Prestiižse ajakirja Golf andmeil on Ameerika Ühendriikides asuv privaatne golfiväljak mitu korda valitud maailma parimaks golfiväljakuks. Pine Valley golfiklubi on mõeldud vaid liikmetele, külalised saavad mängida ainult kutse alusel koos klubiliikmega.

Golfiväljaku rajas 99 aastat tagasi Philadelphia golfiharrastaja George Arthur Crump. Ta kutsus mitu tolle aja tunnustatud arhitekti rada projekteerima. Esimesed 11 auku valmisid 1914. aastal. Crump suri neli aastat hiljem täiesti rahatuna. Viimased augud valmisid 1922. aastal.

Arhitekt Tom Fazio ja tema meeskond on olnud golfiväljaku edasiarendamisel nõustavaks jõuks alates 1989. aastast. Väljaku vahelduvad green ’id ja liivadüünid teevad sellest tõelise golfarite paradiisi – nendele väljavalitutele muidugi.

Kord aastas avab klubi oma uksed linnarahvale, kui kõikidel amatööridel on võimalik osa saada septembris toimuvast Crump Cupi võistlusest.

2. Cypress Point, Pebble Beach, California

Iga tõeline golfar tahaks mängida Cypress Pointi golfiväljakul. Eksklusiivne klubi on vaid 250liikmeline. Legend räägib, et klubi restoran keeldus sisse lubamast Ameerika endist presidenti J. F. Kennedyt.

Cypress Pointi golfiväljak laiub Santa Lucia mäe jalamil ja piirneb Monterrey lahega. Kaljune maastik on põnev ja mitmekülgne. Golfiväljaku on kujundanud kaks geniaalset arhitekti. Seth Raynor suri enne väljaku valmimist, tema töö võttis üle üheks meie aja parimaks arhitektiks peetav Alister MacKenzie.

Cypress Pointi on nimetatud maailma parimaks 17 auguga väljakuks. Väljaku 16. auku peetakse raskeimaks, eriti kui puuduvad oskused lennutada pall ühe löögiga 182 meetri kaugusele. 17. auku nimetatakse Pacificuseks. Tegu on veetakistusega, mille puhul pall tuleb lüüa 211 meetri kaugusele. Seda peetakse maailma parimaks, ent ka raskeimini läbitavaks auguks, eriti kui pall juhtub merre kukkuma.

3. St. Andrews Links, Šotimaa

St. Andrews Linksi peetakse üheks maailma vanimaks golfiväljakuks. Väljak koosneb seitsmest avalikkusele avatud golfirajast. Vanimad ja kuulsaimad neist on Old Course ja The Castle Course. Mõlemad asuvad golfiklubist umbes miili kaugusel kaljusel pinnal. Golfiväljaku on disaininud arhitekt David McLay Kidd, väljak taasavati 2008. aastal.

St. Andrewsi golfiklubi moodustati 1754. aastal. 1834. aastal sai klubi patrooniks Ühendkuningriigi kuningas William IV ja klubile anti nimi Royal and Ancient Golf Club of St. Andrews, mida klubi kannab siiani.

2012. aastani said golfiklubi liikmeks astuda ainult mehed. Toonane Briti peaminister Gordon Brown tegi ettepaneku reegleid muuta, viidates soolisele diskrimineerimisele. Kaks aastat hiljem, 2014. aastal kiideti klubi reeglistiku muutmine heaks ja 2015. aastal võeti vastu esimene naisliige, kes ühtlasi valiti auliikmeks.

4. Royal County Down, Newcastle, Põhja-Iirimaa

Arhitekt Tom Morrise kätetööd peetakse siiani üheks maailma ilusamaks golfiväljakuks. Murloughi rahvuspargis kulgevat rada ääristab ühelt poolt Mourne’i mäestik ja teiselt poolt Dundrumi laht. Närvikõdi pakkuvaid punkreid leidub kogu väljaku ulatuses.

5. Augusta National, Augusta, GA

Augusta National on üks maailma tuntumaid golfiväljakuid. Arhitekt Alister MacKenzie kujundatud väljak avati 1933. aastal. Alates 1934. aastast on Augustas peetud maailma tipptasemel golfivõistlusi.

Golfiklubi poliitikat on mitmeti kritiseeritud, sest kluppi ei võetud vastu mustanahalisi golfareid. Esimene mustanahaline, kes Augustas mängis, oli Lee Elder, kes oli võitnud 1974. aastal peetud Monsanto Openi. Veel 1990. aastatel tunnistasid klubi liikmed, et mustanahalisi inimesi palgati vaid caddie’deks.

Klubi reeglid diskrimineerisid ka naisi. Alles 2012. aastal võeti vastu kaks esimest naisliiget: Condoleezza Rice ja Darla Moore.

Jaga
Kommentaarid