Kui naine sööstab abikaasa otsinguile, koostab ta kõigepealt põhjaliku manuaali, millist isendit küttima hakkab. Mõne naise nimekirja etteotsa võivad sattuda sellised näitajad nagu sissetulek, automark, huumorimeel ja silmade värv. Mõni teine aga peab kõige olulisemateks omadusteks usaldusväärsust, kuulamisoskust ja sugudevahelise võrdsuse hindamist. Kuidas kellelegi. Kes otsib partneris isa, kes töömeest, kes semu. Üks on aga selge – targast ja ilusast mehest ei ütle ükski naine ära. Eriti kui mees on lisaks ka veel loomult lahke ega stressa iga viperuse pärast.

Ütlete, et selliseid täiuslikke tüüpe pole olemas? On ikka, ehkki ma ise pole kohanud, aga kuskilt naisteajakirjast lugesin, et keegi olla näinud. Või vähemalt kuulnud. Enne kui te kadedusest roheliseks lähete, lugege lugu lõpuni – siit tulevad head uudised neile, kes unistuste printsi ootamise asemel rõõmustavad oma „tavalise“ mehe üle.

Intelligentsust uuriv Austraalia psühholoog Gilles E. Gignac avaldas suve lõpu poole mainekas ajakirjas British ­Journal of Psychology artikli selle kohta, ­millist meest naised tahavad (Exceptional intelli­gence and easygoingness may hurt your prospects: Threshold effects for rated mate characteristics).

Paarisajal tudengil paluti hinnata omadusi, mida nad oma elukaaslase puhul oluliseks peaksid.

Kuidas teile meeldiks mees, kes on atraktiivsem kui üks protsent meestest?

Hmm, noh, ei teagi öelda...

Aga kui mees oleks atraktiivsem (s.t ilusam, targem, meeldivama käitumisega) kui 25 protsenti meeste populatsioonist? Poleks paha.

Aga kui ta oleks parem kui 99 protsenti meestest? Jaa! Paluks tema telefoninumbrit ka!

Liiga palju head võib hea olla küll ööklubis, kuid mitte kodus, pelgavad naised. James Bondi on tore vaadata kinolinal, aga turvalise elukaaslasena tema kasuks ei otsusta.

Oma arvamust pidid hindajad väljendama kuuepallisüsteemis.

Loomulikult hindasid naised, et mida targem mees, seda parem. Teadlased on juba ammu välja selgitanud, et intelligentsed mehed on truud. Näiteks soomlased uurisid Uusimaa piirkonna meeste ja armeeteenistuse läbinute (vanuses 19–45) elulugusid (autorid Jaakko ­Aspara, ­Kristina Wittkowski ja Xueming Luo) ning tõid välja seaduspära, et tõepoolest – kõrgem IQ korreleerus stabiilse abielu mõõdikuga. Intelligentsed mehed on lootustandvamad abikaasad.

Ka oskavad naised väärtustada meeste väljanägemist. Mida ilusam mees, seda parem.

Mida muretuma ja stressivabama loomuga mees – seda parem.

Mida uhkem füüsis – seda parem.

Küsimusele, mida te arvate, mitmest protsendist meestest võiks teie väljavalitu ilusam või targem või toredam olla, vastati samuti kõrgete nõudmistega. Üldiselt loodeti, et partner, kellega võiks käsikäes loojuvasse päikesesse matkata, võiks olla targem kui 90 protsenti meestest. Või siis lahkem kui 90 protsenti tema sookaaslastest. Või ilusam kui suurem osa teisi mehi...

Ilmnes ainult üks aga. Kõik need superomadused ei tohiks esineda ühes mehes korraga. Mees, kes oleks ühtaegu nii väga tark, väga ilus kui ka väga toreda iseloomuga, mõjuks pelutavalt.

Liiga palju head võib hea olla küll ööklubis, kuid mitte kodus, pelgavad naised. James Bondi on tore vaadata kinolinal, aga turvalise elukaaslasena tema kasuks ei otsusta.

See peaks olema hea uudis ka meestele, kes alatasa kurdavad, et naiste standardid on liiga kõrged.

Kui läheb reaalseks abikaasa valimiseks, jäetakse superkangelased ja üliinimesed kõrvale ning eelistatakse tavalist, keskmistele parameetritele vastavat isendit. „Erilise pesupulbri“ reklaami võib ju telekast vaadata, aga kodus pestakse ikka „tavalisega“.

Meestel ei maksaks selle uuringu tulemustest siiski ka liiga eufooriasse sattuda. Kui naised saavadki aru, et liiga palju head ei ole hea, siis üks hea omadus peaks unistuste printsiks kandideerides ikka maksimumis olema, nagu eespool selgitatud. Kas valida ilus või tark, selles on küsimus! Aga ilusate puhul pole seost paarisuhte püsimisega välja toodud – järelikult tuleb otsida tarka meest.