Viiel leheküljel teemegi juttu võidukate finalistidega. Uurime objektide arhitektidelt, kuidas sündis just selline ehitis; mis oli projekti juures põhiline ja mis oluline; mis oli keerukaim osa; kuidas suhtuvad nad puitu kui ehitusmaterjali jne. Peaauhinna pälvis Põlvamaal asuv Arcwoodi tootmishoone kontorikompleks, mis on valmistatud liimpuidust. Eesti Metsa- ja Puidutööstuse Liidu tegevjuhi Henrik Välja sõnul on see loodetavasti eeskujuks järgnevatele sarnastele projektidele. Järgmistel aastatel näeme!

Aasta puitehitise võistlusele saadeti tänavu ka väga palju põnevaid eramuid ja meie põhilugu viibki ühte neist külastama. Sisearhitekt Angelika Vaht ja ettevõtja Velvo Vaht otsustasid kodu ehitamisel just puitelamu kasuks – mere äärde ehitatud modernses võtmes rajatud pesa on põhjamaiselt soe ja hubane. Kordumatud ja nauditavad vaated merele on osa selle pere igapäevast. Vestlesime nii omanike kui ka eramu projekteerinud arhitektide Sven-Mark Mändmaa ja Egon Metusalaga.

Puit on leidnud tee ka disainer Elmet Treieri südamesse. Rubriigis 11 küsimust ütleb Elmet, et Eesti disain elab praegu kindlasti paremini kui kunagi varem. Ja tema arvates peaks meil kõigil olema suurimast suurimaks eesmärgiks kasutada ära materjal, mis meil juba olemas on ja mitte koormata keskkonda. See on üleskutse meile kõigile – vaatame enda ümber ja enda koju ning teeme paremaid valikuid!

Sisekujundaja Mareliis Raid kirjutab puidu kasutamisest interjööris, nimetades puitu võlumaterjaliks. Puit suudab luua tasakaalu, pehmendada tühja ruumi ja külmasid materjale, tuues isegi imeväikeses koguses esindatuna kohale tuttava, peaaegu alati ka meeldivalt nostalgilise, samas moodsa elemendi.

Disaininoppedki on meil seekord puidused.

Head lugemist!

Jaga
Kommentaarid