"Pühendu sellele mida tõesti tahad",
"Õnn on teekond",
"Söö toitu milles on elu"
"Parandades teiste elu saab sinu enese elu kõrgema mõõtme"...

Jah. Just. Nõnda jutustavad kümned raamatud, tavaliselt väga õhukesed, mille põhiline sisu on selline:
Mine hommikuse päikesetõusuga läbi kastemärja rohu kalju peale. Pööra pilk enesesse. Ja...
Seisabki fuajees Robin Sharma, pisikene Kanada hindu.
Tere. Hans Luik, kirjastaja. How are you.

MIKS ON VIIMASE AJA SPIRITUAALSED RAAMATUD JÄRJEST LIHTSAMAD? TUHANDEID AASTAID TAGASI KIRJUTATI MÄRKSA KEERUKAMA EHITUSEGA TEKSTE. ÜHISKOND LÄHEB KEERUKAMAKS, ÕPETUSSÕNAD SEE-EEST LIHTSAMAKS?

RS: Tore küsimus. Ma püüan väga täpselt määratleda mida ma lugejale öelda tahan. Tahan edasi anda jõulised ja ajatud tõed õnne ja juhtimistarkuse kohta. Muu raiun ära, nagu Michelangelo oma skulptuuride ümbert ebavajaliku ära puhastas. Lihtsus on geniaalne. Tahan et ettekandjad, taksojuhid, ajakirjanikud, hotellitöötajad saaksid teate kätte.

TEIE RAAMATUID ON NÜÜD MÜÜDUD ÜLE 1,5 MILJONI. EESTIS ON TÕLGITUD KAKS. TIHEDAMINI ESINEVAD SÕNAD NEIS RAAMATUIS ON ELU - PEREKOND - TEGELIKULT - AEG. KAS TEATE, ET INDEKS LIIGITAB TEIE TEOSED RELIGIOONI ALLA?

Religioon see kül ei ole. Ma annan õpetust, kuidas saada paremaks inimeseks ja paremaks juhiks. Täna esinen suure eesti auditooriumi ees. Meil on kontor Leedus, kes korraldas selle kolme ja poole nädalase ringreisi, esinen kaheksas linnas. Aga ma ei jutlusta. Mu suurim soov on aidata siinseid väikesi ettevõtjaid saada paremaks inimeseks. Ärimees ei taha olla rikkaim inimene surnuaial, ta ei taha oma suures majas üksi olla, ta tahab tegelikult olla eetiline, ispireerida alluvaid, ehitada firma, kuhu inimesed tahaksid tööle tulla ja oleksid õnnelikud.

ÕNNELIKUD.

Mulle meenuvad firmakoosolekud, kus räägitakse ainult asjadest, mis on p-s. Meenuvad vihased telefonikõned alluvatele sombusel talvehommikul. Meenub Toomas Hendriku väljend "management by Perkele" ehk siis juhtimine sõimu abil.

TEATE, MEIL ON SIIN PÕHJAMAA. MITTE KÕIK JUHID EI ÜRITA KOLLEKTIIVI ÕNNESTADA. TÖÖTAB KA TEINE MEETOD - KARM PINGUTUS. KUI ON TARVIS ÄRA TEHA, SIIS TEHAKSE. MEIE ÜHE SUURE PARTEI ESIMEES EI NAERATA ÜLDSE KUNAGI, VIRUTAB RUSIKA LAUALE, MÄNGIB ALLUVAID ÜKSTEISE VASTU, SISISTAB VIHASELT. AGA PARTEI TOIMIB EDUKALT. JA PEAN KA ISE TUNNISTAMA ET HELISTAN ALLUVATELE PIGEM SIIS, KUI MINGI MURE ON. OMAL AJAL TUNDSIN ÜHT ETTEVÕTTEJUHTI, TA ON PRAEGU POLIITIK, KELLE PÕHILINE JUHTIMISVÕTE OLI VINGUMINE. PALJUD VIST TEEVAD NII?

