Selles lehes paneb Maanteeamet südamele, et jälgiksime autoroolis olles olulisi ohutusreegleid. Kiiruse tõustes kipume pahatihti unustama, et nägemisväli väheneb ja märkame ohtlikke olukordi vähem. Mida kiiremini sõidame, seda halvemini jõuame reageerida äkilisele muutusele teel, lisaks venib autopidurduse teekond tublisti pikemaks. Õiged sõiduharjumused on juhile üliolulised. Enesedistsipliin on autoroolis tähtis faktor, et me ei oleks ohtlikud teistele ja iseendale.

Pädeva juhi tunnuseks on oskus enda seisundeid tähele panna ja väsimuse korral piisavaid puhkepause teha – juba 10–15 minutist võib tublisti abi olla. Lehes on väike spikker neile, kes kipuvad unustama, millised on juhi väsimuse ilmingud. Nii mõnigi punkt võib endalegi üllatusena tulla.

Uurimistulemused on näidanud, et eestlased ei tea, kui ohtlik on väikese joobega sõitmine. Niisamuti usutakse ekslikult, et kohvi joomine ja tublisti söömine aitab joovet vähendada. Kuidas olukord tegelikult on, selgub juba artiklit lugedes.

Ka kerge avarii võib juhile ja sõitjale olla fataalsete tagajärgedega, sest kipume sõitma valesti reguleeritud peatoega. Kaelatraumade tagajärjel on väga lihtne saada endale eluaegne vigastus ning olla kogu edasine elu teiste hooldada. Leiame enne sõidu alustamist need paar minutit, et korrigeerida peatuge.

Turvalist kohalejõudmist!

Jaga
Kommentaarid