Sellisele konverentsile tuleb anda väga lai kõlapind, kutsuda sinna poliitikud ja riigipead Euroopast, Ameerikast ja Venemaalt. Sellega peab kaasnema ulatuslik vastavasisuline näitus ja dokumentaalfilmide demonstratsioon ning repressioonidega seotud paikade külastamine.”

Tahan mõtet konkretiseerida. Selgitustöö peab olema programm, mille planeerimisel võetakse eeskuju valitsus(t)e tegevusest Eesti liitumisel ELiga ja NATOga. Luua selgitusministeerium, mille juht peaks olema peaministri volitustega. Iga kuu annavad ministrid aru, millised punktid konkreetse aasta selgutustöö plaanis on täidetud.

Finantsidest. Esialgu arvestagem kolmandikuga EV eelarvest. Maailma tähtsamatesse pealinnadesse tuleks ehitada temaatilised paviljonid. Muidugi on vaja konverentsi, ent erinevalt Mandelist ma ei kasutaks sõna ainsuses. On vaja konverentse. Mitte kümneid. Sadu. Töö välisajakirjandusega. Suurejoonelised stipendiumid neile, kes tuleksid siia meie keerulist ajalugu uurima. Šokiturism. Patarei vangla rahvusvaheliseks turismimagnetiks, võrreldavaks Akropoliga. Euroopa, Ameerika ja Venemaa riigipeade kokkukutsumiseks on vaja ekstraabinõusid. Mõeldav oleks oma tummaprogramm. Kui USA ja Venemaa presidendid, Saksa kantsler ja Inglise kuninganna keelduvad siia tulemast, siis… Riigieelarvest vist ikkagi ei piisa. Erimaks. Ning üldrahvalikud korjandused nagu omal ajal Aleksandrikooli või Estonia teatri ehitamiseks. 

Nali? Olge nüüd. Armeenlastel on USAs arvukas ning jõukas kogukond, kelle lobi Kapitooliumi künkal võistleb aktiivsuses juutide omaga. Hannoveris Expo 2000-l oli Armeenia paviljoni tuum väljapanek genotsiidist. Rahvusvahelistel konverentsidel haaravad Armeenia esindajad, olenemata kokkutuleku teemast, mikrofoni, et rääkida nende kallal toime pandud kuriteost. Armeenlaste elu mõte on selgitustöö maailmale.

Areenlaste senised saavutused on… null. Türgi ei tunnista mitte kui midagi. Türgi ELiga ühinemise läbirääkimistel pole Armeenia genotsiid teema. Rahvusvahelisel üldsusel on nende kallal kunagi toime pandud veretööst kama kaks.  

Millises maailmas Lihula viikingid enda arvates elavad? Millises sajandis üldse? Ei mõista ladina tähti lugeda? Võibolla käite oma lapsemeeles korraks ka Sigtuna all? Roslagenist toodud nodiga saaks konung Madisson ning skald Mandel maksta oma osa sellest, mida EV vajab “väga laia kõlapinnaga” konverentsi korraldamiseks, kuhu tulevad kõik selle maailma vägevad.

Oh, Taara, võta lollid meie hulgast, me oleme niigi palju kannatanud.