Hiiu Käsitööõlu on suvehiidlaste perefirma, mis sai alguse soovist Hiiumaa ellu oma panus anda. “Kodupruulijatena oleme töötanud Hiiu käsitööõlle retseptide kallal alates 2010. aastast. Tahame hiiumaist õllekultuuri mitmekesistada ja kvaliteetset käsitööõlut siinsetes kohvikutes, restoranides ja ka mõnes väikepoes suviti pakkuda,” ütleb pruulimeister Raoul Lättemäe. Oma panus antakse ka rahaliselt – iga pudeli Hiiu käsitööõlle pealt annetab Hiiu Käsitööõlu aktsiisiga samaväärse summa Hiiumaale heategevuseks.

Soodsad tingimused

Raoul Lättemäe usub, et suure käsitööõllede tootmise trendi nii Eestis kui mujal maailmas on soodustanud tehnoloogia kiire areng. “Kui varasemalt nõudis õlletootmine arvukamat töötajaskonda ning väikesed pruulimisseadmed ja kääritamisvahendid ei suutnud tagada tööstuslikuks tootmiseks vajalikku kvaliteeti, siis eelkõige tänu infotehnoloogia ja mikrokontrollerite arengutele on ka väiksemad pruuli- ja kääritamisvahendid muutunud piisavalt täpseteks ja võimekateks, et muuta ühe-kahe töötajaga pruulikojad suurtööstuste kõrval konkurentsivõimeliseks.”

Oma suur osa on Raouli sõnul ka linnaste, humalate ja eelkõige õllepärmi kättesaadavuse, kvaliteedi ja mitmekesisuse olulisel suurenemisel, mis soodustab kodus pruulimise kasvu. “See aitab kaasa jälle omakorda retseptide mitmekesistumisele ja väikepruulikodade tekkele. Masstootjad ei ole nende arengutega lihtsalt nii kiiresti kaasa tulnud, tihtipeale püsitakse seal ju aastakümnete vanuste retseptide juures.”

Kuidas käsitööõlut kallata?

Selleks, et elav õlu jääks pokaali ümberkallamisel selge ning et pärm pudelist klaasi ei jõuaks ega õlut häguseks muudaks, tuleb pruulimeister Raoul Lättemäe sõnul täita paari lihtsat reeglit:

1. Pudelit tuleb hoida püstises asendis ja seda ei tohi loksutada. Pärast transporti on soovitatav lasta õllel vähemalt 24 h rahulikult seista.

2. Õlut on kindlasti soovitatav juua klaasist või pokaalist, mitte pudelist. Käsitööõllele on kõige sobivam tulbikujuline õllepokaal.

3. Õlut tuleb kallata ettevaatlikult, vältides pudeli tagurpidi keeramist, et ära hoida sademe sattumist klaasi.


Oluline suunamuutus

Ka Hiiu Käsitööõlu on teinud läbi kiired arengud ning viimasel ajal oma suunda muutnud. “Kui esimese vaimustusega muutusid Eesti käsitööõlled üha intensiivsemateks ja maitsekeerukamateks, pruuliti väga palju humalarikkaid IPAsid, siis viimasel ajal on liigutud pigem lihtsuse poole,” ütleb Raoul ning lisab, et sama trend on olnud viimastel aastatel ka maailmas tervikuna. “Moodi on minemas kergemad ja lihtsamad käsitööõlled.”

Üks selliseid on Hiiu Käsitööõlu valikus kindlasti kõige suuremat huvi tarbijates äratanud Hiiu Suveõlu, mille retsepti igal suvel veidi muudetakse. Aga samuti ka ka Hiiu Nisuõlu, mis võitis mullu suvel Hiiu Kala Ja Õlle Festivali hiiumaiste käsitööõllede pimetesti ja kannab seega õigustatult tiitlit Hiiumaa parim õlu.

Kõige enam katsetatakse Hiiu Käsitööõlu pruulikojas pärmiga. “Meie õlle maitseüllatused saavad alguse pärmist, mille maitsevarjundid on elavale õllele iseloomulikult ajas muutuvad ja nüansirohked.”

Raoul ütleb, et Hiiumaa Käsitööõlu on teadlikult läinud seda teed, et ei järgi väga jäigalt teatud stiili ega püüa nui neljaks selle piiresse jääda. “Pigem oleme lähtunud lihtsalt oma maitseeelistusest ja ootusest heale ja maitsvale õllele.”