasel aastajal… mu sõbrad taid vaid vangutavad päid.

Novembrikuise üleujutuse stress, mis halvas kogu Taimaad ja ka mind siin Bangkoki kesklinnas, kus kodudesse valguvat vett nägi vaid piltidelt ja televiisorist, on hakanud kaduma ning rahvas taas rahulik ja naeratav. Ometigi hõljub õhus uus stress, Tai sisepoliitikas on mitu kõuepilve, mis silmapiiril veel oma aega ootavad, kuid võivad väga kiiresti tulla pea kohale paugutama. Ajalehtedes ilmuvate juhtkirjade pealkirjad pole ka eriti julgustavad: “Kolm viitsütikuga pommi meie poliitikas!”, “Kas tuleb verevalamine või ei?”.

Toimetajad keskenduvad sellistele teemadele nagu ekspeaminister Thaksini soov naasta eksiilist kodumaale ning millise protestilaine see võib esile kutsuda praeguses opositsioonis. Mainitakse, et praegune valitsus, mida juhib Thaksini õde Yingluck, pole tegelikult sada protsenti iseseisev, sest Tai armeel on suur sisepoliitiline veto- ja otsustusõigus. Kurvastatakse, et lese majeste’i seaduse ehk kriminaalkoodeksi paragrahv 112 muutmise eest võitlevad ülikooli akadeemikud on kaldunud demokraatia eest võitlemise õilsalt ürituselt libedale teele ning hakanud kritiseerima monarhiat, mis tekitab arvamuse, nagu oleks nad Thaksini naasmise eest võitlejad. Ja ikka ning alati mainitakse suurt vastuolu Tai rahva kahe leeri vahel.

Hirmutamisest hoolimata on taid täna rõõmsad ja eriti peoaltid. Öised lõbustuskohad on rahvast täis varajaste hommikutundideni. Ilmselt ei käi momendil kaevikusõda ööbisnises voolava cash flow’ ülevõtmise lahingus ning klubid ja baarid on pikalt lahti, mitte vaid ühe-kaheni öösel, rahvas möllab ja kulutab taas raha. Veebruarikuised poliitilised prognoosid näevad ette suhtelist tuulevaikust kuni Tai uue aastani ehk aprilli keskpaigani. Loodame!