Soovin kommenteerida teie artiklit, mis kõneles "ebaproportsionaalsusest" ja inimohvritest käimasolevas Liibanoni sõjas. Tahaksin rõhutada siinkohal mõnda punkti.

1. Iisrael kahetseb sügavalt, et konfliktis Hizbollahiga hukkub süütuid inimesi. Iisraeli sihtmärgiks ei ole tsivilistid, ent Iisrael on sunnitud tegema otsustavaid samme peatamaks Hizbollahi jätkuvaid raketirünnakuid oma elanikkonna vastu.

Iisraeli tegevust tuleb hinnata ohu ulatuse seisukohalt. See ei tulene ainult Hizbollahi provotseerimata rünnakust 2 sõduri röövimisel. Iisraeli sõjaline tegevus on suunatud rohkem kui ühe miljoni Põhja-Iisraeli elaniku reaalse ja käegakatsutava ohustamise vastu. Terroriorganisatsioon Hizbollah on
pühendunud Iisraeli hävitamisele; see kontrollib Lõuna-Liibanoni, omades enam kui 12 000 raketti, mis on suunatud
Iisraelile. Üle 1000 nendest rakettidest on viimase kahe nädala jooksul leidnud kasutamist. See on nõudnud hulga inimohvreid, kannatanuid, tekitanud kaose ja hävingu. Võib küsida, mida teeksid teised riigid, kui neid ähvardaks samasugune oht.

2. Võrreldes Hizbollahi rakettide suvaliste rünnakutega, mis peavad tapma ja haavama nii palju Iisraeli elanikke kui võimalik, on Iisraeli vasturünnakud sihitud vaid Hizbollahi võitlejate vastu. Kahjuks on terroristid peitnud ennast ja oma raketid asustatud piirkondadesse, olles ohtlikud ümbritsevatele inimestele. Paljud raketid, mis hiljuti lendasid Iisraeli pihta, lasti käiku eramajadest ning olid sinna ladustatud.

Raketiseadeldiste paigutus tavakodanike hulka tähendab, et Hizbollah kasutab inimesi elava kilbina.
(LINGIL> on lühifilmid, mis näitavad Hizbollahi raketiseadeldiste paigutust küladesse ja kodudesse.)

Iisraeli sunnitud tegutsemisel kaitsmaks oma elanikke saab Hizbollahi elav kilp paratamatult vigastada, kuid vastutus kogu olukorra eest lasub ainuüksi Hizbollahil.

3. Kõige värskem näide - pühapäeval, 30. juulil ründas Iisraeli õhuvägi raketiseadeldisi Kafr Kanas ja selle lähedal. Kafr Kana on küla, kust tulistati rakette Nahariya linnale ja teistele kogukondadele Lääne-Galileas. Kafr Kana elanikke hoiatati mitu päeva varem raadio ning infolehtede kaudu, et nad lahkuks, kuna on oodata Iisraeli kaitsejõudude rünnakut. Näide lendlehest: "Kõigile Litani jõest lõunas elavatele inimestele.

Seoses teie kodudest ja küladest Iisraeli riigi vastu suunatud terroristliku tegevusega on Iisraeli kaitsejõud sunnitud viivitamatult vastama. Teie turvalisuse huvides kutsume teid evakueeruma ning liikuma Litani jõest põhja poole."

4. Iisraeli võitlusdoktriinis on kesksel kohal mure liibanonlaste elude pärast, keda kasutatakse kallaletungis Iisraeli vastu jõhkralt ära. Tsivilistidele põhjustatud kahju vähendamine on tohutu pingutus, tihti on hinnaks operatsioonide tõhususe vähendamine. Näiteks infolehed soovitusega lahkuda Kafr Kanast hoiatasid Hizbollahi ette; hoiatus vähendas üllatusefekti ja ohustas Iisraeli enda vägesid.

5. Iisrael tegi kõik, et elanikud lahkuksid Kafr Kanast ning teistest ohustatud piirkondadest, kuid Hizbollah oli huvitatud sellest, et inimesed jääksid. Hizbollah on moraalselt vastutav, kuna kasutab oma rahvast elav a kilbina. Hizbollah tulistab, teades, et Iisrae l vastab enesekaitseks.

6. Ja lõpuks - teie tehtud võrdlus Iisraeli ja natsi-Saksamaa vahel on täiesti mittevajalik. Sellisel võrdlusel puudub õigustus, see solvab kogu juudi rahvast.

Lugupidamisega
Olga Slov
Iisraeli Soome ja Eesti saatkonna pressiatašee