Teevad ikka, miks ei tee. Sellised organisatsioonid võivad edukad olla küll. Siiski kui päris tippu ründama minna, siis ei saa toetada alluvate hirmule. Karismaatiline liider mäe otsas, kes korraldusi karjub. Üldse, karismaatiline liider. See on vana mudel. Parimad liidrid ei ole mingid karismaatikud, nad asetavad oma ego vajadused n-ö tagaistmele.

Põhiliselt lahkuvad inimesed töölt, sest ülemused pole neid hinnanud. Te olete, jah, põhjarahvas. Ega ei peagi üha naeratama.

Naeratab.
Valged hambad. Kiirgab. Nagu Gangese paadimehe palvehelmes/
Inimesed on inimesed. Kui Tallinnas maandusin, küsisin vastuvõtjatelt mida Eesti firmades tähtsaks peetakse. Häid inimesi, öeldi. Vaat nii. On see Kolumbia, Jaapan või Kanada. Inimestes tuleb tekitada tung paremaks soorituseks.

Tuleb-tuleb, sa mu õnnetilk. Jutt pole uus, aga loomulikult on jutt õige. Hoolimata oma lihtsusest. Muuseas, 43-aastane Sharma on jõudnud nõustada Nike`i, Microsofti, British Petroleumi. Ei ole küll täpselt teada, mis alal.

NO KUI PALJU ÕNNE JA HÕISKEID SIIS TEGELIKULT LEIDUB SUURFIRMADE JUHATAJATE KABINETTIDES?

Oo, energiat ja naeru kogesin kõvasti. Meenub Fedex näiteks. Väga vallatud juhid. Microsoftis käib ülisõbralik meeskonnatöö. Las ma küsin teilt: näiteks edukad spordimeeskonnad. Kas nad teie arust põrnitsevad, kulm kipras?

SEDA MITTE. NAD PÜÜAVAD END ÜKSTEISE SUHTES AVADA.

Jah. Kui ma olen hotelli telefonitüdruk, tunnevad inimesed mu toonist ikkagi, kui ma sisimas naeratan. Iga taseme töötaja saab oma ümber luua sellise ringi, kus püüeldakse parema. Näidake mis teil siin nimekaadri peal on. Ohoo. President.

SEE ON MUL VANA KAART.

Mis siis. Saage aru, ma räägin loengus: firmal on palju presidente. Ole president omaenda töölõigus. Ma võin olla "Bono of sales", "Mick Jagger of mailroom", "Lenny Kravitz of garage". Müügitiimi Bono, vastuvõtulaua Jagger, töökoja Lenny Kravitz. Kui minu vahetus koritab kohvikut, üritame seda teha oivaliselt. Oivalisust saab juhtida.

Ja kogu aeg tuleb otsida paremaid inimesi. Firmat tuleb ehitada nagu unistust. Mida teeksid teie unistuses keskpärased inimesed?

OLEN MÄRGANUD ET MÕNIKORD VÄRBAN TUBLI JUHATAJA, TA ON TÖÖKOHA ÜLE ÕNNELIK, AGA PAARI AASTAGA JUSTKUI LÄHEB TOSS VÄLJA. SIIS VAHETAN TAL AMETIT - JA JÄLLE NAGU TEINE INIMENE. JÄLLE OIVALINE, NAGU TE ÜTLETE. MÄRKAN ET HOIAN ENDA ÜMBER IKKA SAMU TOIMETAJAID-PEATOIMETAJAID SAMAS KUI KONKURENT PIDEVALT VAHETAB. KAS ON ÕIGE ET JUHT ANNAB ENDAST PARIMA ESIMESE 3 AASTA JOOKSUL?

Niikaua kui ta pühendub kasvule, on OK. Parem on vanu tegijaid hoida. Mõned karismaatilised juhid võtsid enda asemele palgatud juhi ja läks ilusti. Aga Yahood juhib ikka sama vana asutaja. Ja mis juhts Applega, kui Steve Jobbs lahkus? Kidus. Ja kui ta tagasi tuli?

