Probleemid
laialivalguva tindiga

Kuigi enamik koolitarbeid sobivad kõigile, siis on ka selliseid, mis lihtsustavad vasakukäeliste elu märgatavalt. Kui esmapilgul võib tunduda, et joonlaud on lihtsalt üks sirge mõõtühikutega riba, siis tegelikkuses on vasakukäeliste jaoks tavalise joonlauaga mõõtmine ja joonestamine parajaks peavaluks — see on sama lihtne, kui paremakäelisel tagurpidi numbritega vastassuunas mõõtmine.

Soovitused vasakukäelistele kooliõpilastele:

Võimalusel võiksid vasakukäelised lapsed koolis töö- või söögi-laua taga valida endale sellise koha, mis lubab neil istuda parema-
käelisest kaaslasest vasakul pool, laua otsas või teise vasakukäelise kõrval. Nii ei hakka kaks naabrit teineteist segama.
Võimaluse korral võiks valgus langeda töölauale paremalt või eest.
Kirjutades peavad käed olema laual nii, et vihikut hoidva parema käe küünarnukk on veidi üle laua serva. Vasak käsi peab saama vabalt mööda joont üles ja alla liikuda.
Võimalusel tasub kirjutamiseks valida kiiresti kuivava tindiga tindipliiats või pastakas, et kirjutades käsi ei määrduks ega kirjutatud sõnad laiali ei läheks.
Vasakukäelistel on kalduvuseks alustada tähtede kirjutamist nii-öelda tagumisest otsast. See aga sunnib neid kirjutamist sagedamini katkestama kui seda tegelikult vaja oleks ja muutma sulepea liikumise suunda. Seetõttu on tähtede õppimisel soovitatav järgida tavapäraseid ehk paremakäeliste liigutusi. Kui lapsel on siiski juba teistsugune ja selleks hetkeks automaatne tähtede kirjutamise viis välja kujunenud, siis sageli ei ole seda olukorda võimalik enam muuta.

Kuigi tundub, et pliiatsid ja pastakad on nii universaalsed ja igapäevased tooted, siis on neidki spetsiaalselt vasakukäeliste jaoks mugavamaks muudetud. Erinevatest kauplustest võib leida kirjutusvahendeid, millele on vastavalt käelisusele L (left — vasak) või R (right — parem) selgitava märgistusena peale märgitud. Pealegi on vasakukäeliste tindipliiatsites enamasti kasutusel kiiremini kuivav tint, et käsi kirjutamisel ei määrduks ega tint laiali ei läheks. Leidub ka teritajaid, mida on vastavalt kasutaja käelisusele mugavam ja lihtsam kasutada.

Allikas: perejakodu.ee

Jaga
Kommentaarid