Miks siis on linnapea arvates issand neegrite peale nii vihane? Nagin teatas Ameerika mustanahaliste meeste nimel rääkides, et "me ei hooli oma naistest ega lastest, sest meie kogukonnas on 70 protsenti lapsi sündinud ühe vanemaga perekonda".

Selline jutlus on võimalik ainult USAs. Eestis seda hästi ette ei kujuta. Laulva revolutsiooni aegne hitt "Looja, kaitse Maarjamaad" oli positiivne üleskutse taevastele jõududele, ainulaadne ja vaid tookord võimalik. Alustada praegu väitlust küsimuses, kas Looja on talle pandud lootused täitnud, kaitstes ja hoides meid, võiks õige kiiresti jõuda tulemusele, et ega ikka ei ole küll. Märksõnad iive ja aids, kui lühidalt väljenduda. "Hariduse allakäik" ja "ülemäärane innustumine materialistlikest hüvedest", kui öelda veidi pikemalt.

Eesti on väga ateistlik ühiskond. Või kui vaadata astroloogiliste horoskoopide head minekut, siis pigem ateistlik-parateaduslik ühiskond. Perekond Pauksonite tubli paar lööb iga kell üle vabariigi presidendi juures tegutseva Akadeemilise Nõukogu. Uudiskünnise ületamise mõttes.

Mis on presidendi funktsioon Eesti ühiskonnas? Arvan, et pakkuda vastukaalu ateistlik-parateaduslikule liidule. Rohkem usku ja rohkem teadust.

Vähemalt üks Eesti president on suutnud need justkui vastandlikud asjad ühendada. 

Soomes on president naine. Lätis samuti. Keskaegse Liivimaa ehk Maarjamaa kujundile mõeldes võiks öelda, et Läti ja tema president täidavad ateismist tekkinud tühiku ühe väga vana sümboliga. Kas meil on täiesti välistatud, et president võiks olla naine?

Täna avaldavad mitmed ajalehed Kadriorule suunatud üleskutse, milles palutakse teatavaks teha praegu ametis oleva presidendi tulevikukavad. Et kui erakonnad või valijamehed tahavad tema kandidatuuri üles panna, siis kas ta nõustuks või mitte. Saaks selles küsimuses selguse, võiks alustada võimalike presidendikandidaatide (tõsiseltvõetava) nimekirja koostamisega.

Praegu käib mingi venitamine ja kombineerimine, sihiseadega mõjutada 2007. aasta parlamendivalimisi. Argo Ideon kirjutab sellest probleemist tänases lehes pikemalt.

Mida kauem Arnold Rüütel venitab oma otsuse teatavaks tegemisega, seda väiksemad on võimalused, et presidendikandidaatide hulka võiks sattuda mõni naine.

Ei jää aega vaielda. Aga naiste edutamine on meil ikka vaidlusteema olnud. Kõike viimasele hetkele jättes tuleb sellest taas mingi patriarhide võitlus.