Iris Janvieri moemaja poole pöörduvad lõpetajad erinevate mõtetega – mõnel on kindel nägemus, mida ta tahab, kes on näinud koduleheküljel endale sobivat lõiget, kes leidnud midagi sobivat moeajakirjast või näiteks Pinterestist. „Noored, kes meie juurde tulevad, on üldjuhul väga trenditeadlikud ja julged. Kusjuures üks kriteerium, mida suurem osa lõpetajatest tahab täita, on see, et nende lõpuriietus – olgu see siis kleit, pükskostüüm või lõbus pükstükk – oleks midagi, mida saab kanda ka pärast seda ühte sündmust,” tõdeb moemaja, et noored on praktilised ja armastavad multifunktsionaalsust.

„Tänapäeva noored on väga julged ja enesekindlad. Pigem on nende intelligentsusest tulenevalt oluline, et riietus ei oleks maitsetu ja vastaks etiketile. Paljud tahavad riietust, mis oleks ilus ja huvitav, aga mis ei oleks selline pilgupüüdja, et võiks liigse tähelepanu tõttu neile ebamugavaks minna,” selgitab Iris Janvier, et nad on aidanud leida õigele kehatüübile õige lõike ning andnud stiilinõu, mis värvid konkreetsele inimesele paremini sobivad. Tähtis on, et lõpetaja tunneks end tähtsal päeval endana, loomulikult ilusana ja tal oleks mugav olla.

Pükskostüüm annab tohutult mänguruumi. Lõpetamiseks sobivad nii printmustriga kui ka ühevärvilised. Praktiline valik ka hilisemateks aastateks.

„Lõike valimisel soovitab moemaja jälgida, et riietus ei oleks liiga väljakutsuv, lühike või muud moodi sobimatu. Lõpetamine on üritus, kus tuleb istuda, seista ja seda pikka aega. Riietus peaks olema kangast, mis ei kortsuks. Samuti peaks arvestama inimese kehaga, sest see peab sobima ja teda maksimaalselt kaunistama.”

Tiina Talumehe kollektsioonist „Vabariigi naine” leiab šiki rukkililledega maani kleidi, mis aitab lõpetamispäeva väärikalt mööda saata.

Mis on suurimad vead, mida lõpetajad kipuvad tegema? „Koolilõpetajatel, eriti põhikoolilõpetajatel on ka emade-isadega koostöö tegemise vajadus, aga ma usun, et vanemad on täpselt samal arvamusel – laps peaks ennast hästi tundma. Miniseelikus, paljastava dekoltee ja läbipaistva kangaga kleidis vaevalt keegi ennast mugavalt tunneb,” lisab moemaja, et selline välimus ei ole ka üritusele kohane.

Enesekindlus ja mugavus

Trendisuundadest soovitab Iris Janvier kanda värve, eriti fuksiat, elektrisinist, koralli. „Ka sellised toonid, mis on muidu olnud julgemate ja trenditeadlikumate pärusmaa – näiteks terrakota,” tõdeb moemaja, et suvisel üritusel õigustavad värvid end sada protsenti. „Julgemate ja trenditeadlike noorte koolilõpetajate valikus on peale kleitide ka trendikaid pükse, kombineeritult kas sobiva pluusi või jakiga. Samuti on julge valik pükstükk.” Aga taas rõhutab moemaja, et kõik vastavalt sellele, kuidas kandja ennast mugavalt, moodsalt ja kaunilt tunneb. „Moes on olla endaga rahul. Enesekindlus ongi mood!”

Perit Muuga suvine kompekt on nooruslik ja viib otse moekasse džunglisse, kus domineerivad värvid ja kirevad mustrid. Seelik 95 €, pluus 80 €.
Iris Janvieri trendikalt läbipaistvast kangast sinine kleit, millele lisavad omapära volangid. 180 €

20 aastat moemaja pidanud Tiina Talumehe sõnul soovivad tema poole pöördunud lõpetajad enamasti kanda pastelset tooni rõivaid. „Eelistatakse lendlevaid kangaid, tülli ja plisseeritud tülli. Soovitakse kergeid ja langevaid kangaid ning enamasti avarat dekolteed.”

