Kuid siiski ei anna mulle rahu mõte, et egüptoloog S. T. teostatav õilis kultuurijagamine jääb ühepoolseks. See pole päris vahetus. Pingutused on suunatud ühte väravasse, liiklus kultuurisillal on ühesuunaline. Roheline tuli tuleks anda ka vastassuunale.

Miks ei too S. T. oma sagedastelt välisreisidelt Eestisse kaasa üht egiptlast, kelle võiks meie omapärase põhjamaise kultuuri tundjaks siin kohapeal välja õpetada? Egiptlane õpiks siin pool aastat või aasta tihedasti Eesti kultuuri ja oma kodumaale naastes jutlustaks elu lõpuni teistele egiptlastele meie omapärasid. Ega iga huviline eraldi siia ju ei jõua ja ära ei mahuks ka. Vaat nii saaks meie kodumaa maailma kultuurikaardil tuntuks. Kultuurivahetus tuleb viia uuele tasemele, hellitama pole mõtet hakata.

S. T. väidab, et egiptlane ei pruugi hea meelega kaasa tulla. Et neil on seal igasuguseid probleeme viisadega ja muid jamasid. Perest võib ka olla kahju lahkuda. Mina väidan, et sel juhul tuleb rakendada meetmeid.

Hiljuti kuulsin, et Venemaal üks venelane oli reisinud lennuki telikuruumis ja sai selle eest meie praeguses rahas ainult nelja euro ringis trahvi. Miks mitte tuua egiptlane üle piiri lennuki telikuruumis? Kas või vägisi, küll esialgne vastumeelsus ajapikku üle läheb.

S. T. väidab, et ma ahvatlen teda kriminaalkuriteole ja inimsusevastasele käitumisele. Mina väidan, et kultuuri nimel on kõik lubatud. Esmapilgul tundub inimrööv äärmuslik, aga egiptlane sööb siin verivorsti ja pohlamoosi, jõuab kirgastumiseni ja siis levitab seda kaugel piiri taga. Kultuuriminister võiks siinkohal natuke pappi köhida.

S. T. räägib, et Egiptuses käies seisatab ta hardalt vaarao Ramses II kuju ees ja kuulab mõtteisse vajunult muistseid tarkusi. Mina muidugi küsin, et miks ei jaga ta Ramses II kujule muistseid tarkusi Eesti kultuurist? “Vaaraod ainult kuulatakse, temaga ei vaielda,” vastab egüptoloog S. T. “Vastasel juhul pihustab ta sind tolmuks ja põrmuks.”

Aga mina egiptlast ju põrmustada ei taha, soovin talle vaid natuke põhjamaist kultuuridistsipliini õpetada. Mis kinni ei jää, saab kinni löödud.