Tuhandest murest on võimatu kokku panna üht ja ühendavat ideed, mis paneks rahval rinna rõkkama, käed plaksuma ja jalad tatsuma.

„Kõik me lamame rentslis, ainult mõnel meist on pilk tähtede poole pööratud,“ kirjutas Oscar Wilde. Selge see, et neist, kes kraavis ainult kõntsa jõllitavad oma rahva juhte ei saa. Kahe junni ja kolme vihmaussi nägemisest ei piisa, et teha üldistusi maailmas toimuva kohta.

Selleks, et pilk tähtede poole pöörata on vaja suurt pingutust, enamasti piisab siiski õnnelikust juhusest. Lihtsalt tuleb õigel ajal õiges kohas olla.

Tuhkatriinu oli tubli tüdruk, nimetust kolde ees koti peal magajast sai tänu juhuslikult sülle langenud õnnele printsi abikaasa, oma rahva elu suunaja ja kuningapalee kaunitar. Huvitav, millest nad peale pulmi printsiga koos diivanil pikutades rääkisid?

Vaevalt, et printsi huvitasid heietused vaesusest ja masendavast minevikust. Ilmselt räägiti ikka sellest, keda järgmisele ballile kutsuda, millise moekunstniku käest uued riided tellida ja kui nõme on kuninga õetütar.

Ähh, ei maksa siiski nii kriitiline olla. Tuhkatriinu võis ka kerge hariduslaksu saada ja vestlusteemad hakkasid ulatuma välispoliitikast makromajanduseni.

Kui Mart Laar, Edgar Savisaar, Eiki Nestor ja veel mõned toredad erandid välja arvata, siis suur osa Eesti praeguses poliitikas tegutsejatest on just niisugused tuhkatriinu tüüpi õnneseened. Andis jumal ameti, annab ka mõistuse.

Miks ka mitte, kui pilk on tähtedel vaid vähestel ja nendestki suur osa ei taha poliitikast kuuldagi, siis keegi peab ju seadusi vastu võtma ja riigi hea käekäigu eest seisma. Väikeses riigis tuleb vähesega leppida. Isegi selliste tundmatute Riigikogu liikmetega, kes tõemeeli kurdavad, et kogu nende kuluhüvitis kulub töö peale ära ja valijatega kohtumiseks tuleb isegi palgast peale maksta.

Iga algus on raske, koolipapa Laur soovitas Tootsile, et kui ta kogu rehkendust ei jõua ära teha, tehku ainult pool. Eks peame meiegi kannatlikud olema ja ootama kuni võimukandjad saavad täielikult aru, mis on nende ülesanded ja kuidas neid lahendada

Siin annab arutust vaid aeg. Loodetavasti kasvavad peale uued põlvkonnad, kelle teene Eesti rahva ees pole seista vihmavarjuga õiges kohas või kummardada ja naeratada vajalikele inimestele õigel ajal, vaid aastate pikkuse tööga omandatud haritus ja usk oma rahvasse.

Ilmselt ei saanud ka õnneseen Tuhkatriinust oma rahvale väga tõsiseltvõetavat kuningannat, aga tema tütrest - miks mitte.