Ma ei usu eriti juhtide sisseostmisse väljastpoolt. Uut inimest tuleb väga tähelepanelikult jälgida. Kui ta ei sulandu sinu inimestega, kutsu ta kõrvale. Räägi üks selge jutt. Ja kui see ka ei aita, teed talle head kui tal minna lased. Teed ka oma organisatsioonile head.

Neid õpetusi jagab valges särgis särasilm siis paari tunni pärast loengus. Siinsamas Tartu maantee vinges hotellis. Mitte just väikese piletiraha eest. Robin Sharma raamatuid müüakse samal ajal edukalt Rahva Raamatus. Kell 4 annab ta autogramme uue raamatu presentatsioonil siinsamas Tartu maantee hotellis. Tema firmas töötab 6 inimest, nad levitavad Robini kümmet raamatut, müüvad tema ideid interneti kaudu, korraldavad ringreise. Sharma raamatud on Iisraelis ja Indias kõigi läbimüüdud raamatute tipus! Needsamad lihtsakesed õnneraamatud!

KAS TE POLE JÕUDNUD STAADIUMI MIL SOOVIKSITE JUBA KASUMIST LOOUDA NAGU MUNK OMA FERRARIST? JAGADA RAAMATUID TASUTA?

Kust te selle mõtte võtsite? Paolo Coelhot lugesite või? Teate, inimesed ei võta tasuta tekste kahjuks tõsiselt. Me teeme ideebisnist, saage aru. Raha ja kuulsus pole esimene eesmärk. Kui ma neid taotleks, poleks ma siin. Olin ju samamoodi nagu "Munga..." raamatu peategelanegi omal ajal edukas jurist. Tookord ma ei armastanud tööd mida teen. Nüüd armastan.

Raamatu müümine pole üldse halb asi. Armastan ise raamatuid osta, päris agaralt kohe.
Internetis hakkame üht-teist tasuta andma.

PEAN TEILE ÜTLEMA, ET ÜKS MEIE MAA TUNTUMAID ÄRITEGELASI, URMAS SÕÕRUMAA, ON TEIE FÄNN JA JAGAB TEIE RAAMATUID TUTTAVATELE TASUTA.

Jah, mulle räägiti! Fantastiline.

KAS OLETE MÕELNUD OMA LOENGUTE JA KIRAJATÖÖ TULEMUSTELE? KAS ETTEKANDJAD-PRESIDENDID-TAKSOJUHID VÕTAVAD ÕPPUST?

Mulle tundub et ma olen päris veenev. On kaks põhilist juttu mis ma räägin: enda täiustamine ja teiste inimeste motiveerimine. Paljud mõtlevad pärast minu loengut: miks ma elan oma naabri elu, ümberkaudsete inimeste elu, mitte enda oma? Mis oli minu unistus noorpõlves ja kuhu ta vahepeal kadus? Edu on see, kui saad elada oma tingimustel.

Jah, sel lihtsal jutul on tulemust küll. Suurteski kompaniides. Kas loengule tulete?

Loengule ma ei lähe. Keerulised tegevused ja struktuurid ootavad, pole rohkem aega lihtsate tõdede jaoks.
Kätleme Robiniga (miks olen ma tema kõrval nii pikk ja priske tümikas? Miks on igasugu rahvusvahelised õnnegurud nii heas füüsilises vormis, kaasa arvatud Peep Vain? Õnneks ei takista kortsus kulm ja kõhuke veel kedagi heas rahalises vormis olemast!) ja lähen Eesti talvehommikusse.

Kusjuures ma pole öelnud, et õnnetunne poleks üks kallis kink. Õpetusi kuidas õigesti süüa ja mediteerida ja lapsi kohelda andsid vanades raamatutes kortsus nägudega vanamehed. Sharma ja Paulo Guelho ning Richard Bachi raamatutes, kui soovite, on jutlustajad rõhutatud nooruslikud, päevitunud, kortsudeta ja heas vormis. Sharma-karma-dharma. Yoga-Cola.

Ei tea kas hotelli baarist saaks kastetilku osta?