Üht maailma vanimat hobuste võiduajamist peetakse juuni keskpaigas Inglismaal Berkeshire’is Ascotis. Royal Ascot kestab viis päeva ja igal aastal ummistab sel ajal Berkeshire’i ligikaudu 300 000 pealtvaatajat. Auhinnafond on 7 miljonit eurot, mis on Euroopas peeta-vatest võistlustest kopsakaim.

Royal Ascoti peetakse kõige formaalsemaks võidusõiduürituseks maailmas ja on ühtlasi suur osa Briti kultuurist. Võistlusele pani aluse kuninganna Anne 1711. aastal, siiani on korraldajaks kuninglik perekond. Armastatud kuninganna Elizabeth II on võistluste aukülaline. Igal aastal väisab ta võistlusi vähemalt korra, nii nagu ka ülejäänud kuninglik perekond.

Royal Ascot on briti kuulsuste seas äärmiselt populaarne seltskonnasündmus, mida armastab ka press. Ajakirjandus kajastab detailselt, kes kellega kuninglikku üritust väisas, mida kandis, sõi või tegi. Riietusstiil on muidugi rangelt ette kirjutatud – naistelt oodatakse pikka päevakleiti ja kübarat, meestelt musta või tumehalli ülikonda koos kõvakübaraga.

Paris Prix de l’Arc de Triomphe

Oktoobrikuu esimesel nädalavahetusel toimub Pariisis oluline seltskonnaüritus Prix de l’Arc de Triomphe ehk rahvakeeli tuntud kui The Arc. Longchampi võidusõidurajal peetav hobuste võidusõit on üks maailma prestiižikamaid ja ekstravagantsemaid võidusõiduürituste kalendris. Esimest korda korraldati võistlust 1920. aastal. Ligi 2,5 kilomeetri pikkusel rajal võtavad mõõtu noored tõuhobused. Võistluse auhinnafond on 4,6 miljonit eurot.

The Grand National

Inglismaal on väga pikk hobuste võidusõidu traditsioon. Teine oluline ja ohtlik mõõduvõtt hobuste vahel peetakse kevaditi Liverpoolis. Sarnaselt Royal Ascotile on sellel üritusel pikaajaline traditsioon. Esimene omataoline toimus juba 1839. aastal.

The Grand Nationali peetakse üheks raskeima rajaga võidusõiduks. Hobused peavad läbima kaks ringi 7,2-kilomeetrisel takistusrajal, ületades kokku üle 60 takistuse. Vaatamata ohtlikule rajale toob võistlus kohale osalejaid üle maailma. Suurt rolli mängib siin ka kopsakas võiduraha – jagamisele kuulub 1,8 miljonit eurot.

Üritus meelitab tribüünidele hulganisti pealtvaatajaid, sealhulgas kohalikke kuulsusi ja kuningakoja liikmeid. Võistlused on jagatud kolme päeva peale. N-ö A-listi ehk kõige kuulsamate staaride tühja kõhu eest hoolitsevad mitmed tunnustatud restoranid.

Nakayama Grand Jump

Jaapani suurim hobuste võiduajamine toimub iga aasta aprillis. Traditsiooniliselt peetakse võiduajamisi alates 1999. aastast ja au-hinnafond on 1,4 miljonit eurot. Grand Jump on üks maailma raskeimatest, kuid samas huvitavamatest takistussõitudest. Rada on rikastatud järskude pöörete, tõusude, languste ja arvukate takistustega, pannes sõitjad tõeliselt proovile. Kvalifitseeritud hobune peab olema puhtatõuline ja vanem kui neljaaastane. Pileteid üritusele peetakse pigem odavamapoolseks ja sündmus on suunatud esmajoones pereajaviiteks kui glamuuriürituseks.

Japan Cup

Kagu-Aasia suurim ja eksklusiivseim hobuste võiduajamine toimub iga aasta novembrikuu viimasel nädalavahetusel Tokyos. Tõupuhaste hobuste võiduajamise auhinnafond on 5 miljonit eurot, mis teeb selle osalejate ja pealtvaatajate seas väga populaarseks spordisündmuseks. Ühtlasi peetakse võiduajamist aasta suurimaks hasartmängusündmuseks Jaapanis.

Ameerika Derby ja The Breeders’ Cup

Ameerika üheks populaarsemaks võidusõiduks on kujunenud The Kentucky Derby Louisville’is. Üritusest võtab osa suur osa riigi koorekihist. Raja äärde on sisse seatud äärmiselt luksuslik ja kuulus miljonäride isterida, kus saab lasta end vääriliselt poputada ja samal ajal võidusõitu jälgida. Derby on tõuhobuste võistlussarja Triple Crown kõige populaarsem etapp.

Esimest korda peeti võistlust 1875. aastal. Rada ise on aga üks lühemaid omataolisi. Napilt kahekilomeetrine rada läbitakse tavaliselt kahe minutiga. Praegu külastab Derbyt igal aastal ligi 150 000 pealtvaatajat. Võistluse auhinnafond on 1,7 miljonit eurot.

Oktoobri lõpus toimub The Breeders’ Cupi rändvõistlus, mida kor-raldatakse igal aastal erineval hinnatud võidusõidurajal. Kolmeteistkümnest sõidust koosnev vaatemänguline show on osa maailmameistrivõistlustest. Sõidud on jagatud kahe päeva peale ja võidufond on rekordiline 24 miljonit eurot. Võistlust peetakse alates 1984. aastast.

Melbourne Cup

Austraalia kuulsaim ja suurima auhinnafondiga võiduajamine toimub novembrikuu esimesel teisipäeval Melbourne’is. Võiduajamist peetakse juba 1861. aastast. See oli Austraalia esimene võidusõiduvõistlus, kus auhinnafond küündis pea 900 ni. Nüüdseks on võidufond kasvanud peaaegu viis korda.

Üritus on äärmiselt populaarne Austraalia koorekihi ja sportlaste seas. Võiduajamist väisab üle saja tuhande inimese, mis teeb sellest Austraalia suurima seltskonnaürituse. Pealtvaatajad peavad kandma uhkeid kübaraid. Üritusel nimetavad erapooletud moeeksperdid stiilseima naise ja mehe. Riietuse valikul tasub vaeva näha!

Dubai World Cup

Märtsi viimasel laupäeval toimub Dubais maailma suurim hobuste traavivõistlus ja eraldiseisev hasartmängusündmus Dubai World Cup. Võiduajamiste raames toimub kaks võistlust, mille auhinnafondi kogusumma ulatub 23 miljoni euroni.Traavivõistlust peetakse uuel ja uhkel Maydani rajal. Seal asub ka Maydani luksushotell, mis pakub eksklusiivset võimalust vaadata traavivõistlust mugavalt oma sviidi rõdult. Sündmus on äärmiselt populaarne nii kohalike šeikide ja staaride kui ka maailma poliitikute, näitlejate ning avaliku elu tegelaste seas.

Jaga
Kommentaarid