Kahtlemata on viimane ainulaadne põlvest-põlve edasi antav tsivilisatsiooni pärand: kurikuulsa prantsuse suudluse käigus tuleb pingutada suus peidus olevat ventraalset lihast, mida kutsutakse keeleks, ja seda energiliselt vastaspoole suunas liigutada. Milline märkimisväärne eelis, pean lisama: teadlaste sõnul on see ainus lihas, mis ei väsi.

Seetõttu oli mu üllatus suur, kui sain aru, et suudlemine on Prantsusmaal muutunud tõsiseks sotsiaalseks probleemiks. Mitte niivõrd prantsuse suudlus ise, mis on levinud igas maailma nurgas, kui viis, kuidas Prantsusmaa kodanikud üksteist tervituseks suudlevad. Tundub, et vabariiklikus ja ilmalikus Gallias valitseb suur segadus.

Mu sõber Sidonie hoiatas mind:
- Lille´s on tavaks anda neli musi, aga vaata ette, kui peaksid minema Nizzasse või Grenoble´sse... seal võid jääda oma viimase musiga üksinda...
Huvitav. Mulle meenus noorukiiga Portugalis, kui käputäis edevaid tüüpe pani paljusid meist pidevalt piinlikku olukorda. Kuna nad uskusid (ma arvan, et usuvad siiani), et kuuluvad erilisse ühiskonnakihti, andsid nad reeglina tervituseks vaid ühe musi. Ilma eranditeta. Rahvuslik traditsioon - suudlus mõlemale põsele - oli nende arvates sobiv vaid kesk- ja alamklassile.

Andestamatu vulgaarsus.

Kuid see oli ikkagi minu Ibeeria-keskne mure. Palju närusem lugu oli, et kõige sensuaalsema suudlemise leiutanud rahvas vaevles tohutus oskulaarses kriisis. Kohutav.

- Usu mind, see pole kerge, tunnistas Sidonie.

- Me pole kunagi kindlad, kas alustada paremast või vasakust põsest... Rääkimata kahe sõbra meestevahelisest musitamisest.

Otsustades Sidonie näoilme järgi, on tegemist väga keerulise küsimusega. Viimastel andmetel on prantsuse sotsioloogid ja antropoloogid jaotanud Prantsusmaa neljaks erineva tervitusmusi traditsiooniga piirkonnaks. Lisaks on keegi pragmaatik korraldanud internetis uuringu, et kaardistada Prantsusmaa kummalised suudlemistavad.

Pärast 1800 igast Prantsusmaa nurgast tulnud vastuse kokkulugemist sai teha järgmised järeldused:

1) Üksainus põsesuudlus on normiks kahes piirkonnas: Finistère (Bretagne provintsi läänetipp) ja Deux-Sèvres (Poitou-Charentes piirkond, Lääne-Prantsusmaa keskosas);
2) Teistes Poitou-Charentes osades ja peaaegu kogu kagupiirkonnas, on tavaks kolm põsemusi. Siia kuuluvad ka Ardèche, Aveyron, Cantal, Drôme, Haute Loire, Hautes Alpes, Hérault, Gard, Lozère ja Vaucluse;
3) Neli suudlust tervitusena on kombeks suuremas osas Prantusmaa kirdepiirkonnast, alal, mis ulatub Normandiast Belgia piirini (Ardennes, Aube, Calvados, Eure, Eure et Loire, Haute Marne, Indre, Indre et Loire, Loire et Cher, Loire Atlantique, Loiret, Maine et Loire, Manche, Marne, Mayenne, Orne, Sarthe, Seine et Marne, Seine-St-Denis, Val d'Oise ja Yonne Vendée);
4) Sarnaselt Portugalile ja Hispaaniale antakse teistes Prantsusmaa piirkondades kaks põsesuudlust (välja arvatud mõned Pariisi asumid, mis on mõnevõrra ettearvamatud).
Ma arvan sellest skeemist välja Prantsusmaa endise presidendi Jacques Chiraci. Protokollikangelasena eelistab ta alati suudelda daami kätt. Džentelmen. Kena.

Möödunud nädalal helistasin oma sõbranna Jacqueline´le, et seda infot veel kord kontrollida. Tegelikult pole ta kõige avatum inimene, kuigi ta jagas minuga kunagi Pariisi kõige liberaalsemate ringkondade viimaseid trende.

- Kuidas Pariisis tavaks on? Hmm.. Tänapäeval küsime alati inimese käest, keda hakkame musitama, kas suudleme kaks või neli korda... Inimesed on pragmaatilisemad, neil on kõrini selles, et nad jäävad oma musiga üksi!

Hämmastunult vastasin Jackiele, et see on nagu alla andmine. Lõppude lõpuks on see meie, oskuleerivate olevuste teha, et jõuaksime konkreetsete lahendusteni nende sotsiaalsete kildude jaoks, milles liigume.

- Miks te ei algata laialdast Prantsuse ühiskonna venestamisprogrammi? Üks tundeline musi suule ja kõik oleks lihtne! Te ei peaks enam küsima Combien de bises***? See hoiaks ära süütute inimeste piinlikkushetki ja edendaks rahvuslikku ühtsust! 

Minu ideoloogiline monoloog lõppes peagi, kuid vastust ei tulnud kunagi. Ma kardan, et Jackie sai veidi pahaseks. Või tundis koguni tülgastust...

 

* fopaa, eksisamm (pr.k. - Tlk.)

** elurõõm (pr.k. - Tlk.)

*** mitu musi? (pr.k. - Tlk.)