The Botanist – Islay saarel käsitsi toodetav džinn, mille erilisuse ja tõelise omapära toovad välja nüansid, millega lähenetakse sellele elavhõbedat meenutava värvitooni ning rikkaliku ja maheda tsitruseliste värskusega pikitud joogi tootmisele.

Esiteks eristab The Botanisti kõikidest oma konkurentidest (kui neid nii võiks nimetada) tõsiasi, et selle tootmiskogused on väikesed – partiid ei ole tööstuslikud ja sellest tulenevalt on tegemist joogiga, mis toob tänu meistrite meeletule pühendumusele välja ilmselt iga kui viimase oma kodusaare nüansi. Olgu see metsik kliima või Islay saarel kasvavate kohalike taimede maitsekillud. Joogis on koostisosadena kasutuses üheksale tavapärasele klassikalise džinni koostisosale, nagu kadakamarjad ja koriander, lisaks veel 22 käsitsi korjatud kohalikku ainult Islay saarele omast taime.

Piparmünt džinni koostisosana? Leedripuuõied? Lagritsajuur? Valge ristik? Need on ainult mõned markantsemad näited, millised on The Botanistile omapära ja iseloomu lisavad taimed, tänu millele on tegemist just sellise joogiga, nagu seda praegu tunneme.

Või siis valmistamismeetod. Kui keegi ütleks sulle „Inetu Betty”, siis paremal juhul meenuks võib-olla aastatetagune teleseriaal. Siiski on siinses kontekstis tegemist padadestillaatoriga, milles The Botanist valmib. 17 tunni jooksul destilleeritakse kõik see 31 ürdist koosnev ning Islay saare rabadest, turbaväljadelt ja tuulistelt mäenõlvadelt korjatud maitsetaimede kokteil kokku just selliseks, aroomilt mentoolihõnguliseks ning sidruni ja apelsinikoore järele lõhnavaks joogiks.

Tulles nüüd tagasi selle juurde, et igat džinni ei tasu pudelist välja lasta, siis on olemas ka neid džinne, mille pudelis hoidmine oleks ilmselge patt. Kauges lapsepõlves kuulsime lugu, kuidas vaeslaps leidis kõrbest võlulambi ja võlus sellest kogemata välja müstilise hinge. Vaevalt et oskasime siis arvata, et vähemalt maitsemeelte ja naudingute osas on ühel päeval džinn täiesti olemas ning selle pudelist väljalaskmiseks ei pea olema ei õnne ega rasket elusaatust.

Piisab ainult teadmistest ja oskustest õigesti valida. Usutavasti sai ülalolevaga sulle kätte antud päris täpne suund, mille järgi valikut langetada.

Jaga
Kommentaarid