Suitsupply müügikonsultant Martin Merimaa toob välja ka ülikonna konstruktsiooni. “Meie ülikonnad on konstrueeritud naturaalse kanvasega, mis annab ülikonnale kuju ja hoiab seda ning sellest algabki hea ülikond,” väidab ta. “Tihtipeale tuleb odavam hind sellest, et kanvast ei kasutata, sest selle tegemine võtab rohkem aega. Riided hoopis liimitakse kokku, aga seda on ka tunda ja keemilises puhastuses võib liim lahti tulla või mullitama hakata ning seda enam päästa ei ole võimalik.”
ERRIER mõõtmas

Loomulikult mängib ülikondade puhul väga olulist rolli ka nende istuvus. “Kui inimene leiab endale poest ülikonna, mis ei sisalda polüestrit ja istub hästi, siis palun väga, aga tegelikult saavad hästi istuva ülikonna tavapoest umbes kolm meest kümnest,” arvab Veiko. “Ülejäänutel on kas õlad ees-taga-all-üleval või kehaasend selline, et standard lihtsalt ei sobi.”

Ka Merimaa tunnistab, et põhiviga, mida ülikondi ostes tehakse, on see, et õlg on paigast ära. “Õlg peab ilusti istuma,” teab ta. “See on ülikonna vundament: kui õlast istub hästi, hakkab see ka mujalt hästi istuma. Sageli inimesed neid vigu ise ei näe, aga treenitud silm näeb ära, mis võiks sobida.”

Millest alustada?

Kui klient astub ERRIERi salongi uksest sisse, uurib ülikonnameister talt esmalt, kus on plaanis soovitud ülikonda kanda. “Ma pean aru saama, mis olukorras ta seda kõige parema meelega kannab ja vastavalt sellele otsustan, millist kangakataloogi ma talle näitan,” selgitab Veiko. “Ühed on formaalsed, teised business-/luxe-/travel-stiilis ja kolmandad hoopis suvisemad kangad. Seetõttu tahangi teada, milleks tal seda ülikonda vaja on ja milline see tema arvates välja peaks nägema. Alles seejärel annan oma arvamuse, kui pean seda vajalikuks.” Viimase all peab mees silmas näiteks seda, et äkki tasuks klassikalise sinise asemel mõnel inimesel proovida hoopis midagi sellist, mida tema silmad või juuksed soosivad. “Olgu selleks kasvõi bordoopunane, kui inimese karakter on selline. Elu on ju üks suur kogemus, mis koosneb väikestest kogemustest. Sa võid võtta selle väikese kogemuse tagasihoidlikuna või lisada sinna vürtsi.”

Kui üks, siis milline?

Suuremal osal Eesti meestest peitub kapis pigem üks, aga võib-olla ka kaks ülikonda. Millised need olla võiksid? “Öeldakse, et must on kõige kindlam tee,” tõdeb Veiko. “Ma olen sellega nõus, aga arvan, et mehed võiksid tegelikult ülikonda rohkem kanda ja mitte mõelda, et selle ülikonnaga mind maetakse. Parim ülikond on selline, mis ei seisa kapis, vaid on mehel seljas vähemalt korra kuus.” Tema unistus ongi see, et inimeste suhtumine ülikonna kandmisse muutuks ja seda ei tõmmataks selga ainult ebameeldivates olukordades.

Ka Suitsupply eesmärk on meestele näidata, et ülikond ei ole ainult tööleminekuks, pulmadeks või matusteks, vaid seda võib kanda igal ajal. “Lihtsalt oleneb ülikonna tüübist ja kuidas seda kanda,” kinnitab Merimaa. “Kui on üks ülikond ja sellega käiakse pigem tähtpäevadel, siis soovitaksin tumesinist või -halli. See on kõige lihtsam ja klassikalisem. Eesti meestele tihtipeale ei sobi näiteks helepruunid või beežid toonid ja seda eriti talvisel hooajal, kui nahk pole väga päevitunud. Kui juba on üks hall või sinine ülikond olemas, tasuks proovida ruutu või mustrit. Alati tasub mõelda ka oma riidekapi peale ja vaadata, millega seda sobitada võiks.”

Salongi ERRIER omanik Erki Veiko

Värskemad trendid

Nii nagu paljud asjad siin maailmas muutuvad vabamaks ja lähevad mugavuse poole, on ka ülikondade maailmas muutunud väga populaarseks nähtuseks miksimine. Näiteks kantakse ainult bleiserit koos t-särgi ja chino-pükstega. “Viimasel ajal ei ole enam nii palju reegleid nagu minevikus, mis on väga hea,” väidab Merimaa. “Noored ei taha väga ülikondi kanda, sest need tunduvad nii ranged, aga tegelikult saab neid kanda erinevatel viisidel. Võid minna näiteks turule, panna triiksärgi ja kampsuni peale bleiseri, alla chino'd ja tossud ning näedki väga hea välja ja tunned end samal ajal mugavalt.”

“Mulle tundub, et aastakümnete vahetudes liiguvad inimesed tagasi rahulikumatesse toonidesse ja mingil hetkel see muutub jälle nende jaoks igavaks,” arvab Veiko. “Kui eelmine aasta oli ülikonnamaailmas pildis hästi palju bordoopunast, siis mina ise julgustan inimesi kandma hoopis tumerohelist. Kaugelt tundub see must, aga lähedalt hoopis huvitavam. Kindlasti ei tasu ka mustreid karta ja miksida kokku ruute, triipe ja mumme – see on väga äge!” Küll aga tõdeb ta, et mõõduülikondade puhul on trendide järgimine pisut keeruline, sest kvaliteetsed ülikonnad kestavad aastaid, aga trendid vahelduvad hooajaliselt.

Mida tulevik toob?

“Tulevik näitab, et inimesed ihaldavad järjest rohkem funktsionaalsust,” tunnistab Veiko. “Et kangas oleks hingavam ja samas veekindlam. Tasku ei pea enam olema pealtlaetav, vaid võib vabalt olla ka vertikaalse käesisenemisega, sest nii on ju loogilisem. Mul on ülikonnal ka spetsiaalsed käe all asetsevad telefonitaskud, et rinnad poleks punnis, vaid asjad on peidetud käe alla. Mulle ongi funktsionaalsus palju olulisem kui mood.”

“Julgust rohkem,” soovitab Merimaa meestele. “Ma ei ütle, et ostke kärtspunane ülikond, aga ärge kartke katsetada.”

Kui palju üks korralik ülikond maksab?

ERRIERi salongist ülikonda tellides sõltub hind kangast ja konstruktsioonist. Entry-level-hinnad algavad 500 eurost. Realistlikum hind aga juba ca 650 eurot.

Suitsupplys algavad hinnad 279 eurost ning korraliku ülikonna saab olenevalt lõikest ja konstruktsioonist kätte keskmiselt 299–370 euroga.

Suitsupply
Jaga
Kommentaarid