Tänapäeva maailmas on elamus see, mida ülikõrgelt väärtustatakse.

Tõnu Kaljuste kujundas julgelt meresõidu ja  Naissaare ürgsusega Nargen Opera festivali külalistele teatriskäigu unustamatuks elamuseks - seikluseks, mida kuidagi ei saa kähku ära toimetada, sest ta nõuab hoopis enamat ettevalmistust, sättumust ja aega. Toomas Hendrik Ilvese mõte presidendi vastuvõtust Tartus annab võimaluse peost unustamatu elamuse kujundamiseks.

Riigi vaatenurk: Toomas Hendrik Ilvese riigimehelikkus.  Olles kogu Eesti president, anda peale Tallinna ka teistele Eesti linnadele võimalus tõestada oma pidulikkuse võimekust (Toomas Tiiveli sõnastus on ilus ja täpne!). Aastate pärast võib paljudel Eesti väikelinnadel oma pidulikkuse võime olla hoopis kõrgemal järjel kui praegu, ja just tänu president Ilvese algatusele. Alustada Tartu rahu linnast tundub päris õige ja õiglane.

Diplomaatide vaatenurk: välissaadikute kutsumine peole Tartusse annab neile suurepärase põhjuse tulla eesti kultuuri hälli avastama. Seda nad on ehk alati tahtnud teha, aga pole kutsutud. Kohtumine Tartu ja tartlastega on neile vaheldusrikas ja meeldejääv elamus, mida järjekordne pidu Tallinnas samas interjööris ja suuresti korduvas seltskonnas enam sel määral pole.

Ja lähtudes elust enesest, siis peole minnakse ikka kutsuja ja peo põhjuse pärast, mitte koha pärast?

Daamide vaatenurk: meie daamide jume ja kleidid. Sellele peole kutset ootavad daamid käivad pidudel kõikjal üle maailma ja on omandanud imetlusväärse kunsti olla alati kaunid, olusid arvestades. Ja mõeldes paljude tänapäeva rahvusvaheliste pidude peale, kui palju neid ikka oma kodulinnas, oma ihujuuksuri osavate käte läheduses peetakse?

Logistika vaatenurk. Edelaraudteele peaks hästi sobima, kui president pakub väljakutse oma organisatsiooni võimsat potentsiaali ja esinduslikku pidulikkuse võimet demonstreerida!

Sic! Rongis kujuneks kindlasti väga vahva ja tore reisiõhkkond, mittevirtuaalne suhtlusvõrgustik, mis looks täiendavat sünergiat ka kogu Eesti asjade ajamisel. Rongidel (soomusrongidel, tõsi) oli suur roll ka Vabadussõja võitmisel, nii et ajaloo ilu saab ehk ka välja tuua reisi romantilisemaks muutmisel.

Erirong Tartusse võiks sel puhul väljuda nii, et pidulised ei peaks kohe "rongilt ballile" sööstma, vaid saaks iseennast nautida igavese nooruse linnas, tuhandeaastases Tartus.

Ja loomulikult ei ole rong ainsam liiklusvahend, kindlasti on neid, kes eelistavad sõita lennukiga... ja seltskonnaajakirjanikel oleks uus tore teema...

Tartu võimekuse vaatenurk: Tartu pidulikkuse võime.

Päris imeline oleks, kui Tartus heliseks sel laupäevasel vabariigi aastapäeval, ja pühapäevalgi, muusika, mis kutsuks Tartu külalisi ja linnakodanikke ainukordsetesse Jaani kiriku, Katariina maja (Linnamuuseumi), Ülikooli aula, Raekoja, Toomkiriku... saalidesse, ja just eri kellaegadel.

Ja Tartu tõusva gurmeemaailma kokad võiksid auväärt kombe kohaselt välja pakkuda oma hõrgumad road. (Hotellikohti on Tartus linna veebilehe andmeil 714, ja Tartu hotellidele on selline väljakutse kindlasti inspireeriv.)

Ja lõpuks, meenutagem Henry Fordi:

Kui sa ütled, et sa seda suudad, või sa ütled hoopis, et sa ei suuda... kindlasti on sul õigus!

Marju Unt
tartlane

Eestikeelne poks elujõuline
EE nr 48 Eestikeelse poksi päästmine

Autor näitab olukorda liialt mustades värvides.

Seisuga 30.11.2006 kuulub Eesti Poksiliitu (EPL) 31 klubi. Eesti klubideks võib neist nimetada kümmet. EPL töös ning poksielus osalevad aktiivselt 5kordne Eesti meister, EPL Vahekohtu esimees ja poksiajaloo raamatu autor Rein Pajur, 3kordne Eesti meister Harry Buddel, 3kordne Eesti meister Peeter Noppel, 3kordne Eesti meister, Tallinna poksiklubi Juny treener Ülo Valk, kutsekomisjoni liikmed Priidik Kippar ja Vello Kade, kohtunik Aadu Vesmes, kohtunik Raimo Aas, Taavi Saat SA spordiklubist ning noored treenerid Tartust Mari Nurklik ja Hannes Tamm.

Eesti poks vajab toetust ning kindlasti ka objektiivset kajastamist ajakirjanduses. Andeka noore poksija Ainar Karlsoni tulevikku silmas pidades pole otstarbekas teda siduda mõnede ambitsioonikate treenerite katsetega mustata EPLi.

Tal on õigus ise otsustada, millisel alal jätkata, kuid EPL ei saa heaks kiita olukorda, kus Karl Lemani turniiril osalenud poksija sõidab taastumise asemel rahvusvahelistele võistlustele kick-poksis. Kasvueas sportlane vajab tasakaalustatud treeningplaani, mitte isa ja klubitreeneri tagantpiitsutamist kurnatuseni.

Hämmastab ajakirjaniku soov näidata eestikeelse poksi päästjana Narva treenerit Juri Moskaljovi, kes mõni aeg tagasi saatis EPLile ultimaatumi nõudmisega pidada tema kui Venemaa kodanikuga ametlikku kirjavahetust vene keeles. Treeneri litsents puudub Moskaljovil seetõttu, et ta pole kutsekomisjonile esitanud diplomit ega teadusliku kraadi kaitsmist tõendavat dokumenti.

Artiklis pädevaima poksitreenerina esitletud Jegorovit on viimasel ajal tabanud tagasilöögid. 18. novembril Narvas toimud EPLi Treenerite Nõukogu koosolekul avaldasid kolleegid nõukogu esimehele Jegorovile umbusaldust ning valisid uueks esimeheks Aleksandr Baranovi.

Arusaamatu, miks ei küsinud ajakirjanik eestikeelsest poksist rääkides eesti treenerite ja sportlaste arvamust.

Eesti Poksiliit