Need olukorrad on tuntud vist igale mehele. Valikud on lihtsad: vaikida, läbi rääkida või kohe virutada. See on globaalne probleem, nagu selgub! Lugesin mõni aeg tagasi ühe ameerika ajakirjaniku kolumni samal teemal. Ta ähvardas kusagil kaugel California restoranis oma daami kohta nilbusi loopinud turskel jõmmil kahvli munadesse lüüa, kui viimane kohe vait ei jää. Too mõistis, et tõsi on taga ja pani suu kinni.

Tegelikult tahtsin ma rääkida sellest, et saabuv jaanipäev paneb ka paljud eesti mehed kahvlisse. Ühelt poolt tuleb korraldada tubli jaanik, siis tuleb kaitsta omasid võõraste eest ja kolmandaks korrale kutsuda neid, kes ei saa aru, kui pidu lõppema peaks ja et vaikne uneaeg on inimõigus. Mõnikord tuleb sellest välja tõeline köietants.

Jaanipäev on siiski eriolukord. Ühes väikeses Taani linnakeses, mida ma kunagi külastasin, oli kohalikel selline kokkulepe, et igal majal või korteril on õigus kaks korda aastas korraldada vägev pidu, mis kestab hommikuni. Ainult et sellest tuli kõigile naabritele varakult teada anda.

Voldemar Kuslapi juhtum kinnitab, et omakohus ei seisa kotis. Kui teil on lärmiprobleem, siis kutsuge politsei. Sigmund Freudi parafraseerides võin öelda: “Olen seda ise korduvalt teinud ja soovitan teistelegi!”

Tänases Ekspressis kirjutab Janar Filippov, et Eesti politsei võtab öörahu rikkumisi tõsiselt. Viie kuuga on tehtud 701 väljakutset ning kohal on käidud 660 korral. Ülejäänud kuus protsenti juhtumitest lahenevad ise või saab politsei need distantsilt lahendatud.

Konstaabel Alo ütles Janarile, et alati tuleb säilitada rahulikkus ja käte käikulaskmist võimalikult edasi lükata. “Pidada meeles, et parem on helistada kohe politseisse kui pärast kiirabisse. Suulise märkuse võib ju teha, kui seis ei ole just selline, et üksiküritaja hakkab suuremat seltskonda korrale kutsuma. See on juba ohtlik. Mida suurem seltskond, seda suurem tõenäosus, et keegi arvulist ülekaalu kuritarvitab. Kui asi on piisavalt tõsine, et sekkumist nõuab, tasub alati 110 valida. Vahel mõjub helistamine hoiatusena, aga kui ei mõju, siis – meil on rohkem teadmisi, kuidas olukordi lahendada ja meisse suhtumine on ju ikkagi teistsugune kui eraviisilisse korraloojasse.”

Ilusat ja rahulikku jaaniõhtut!