“Käin koolis sellise riietusega nagu tahan. Talvel tavaliselt miniseelikut ei pane, aga sedagi on juhtunud. Meil riietuvad kõik suhteliselt vabalt. Mul ja paljudel teistel tüdrukutel on sisejalanõudeks kingad. Mitte sellised tikk-kontsad ja jubinad küljes, vaid ilusate 7–9 cm kiilkontsadega. Kevadel käivad kõik lühikeste pükste ja riietega, millega on mugav, kui klass on väga-väga soe,” ütleb kooliriietest rääkivas foorumis Marianna.

16-aastane Kati juhib tähelepanu sellele, et kool kui haridusasutus on ikkagi avalik koht ja seal peaks keha üsna kaetud olema. Välja ei tohiks paista rinnahoidja või stringid – üleüldse aluspesu. “Riietus peaks olema korrektne ja viisakas, samas mugav. Kool pole enda näitamiskoht. Gümnaasiumis tunnen end rohkem vabana, põhikoolis tahetakse endast nagu muljet jätta vms. Teksad ja pusa on alati sobiv kooliriietus olnud. Loeb eelkõige enda heaolu.”

Reeglid ahistavad

“Minu meelest kõlbab koolis igasugust värki kanda, aga riided peavad kindlasti puhtad olema. Minu igapäevased pluusid on eranditult kõik varrukateta, kevade- ja sügisepoole käin lühikeste pükste ja seelikutega. Minu arvates on kooliriietuse reeglid täielik mõttetus. Miks ei võiks riides käia nii, nagu endal mugav on? Aeg on nii palju edasi läinud ja see, kui tänapäeval hakatakse (igapäevase) riietuse juurde karme reegleid kehtestama, on ju lihtsalt ahistamine,” arvab põhikooli lõpetanud Marta.

Gümnaasiumis õppiv Hetlin ütleb, et kannab koolis riideid, milles ennast hästi tunneb. Koolis on kahed jalanõud, ühed tennised, teised sellised baleriinikingade moodi ja olenevalt riietusest kannab mõlemaid. “Tavaliselt eelistan teksaseid, mul on mustad ja hallid-valgekad, ning pusa, mille all on varrukateta topp või T-särk.”

Seitsmenda klassi lõpetanud Karmeni ema Heli on igati koolivormi poolt, seda eriti algklassides. “Oi kui palju sekeldamist hommikuti ära jääb. Vaatan, et minu tütar armastab praegu mugavaid retuuse ja nende peal tuunikaid või minikleite, millele saab veel kampsiku või pikkade varrukatega pluusi peale tõmmata. Juba veidi jahedamal aastaajal muutuvad mütsid ka väga popiks,” märgib Heli.