Reformierakond on samasuguse automaaditule all. Päevast päeva tulevad uudised, kuidas partei ei lasknud oma peakontori ees meeleavaldust korraldada, kuidas tema kontori juurde viidi mälestusküünlaid, kuidas liikmed astuvad erakonnast välja, kuidas Rein Raud nimetas valitsejaid moraalseteks värdjateks. Andres Maimik kirjutab, et valitsuspartei jätkab valitsemist häbis ja omaenese puhutud mullis. Postimehe huumoriküljel möllab oravate gäng. “Suht gei teema tegelt,” ütles Kalev Lillo Kristen Michalile viimatisel karikatuuril kellakeeramise kohta.

Ükski neist pole kahuripauk, mis partei ühekorraga põhja laseks, kuid koos mõjuvad nad automaaditulena, mis teeb erakonna mainesse väikesi valusaid auke ning peletab lõpuks valijaid.

Partei ja tema tõsised toetajad hoiavad rünnaku all kokku tugevamalt kui varem. “Erakond paistab väga ühtsena,” ütleb Kaja Kallas Ekspressi selles numbris, kuid tunnistab samas, et tunneb end üksikuna. Kolleegid lasid põhja tema koostatud Riigikogu eetikakoodeksi.

Võimalik, et Silver Meikar on selle aasta suurim luuser ja kangelane ühekorraga. Ta tegi vaid poole rehkendust. Ühiskond räägib küll mustast rahast poliitikas, kuid on naiivne arvata, et selle imbumine poliitikasse kaob ära. Skeemid muutuvad kavalamaks. Meikari teine eesmärk – paljastada musta raha annetanud ettevõtjad – kukkus läbi. Selleks pidanuks ta “kitse panema” – koostöös prokuratuuriga võtma vahele valemängijatest erakonnakaaslased ja nende varjatud rahastajad. Seda me ei näinud. Nii ongi seis Meikari puhul sama nagu Andrus Veerpaluga: mõni usub ja mõni mitte.

Väike osa rahvast arutleb koguni, et ehk vajab Eesti erakorralisi valimisi. Mis on hämmastav, sest Eesti suutis üle elada räige majanduskriisi valitsuse langemiseta. Kuid moraalne kriis võib olla hullem kui majanduslik. Millal (ja kas) kasvab praegune rahulolematus üle kriisiks, on tunnetuslik küsimus.

Tean inimesi, kes usuvad, et Toompea ehitab üles kinnist ühiskonda. Et Riigikogu liikmed ja ministrid soovivad muuta end teflonmeesteks ja -naisteks, kelle läbiotsimine tuleks sisuliselt välistada. Usun, et see mõte ei lähe läbi. Kadriorg paneks sellele veto (õiguskantsler Indrek Teder ja Riigikogu liige Rait Maruste on vastava sõnumi kätte saanud). Puutumatute klass ja demokraatia ei käi kokku.