Neli hooaega Hispaania peosaarel Ibizal Hard Rocki hotellis tegutsenud SubliMotion on jätnud maailma kulinaariakaardile kustumatu jälje. Restoran pakub erutust igale meelele ja seda sõna otseses mõttes. SubliMotioni looja ja peakokk Paco Roncero on töötanud koos paljude maailma tippkokkadega, sealhulgas molekulaargastronoomia pioneeri Adriàga, kelle kolme Michelini tärniga pärjatud restorani elBulli peeti innovaatilise gastronoomia silmapaistvaks arendajaks. Restoran suleti 2011. aastal ja nüüd tegutseb seal hoopis loomeinkubaator.

Roncerol on Hispaanias ja Shanghais 12 restorani ja tapas-baari. SubliMotion, milles gastronoomiline meistriklass on kombineeritud tipptehnoloogiliste lahendustega, on kahtlemata tema avangardlooming. Idee luua restoran, mis haarab korraga viit meelt, tekkis Roncerol 2012. aastal Casino de Madridis töötades. Ta taipas, et inimesed hakkasid üha rohkem gastronoomiast huvituma.

SubliMotion loodi 2014. aastal täiesti unikaalse projektina, millesse panustasid oma teadmistega paljud tunnustatud kokad, disainerid, insenerid, videokunstnikud, arhitektid ja koreograafid. Eesmärk oli mängida külaliste emotsioonide, meelte, taju, aroomide ja maitsetega, et luua täiesti unikaalne kogemus.

SubliMotion mahutab korraga 12 külalist, kelle eest hoolitseb 25 inimest. Õhtu jooksul on restoranis kaks katet. Menüü koosneb 20 käigust ja maksab 1500 eurot külastaja kohta. Söödav sissepääsupilet, isesegunevad joogid ja lauast välja kasvavad köögiviljad on vaid murdosa kolme tunni pikkusest spektaakel-õhtusöögist. Restoran on avatud ainult suveperioodil juunist septembrini ning on sisuliselt välja müüdud.

Masa New Yorgis – jaapani poisi unelm

Ameerika kalleimaks restoraniks peetakse New Yorgis asuvat Jaapani restorani Masa. Masa on pärjatud kolme Michelini tärniga. Degustatsioonimenüü eest tuleb maksta 480 eurot (see ei sisalda joogimenüüd). Õhtusöök koosneb 26 omakase-käigust ja võtab aega umbes kaks tundi. Iga kuu esimesel nädalal võetakse vastu reserveeringuid järgmiseks kuuks.

Peakokk Masa Takayama valmistab ette erakordse menüü, mille tarvis lennutatakse Jaapanist kohale värske kala ja Kobe veiseliha.

Masayoshi Takayama armastus toidu vastu sai alguse varajases nooruses. Ta kasvas üles pere kalaturul töötades ja naabruskonnale sashimi ’t valmistades. Kui Takayama oli alles keskkooliõpilane, grillis ta pulmapidusid toitlustades tuhandeid kalu. Toiduvalmistamine on alati olnud osa tema elust.

Sušimeistri kogemused omandas ta õpipoisina Tokyo tunnustatud suširestoranis Ginza Sushi-ko. Unistajana tegi ta teoks oma lapsepõlvesoovi kolida Ameerikasse ja avada seal tagasihoidlik Jaapani restoran. Esmalt pakkus ta toitu ameerikalike mugandustega. Hiljem avas ta Beverly Hillsis restorani Ginza Sushi-ko. Tegemist on tüüpilise omakase-restoraniga, mis mahutab korraga vaid üheksa inimest. 2004. aastal avas ta Manhattanil Masa ja Bar Masa.

Jaga
Kommentaarid