Seega ristavad 16.-17. juunil korraldatavas teises valimisvoorus ideoloogilised mõõgad opositsiooniliste islamistide kandidaat ning endise diktaatori tippnomenklatuuri hulka kuulunud erulennuväekindral.

Islamistide liider Mursi on diplomeeritud insener, ülikooli professor ja Moslemi vennaskonna üks juhtideoloogidest. Oma poliitilise tegevuse eest on ta kandnud korduvalt vanglakaristust. Tema platvorm kannab nimetust „Nahda” (taassünd), kus ühiskonna ees seisvate põletavate probleemide lahendust otsitakse eelkõige islami põhimõtete jätkuvas juurutamises. Tõsi küll, võidu korral ei välistata peaministri ametikoha pakkumist kopti kristlasele või isegi naisele. Viimane ei oleks Mursi meelest sugugi vastuolus ei šariaadi normidega ega Moslemi vennaskonna (muide, see liikumine asutati 1928. aastal just Egiptuses) poliitilise programmiga.

Edukas erukindral

Head šansid üldvõiduks on ka erukindral Shafiqil ja seda hoolimata tema tihedast seotusest endise režiimiga. Nii näitas mees erakordset vaprust ja leidlikkust 1973. aasta Oktoobrisõjas, kus ta endise riigipea Mubaraki otsese juhatuse all tulistas al-Mansura linna kohal peetud õhulahingus alla kaks Iisraeli lennukit (tavaliselt oli ju kõik risti vastupidi).

Shafiqi sõjaväeline karjäär kulmineerus 1996. aastal, kui ta järgneva kuue aasta jooksul juhatas Egiptuse õhujõude. Seejärel tegutses ta igati edukalt tsiviillennunduse ministrina — sel ajal moderniseeriti kõik tähtsamad lennujaamad, uuendati lennukiparki ning rahvuslik lennukompanii Egypt Air sai 2008. aastal prestiižika ühenduse Star Alliance täieõiguslikuks liikmeks.

Shafiqi enda sõnul oli tema peaministriks nimetamine Mubaraki poolt igati õigustatud, kuid see juhtus paraku valel ajal ehk liiga hilja. Kõik need biograafilised faktid mängivad loomulikult erukindrali kasuks. Lisaks lubas ta valimisvõidu järel määrata oma asetäitjaks lausa ühe kopti naiskristlase (koptid moodustavad riigi elanikkonnast umbes 10%).

Majanduse vallas kavatseb Shafiq laiendada Niiluse deltas, Suessi kanali alal ja Punase mere piirkonnas vabade majandustsoonide arvu. Nasseri tehisjärve ümbruskonnas kavatseb võimalik tulevane president luua alustuseks uusi turismikeskusi. Erilist tähelepanu plaanitakse pöörata ka julgeolekujõudude reformimisele, kelle tase on viimaste aastatega oluliselt alla käinud, mille tagajärjeks oli banditismi järsk tõus.

Uued meeleavaldused?

Ometigi toetab enamik egiptlastest erineva suunitlusega islamiste, mis muuhulgas tähendab, et Shafiqi napi (sohi)võidu korral algaksid maal uued massilised, tihtipeale vägivaldsed meeleavaldused. Teisalt moodustavad uuendustele avatumad kodanikud siiski kvalifitseeritud, kuid mitmepalgelise vähemuse (30-40%), mille tasalülitamine ei saa järelikult sugugi kerge olema.

Mis puutub Egiptuse kodanike seas veel küllaltki suurt autoriteeti eviva sõjaväe positsiooni, siis Relvajõudude Ülemnõukogu (selle esimees on marssal Mohammed Tantawi) käes on veel praegu ametlikult kõrgeim täidesaatev võim. 2011. aastal nimetas ülemnõukogu selle võimu sisuliseks teostajaks peaministri Kamal al-Ganzouri.

1. juulil peaks võim uuele presidendile üle minema. Sõjaväelaste peamiseks mureks on oma seniste sotsiaalsete ja majanduslike privileegide säilitamine, kaasa arvatud otsustamine sõjalise eelarve suuruse üle.

Käesolev aasta saab Egiptusele olema tõepoolest murrangulise tähtsusega. Ühes võib aga kindel olla — poolteist aastat tagasi Mubaraki vastastel demonstratsioonidel aktiivselt osalenud Twitteri ja Facebook´i idealistlikel noortel seisavad ees veel mitmed pettumuste aastad.

Egiptuse parlamendis moodustavad islamistid juba praegu enamuse ja nüüd võib see suure tõenäosusega juhtuda ka Egiptuse tähtsaima ametiposti, suurt reaalset võimu andva presidendi aujärjega.