Iris Janvieri pastelne kleit sobib minimalismi austajale, aga rõhutab kandja naiselikkust. 240 €

Talumees tõdeb, et mitmetel põhikoolilõpetajatel, kellel ei ole veel suurt riietumise kogemust, on mureks oma kehaga läbisaamine. „Nad ei tea veel, mis neile sobib ja ei tunneta seda. 30-aastasel naisel on oma keha, riiete ja väljanägemisega teine suhe. Kõik on veel värske ja ootamatu, üllatusi täis,” lisab moelooja, et mõned neiud ei oska veel päris hästi teemaga suhestuda. Nad ei tea täpselt, mida selga panna ja kuidas selles välja näevad. „Samas on nad oma vanuse kohta ka eneseteadlikud. Usuvad, et teavad kõike väga hästi,” lisab Talumees, et noortes käivad puberteedile omased võitlused, sest nad pole end veel päris leidnud. „Ilmselt on emad kodus nendega pisut sõjajalal. Emade ja tütarde arvamused lähevad lahku ning sageli jõutakse disaineri juurde, et tema aitaks välja. Tihti see ei õnnestu, sest disaineri arvamus pole ka iseteadja noore jaoks nii oluline,” sõnab moelooja.

Lilli Jahilo midipikkuses kleit raamib suurepäraselt kandja õlgu ning seelikuosa loob lummava volüümi. 950 €
Neile, kes glämmi liiga palju ei armasta, leiab Kokomo Collectioni kollektsioonide seast suurte taskutega pükstüki, mida lõpetamisel kanda pidulike ehete ja kontskingadega, aga vabal ajal sobitada tennistega.
Stella McCartney pükstükk lisab pidulikule sündmusele hõbedast sära, sellega on mugav päeva mööda saata ning see püüab pilke huvitavate detailidega. 1526 €

Unistuste kostüüm

Talumees soovitab lõpetamiseks pihta rõhutavad kleite, mille alaosa on kerge ja lendlev. See on enamasti ka noorte lemmiktegumood, sest on kõige tütarlapselikum lahendus. „Tegemist on küll noorte inimestega, aga alati tuleb lähtuda figuurist. Tähelepanelikult tuleb jälgida kleidi pikkust, et ei oleks väga lühike ja oleks jalgadele kohane ja sobilik. Mõelda tasub ka sellele, kas varrukad ja dekoltee on ikka vajalikud,” sõnab moelooja, et dekoltee ei tohiks liiga paljastav olla. „Sageli soovitakse lõpetamisele minna õlapaeltega, aga see sobib pigem suvel rannakleidiks,” selgitab naine, et noore jaoks on tegemist esimese unistuste kleidiga, aga tegelikult peaks ikka üritusele vastavalt riietuma. „Sinna kostüümi tahetakse panna kõik oma unistused, aga sageli ei ole need kooli lõpetamiseks kohased, vaid sobiksid pigem mõneks muuks sündmuseks,” lisab Talumees, et lõpetamine on akadeemiline üritus, mitte disko.

Liina Steini pärlkaunistustega võrkkangast suvekleit on tõeline maiuspala fuksiaroosa fännidele. 295 €
Liina Steini kollane lendleva sulgseelikuga kokteilikleit kaunistab edevat printsessimoe austajat.<br>1500 €
Trendikalt läbikumav. Kuna sel hooajal on läbipaistvad kangad tõeliselt moes, siis miks mitte kooli lõpetada BRAND NO.8 trentšmantli lõikega kleidis. Mängulisust lisab sulgedega ehitud vöö.

„Ei maksa karta ka pikka kleiti. Selle juures on oluline materjalivalik, et see ei muutuks balli- või õhtukleidiks,” soovitab naine kaaluda ka lillemustriga maani kleiti. Lõigete eelistused on üldiselt sarnased eelnevatele aastatele, küll aga pakub Talumees omalt poolt välja pükskostüümi. „Pintsak ja püksid või pükstükk on hoopis teistsugune ning uudne lahendus. Ka pükskostüümi valikul sõltub kõik materjalist.”

Kristina Viirpalu bodid on tõelised kunstiteosed! Kollektsioonist "VIIVI" leiab käsitööna valminud imelise bodi, mida saab kanda veel aastaid. Sobita luksuslike tikanditega varustatud bodi kokku viisakate viigipükste või pliiatsseelikuga. 2900 €
Luksuslik must! Mitte kõik lõpetajad ei soovi end üle kallata värvidest, sitsidest-satsidest. See Kristina Viirpalu <em>couture</em>-pükstükk on pidulike sündmuste ideaalne kaaslane aastateks.
Jaga
Kommentaarid