Näita ise eeskuju

On vana ja tuntud tõde, et lapsevanem on lapsele suurim eeskuju ja pere noorimad matkivad loomupäraselt oma vanemaid. Eriti kehtib see varases lapseeas, mil saadakse tihtipeale oma esimene spordikogemus. Seetõttu on üsna loomulik, et kui lapsevanemad harrastavad aktiivset eluviisi, kandub see üle ka lapsele. Tema jaoks kujuneb tavaliseks selline maailmapilt, mille lahutamatuks osaks on spordist rõõmu tundmine. Miks mitte sisustada nädalavahetusi jalgrattasõiduga, pallimängudega või minna argiõhtutel koos jooksma või ujuma – üheskoos sportimine on suurepärane ajaviide kogu perele ja kasvatab samal ajal lapses huvi aktiivse eluviisi vastu.

Ära sunni last

Sport ja oma lapse arengu nägemine võib muutuda lapsevanema jaoks nii hasartseks, et ta läheb juhendamise ning suunamisega liiga kaugele. Proovi suunata last ise oma valikuid langetama ja toeta teda alati nende elluviimisel. Pea meeles, et liigne surve võib lapses tekitada vastumeelt ja trotsi spordiga mitte tegelemiseks. Spordiarmastuse kujundamisel on ennekõike oluline, et sportimine oleks lõbus ja mitte peale sunnitud.

OLULINE ON MITMEKÜLGSUS

Staažikas Viljandi kergejõustikutreener Ants Kuusik: “Mõistlik on arendada lapses kõigepealt mitmekülgsust. Igal spordialal on oma spetsiifilised tehnikaelemendid, mida tuleb üpris varakult hakata õppima, sest hiljem võib olla neid asju palju raskem omandada, ent päris alguses on põhiline siiski üldisem kehaline areng. Kergejõustik on alustuseks just hea. Eks siis hiljem paista, mis spordiala lapsele rohkem meeldib.”
Allikas: Sportland Magazine

Trenni valikul kaaluge ja külastage mitmeid trennivõimalusi lapsega koos. Valiku langetamisel arvesta kindlasti lapse soovidega. Ole valmis sellekski, et koos valitud spordiala ei paku lapsele siiski piisavalt huvi ja ta soovib proovida midagi muud. Kuigi järjepidevust tasub innustada, vältige sundimist. Kui lapsele ala ei meeldi või ei tunne ta end selles edukalt, võib ta halva kogemuse tõttu hoiduda uutest kogemustest. Sport peab lapsele pakkuma ennekõike positiivseid emotsioone ja mängulusti. Sageli eeldab lemmikspordialani jõudmine mitme erineva ala läbiproovimist.

Tähtis on osavõtt

Kahtlemata tekitab igas lapsevanemas uhkust, kui tema laps saavutab valitud spordialal häid tulemusi. Seejuures ei tohiks ära unustada, et tähtis on eelkõige osavõtt. Kindlasti on ka lapsele muserdav, kui treeninguga ei kaasne kohe häid tulemusi. Seega saab just lapsevanem oma suhtumisega edasisel motiveerimisel abiks olla. Lapsel on oluline mõista, et kuldmedal pole alati esmane prioriteet.

Märka spordirõõmu kadumist

Kui laps on truuks jäänud ühele spordialale ning vanem on teda sel teekonnal liigselt innustanud, võib ka kõige innukamal lapsel spordirõõm vaibuda. Kui laps väldib trenniteemasid, tema elevus on kahanenud ja ta väldib treeninguid, peab lapsega rääkima ja püüdma mõista, mis talle kõige suuremat muret valmistab.

Loe artiklit täismahus: perejalaps.delfi.ee