Maailma kallimate ja eksklusiivsemate kellade hulka kuuluvad tõelised meistriteosed nagu ehtedisainer Graff Diamondsi Hallucination, mille eest küsitakse 50 miljonit eurot.

Sel pretsedenditul ajanäitajal on kasutatud 110 karaadi väärtuses iga värvi ja kujuga teemante.

Kalliduselt järgneb Hallucinationile sama disaineri loodud The Fascination. Selle kella valmistamisel on kasutatud veatuid teemante lausa 153 karaadi ulatuses. Kella keskmes on 38karaadine pirnikujuline teemant. Kella eest küsitakse 36 miljonit eurot.

Kolmandal kohal on Breguet No. 160. Selle kella algupärase versiooni kinkis Prantsuse kuningannale Marie Antoinette’ile tema armuke. Abraham-Louis Breguet hakkas kella kallal tööle 1872. aastal, kuid enne kella lõplikku valmimist jõuti Marie Antoinette’il pea maha võtta. Töö kella kallal lõpetas Abrahami poeg 1827. aastal. Tolle aja kohta oli kell tõeline tehnoloogiline meistriteos. Sellel oli termomeeter, kellamäng ja kalender. 1983. aastal varastati kell Jeruusalemma L. A. Mayeri muuseumist. Nüüdseks on kell kunsti- ja ajaloohuviliste rõõmuks muuseumis tagasi. Kella maksumust hinnatakse 26 miljonile eurole.

Maailma kalleimate kellade hulka kuulub vaieldamatu meistriteos Chopardilt. Nime 201-Carat kandvat kella kaunistab 874 esmaklassilist eri värvuse ja lõikega teemanti, mis teeb kokku 201 karaati. Kella keskmes on kolm südamekujulist teemanti, millest igaüks on eri värvi. Kella eest küsitakse umbes 20 miljonit eurot.

Kallite ja põnevate kellade nimistust leiab ka Vacheron Constantin 57260, mille hind on 6,5 miljonit eurot. See kell ei ole ainult ilus, vaid ka tehniliselt keerukas. Kell koosneb 2826 osast, lisaks kaunistab seda 242 kalliskivi.

Viis kallimat seni müüdud Rolexi rariteeti

Rolex kellabrändina ei tule ilmselt üllatusena. Need, kes seda osta jaksavad, need ostavad, kes mitte, need unistavad, aga külmaks ei jäta Rolex küll kedagi.

Maailma jõukad on seda ajaloolist ja töökindlat kella läbi aastakümnete armastanud hoolimata sellest, et Šveitsi kellaturg on läbi elanud nii mõndagi. Kvartsikriisi ajal, 1970. ja 1980. aastatel ei olnud luksuskelladele enam turgu, mistõttu loodi Šveitsi kellade konsortsium Swatch. Tegemist oli uuendusliku tootega, mida oli odav toota. Sellega loodeti lüüa Jaapanit nende põhjustatud kvartsikriisis.

Tänapäeval ähvardab traditsioonilist kellatööstust nutikell – arvuti randmel. Alates 1950ndatest, mil Rolex turule toodi, on kella müügiarvud siiski näidanud ainult kasvu-
trendi. Eriti hinnas on vintage Rolexid.

Viimasel ajal on klassikaliste kellade hinnad oksjonitel rekordeid purustanud. 2015. aastal müüdi Rolex Daytona Albino hinnaga 1,2 miljonit eurot. Kell pärineb 1971. aastast ja seda on maailmas täpselt neli eksemplari. Kell kuulus kitarrilegend Eric Claptonile. Kuuldavasti omandas ta selle 1990ndatel ja seda peetakse siiani üheks haruldasemaks eksemplariks.

Albinost aasta hiljem oli oksjonil teine haruldus Antimagnetique, mis läks kaubaks kahe miljoni euroga. 1942. aastal valmistatud 44 mm diameetriga terasest Antimagnetique on suurima sihverplaadiga kell, mis siiani toodetud. Seda on maailmas ainult 12 eksemplari. Kell ei tulnud kunagi müüki, vaid neid jagati kingitusena tublidele motosportlastele. Brändi sidemed motospordiga ulatuvad 1930. aastatesse ja mitu Antimagnetique’i kuulub endiselt motospordiga seotud perekondadele.

1969. aasta Paul Newman Daytona

Kui vintage Rolexi hüüdnimi on Legend, tähendab see kindlasti seda, et ostuhind ei saa olla odavate killast. Eriti kui võtta arvesse, et seda mudelit on maailmas ainult kolm. Kollektsionäärid peavad seda kellade pühaks graaliks. Eelmisel aastal müüdi kollasest kullast Oyster Paul Newman Daytona, mis oli oksjonil kolmandat korda 12 kuu jooksul, rekordilise kolme miljoni euroga.

Maailma kalliduselt teise müüdud Rolexi hind küündib nelja miljoni euroni. Rolex on investeering, mis ajas ei kaota. Seda ilmestab Bao Tai, tumeda sihverplaadi ja teemantidega iludus. Bao Tai loodi 1954. aastal Vietnami imperaatori Bao Dai auks. Bao Dai oli tuntud oma hea maitse ja progressiivsete ideede poolest. Pärast troonist loobumist veetis ta aega peamiselt Euroopas, iseäranis meeldis talle Pariisis ja Prantsuse Rivieras. Ta suri 1997. aastal, naeratus näol.

Kalleima vintage Rolexi rekord kuulub 1968. aasta Paul Newman Cosmograph Daytonale, mis müüdi 2016. aasta oktoobris New Yorgi oksjonil anonüümsele ostjale 14 miljoni euroga.

Paulile kinkis kella tema abikaasa Joanne Woodward 1972. aastal, kui mees alustas professionaalset võidusõidukarjääri. 1984. aastal pärandas Paul kella tütar Nelli kallimale James Coxile. Miks? Lihtsalt sellepärast, et tal ei olnud käekella. Cox kandis kella käel 30 aastat, teadmata selle väärtust, kuni üks kollektor seda märkas. Selleks ajaks oli Coxist saanud Nell Newmani heategevusorganisatsiooni juhtkuju ja Daytona müük tagas organisatsioonile tuluallika.

Oleks tagasihoidlik öelda, et seda oksjonit ootasid paljud kollektsionäärid. Arvati ju, et selle kella olemasolu on pelgalt linnalegend. Spekuleeritakse, et kui kella ostja selle uuesti müüki paneb, purustatakse senine ostuhind silmapilk.

Jaga
Kommentaarid