Pikale loetelule on vahepeal lisandunud veel Viimsi ja Tallinna maamaksumässud ning laialdane nurin EMT hinnatõusuplaani vastu. Bussijuhtide streigiähvardusest rääkimata. No kas pole päris äge tänavapoliitika? Ja see kõik pärast Edgar Savisaare sõnu: "Kuigi mulle tundub, et selline heatahtlikult kõrgel tasemel tänavapoliitika aeg hakkab nagu mööda saama."

Savisaare sõnad kõlasid aasta 2006 sügisel, pärast seda, kui Villu Reiljan kutsus loomeinimesi oma liistude juurde jääma ja Toomas Hendrikut mitte avalikult toetama. Seepeale kogu­ne­sid ausad inimesed valimispäeval Tammsaare parki Ilvese toetamise kontserdile. Esinesid Ultima Thule ja Tõnis Mägi, Chalice Tõnu Kaljuste orkestriga, Maarja-Liis Ilus ja Rein ­Rannap, Justament, Ivo Linna, Siiri Sisask ja Revalia poistekoor jt. Arvan, et just tänu nii massiivsele survele ­muutsid mõned valijamehed meelt. Saime kaasaegse ja haritud presidendi. Polegi nii väike rahvalik saavutus! See nagu ennustanuks möödunud rahva-aastat ette.

Rääkides rahvast turul ja torus, pean toru all silmas internetikaablit. Internetis kees möll EMT hindade "ümardamise" vastu. Internetis, muuseas, saadeti Viimsi aktivistidele hääletusvorm maamaksu tõstmise vastu. See saadeti Reformierakonna staabist. Ja loomulikult mitte Viimsi omast. Ikka Tõnismäe peastaabist!

Toruga seondub veel ka tänavune vägevaim rahvamöll. Imelik, et kolleegid oma "Jüriöö tulede" artiklis 26. ja 27. aprilli öid ei meenutanud. Läks meelest... Delfi oli sunnitud venekeelsed kommentaarid blokeerima, sest seal ei vahetatud ammu enam arvamusi, vaid õhutati konkreetsetele tegudele meie riigivõimu vastu. Kurikavalamate mässajate tahe oli tõenäoliselt provotseerida EV kaitsevägi tänavatele.

Laiemas mõttes tõi venelased Tõnismäele siiski protest selle vastu, et nendele kallis sümbol sel viisil teisaldatakse. See oli ikkagi venelaste mitmesuguste solvumiste demonstratsioon: räägiti ebavõrdsetest töövõimalustest ja kehvast teabelevist. Minu meelest ei tahtnud nad riiki kõigutada. Valitsus pole 9. mai suure ohu jutte ka kuidagi tõendanud.

Nii et nii eestlased kui venelased pulbitsevad tänavu täiega.

Hingan seda öeldes kergelt, sest kui aprillisündmused välja arvata, siis ei ole tekkinud osavaid populiste, kes aktiveerunud rahvast lollitama hakkaksid. Ütleme, meie Jüri Liimid ja Jüri Estamid ei ole nii kuumad tüübid, et rahvahulki juhtida.

Ja ega mingeid hulkasid ju tavaliselt kokku ei saadagi, maamaks tõi Tallinna ja Viimsi võimumajade ette ikkagi pelgalt käputäisi. Aga internetis algas lollitamine-võltsimine hoogsalt. Jälle hakkas Keskerakonna arvutitest "mikserdamist" ehk avaliku arvamuse võltsimist pritsima. Keskerakond üritas rikkuda Kuku raadio küsitlust. Ehtsad e-pätid! Kardan, et osa veidraid hüüdeid keskklassile valusa Tallinna maamaksu toetuseks tulevad samadest arvutitest.

Igatahes suurfirmad ja omavalitsused oskavad tuleval aastal kindlasti karta rahva otsest aktiivsust. Minu teada muutus Sakala keskuse varahommikune sõnamurdlik lammutamine tegijatele ikka väga piinlikuks. Ja oleks huvitav teada, mida nõukogu koosolekul EMT juhtidele ka öeldi.

Vaba meeleavaldus hakkab rahvale just nagu käppa saama. See pole enam karvikutest vabadusvõitlejate protest poliitvangide vabastamiseks. Nüüd ei tarvitse eriti karta töökoha kaotust või julgeoleku kutset järgmisel päeval. (Vabandust, venekeelsete demonstratsioonide puhul pole viimane nii kindel.)

Oleme saanud tuhandetes korteriühistutes ja mujal harjutada täpset demokraatlikku asjaajamist. Emotsioone osatakse planeerida, loosungid tehakse sellised, et püüda kaamerapilku. Aga kindlasti leiab endale järjest profima väljendusviisi ka tuntud eesti jonn. Kõik need uued maanteed, kruusakaevandused, steriliseerimistehased - kellegi tagahoovi nad peavad ju ometi tulema! Oht ongi selles, et oma kitsas küsimuses jonni ajades võivad mõned minna ka päris rappa. Nagu Steri küsimuses minu meelest mindi. Ja mõni aasta varem ka Tartu vangla küsimuses: kusagile tuleb need pätid ju toppida, ja ei ole kuulnud Tartu kuritegevuse suurenemisest pärast vangide hulga suurendamist sealses vanglas! Ja kui siis veel mõni Arne Otteri tüüpi, võib-olla ehk veel ilusam palgaline mässaja vale asja ajama palgata... Oht on olemas.

Tegelikult on kogu "kolmanda sektori" ehk igasugu ühiskondlike liikumiste kohale tõusnud populismi oht. Kardan, et mõni hea vaistuga hullutaja võib karata tribüünile ja hakata rääkima "kõigi rahulolematute kodanike" nimel.

Täna on igasugu liikumisi ja gruppe esindanud Eesti Mittetulundusühingute ja Sihtasutuste Liit. See tegi toetuskirja ka õiguskantsler Jõksile. Kodanikuliikumisi koondab veel sihtasutus Eesti Koostöö Kogu, rahastab aga teiste hulgas Georg Sorosi asutatud Avatud Eesti Fond. Mitmetes naaberriikides ongi Sorosi fondid üritanud vabade rahvaliikumiste nimel rääkima hakata.

Igatahes pole rahva aktiivsus juba kaua enam nii kobrutanud kui aastal 2007.

Nagu olevat kohtu ees öelnud 1905. aasta rahvarahutuste kangelane Bernhard Laipmann, kunstnik Ants Laikmaa vend: "Võtke või elu, aga peksta ma ennast ei lase!"