Tehnoloogiapõhised lahendused kodudes koguvad aina suuremat populaarsust terves maailmas. Paar aastat tagasi Ameerikas läbiviidud Smart Home Trend uuringust selgus, et tervelt 45% vastanutest on kodus remonti tehes paigaldanud ka nutikodu seadmed.

Tänapäeval on kodu nutiseadmed läbi teinud tõelise revolutsiooni ning on kättesaadavad ja taskukohased laiale tarbijaskonnale.

Tehnoloogilistele lahendustele suunatud veebileht TechSpective on reastanud selle aasta kõige populaarsemad targa kodu lahendused.

Kliimakontroll

Eelprogrammeeritavad kliimaseadmed ei ole enam kellelegi suureks üllatuseks. Targal kliimakontrollil on aga tunduvalt rohkem funktsioone kui pelgalt kellajaline sisse- ja väljalülitus. See võimaldab valida erinevatesse tubadesse just selline temperatuur nagu parasjagu sobilik. Näiteks inimene, kes on harjunud magama jahedamas toas, saab endale selle tekitada, samal ajal kui pere soojalemb naudib endale sobilikku toatemperatuuri. Kliimaseadet on võimalik programmeerida ka nii, et ajal mil maja/korter on tühi, on temperatuur madalam ning koju saabudes tõuseb temperatuur vastavalt seadistusele. Nii saab edukalt küttekuludelt kokku hoida.

Turvalisus

Kodu turvalisus on iga koduomaniku prioriteet. Turul on mitmeid turvafirmasid, mis pakuvad kodulahendusi. Kui soovida ise oma kodu turvalisust kontrollida, võimaldab tark turvasüsteem kodu läbi kaamerate kontrollida. Panna peale või võtta maha valvet ning sulgeda lahti jäänud uks. Või vastupidi avada uks automaatselt korterisse sisenemisel.

Kodu saab juhtida läbi rakenduse kõikjalt, kus on internet. Mitmed innovaatilised lukufirmad on turule toonud mobiilirakenduse teel avanevad lukud. Kui kodus on selline lukusüsteem, peab telefoniga eriti hoolikalt ümber käima, muidu jääb lihtsalt ukse taha. Videovalvefunktsiooni on võimalik laiendada, aidates töötaval lapsevanemal oma võsukestel paremini silma peal hoida.

Nutikalt juhitud valgustuslahendus

Optimaalselt eelseadistatud valgustilahendusega on lihtne energiakulusid kontrolli all hoida ning samal ajal tõsta kodu turvalisust. Arvatakse, et see on üks levinuim targa kodu lahendus sel aastal.

Meelelahutus

Ameerikas kasutatakse targa kodu süsteemi enamjaolt meelelahutussüsteemides. See on muutunud iga aastaga aina populaarsemaks. Häälkäsklused on kõige tavalisem näide koduse meelelahutussüsteemi kasutamisel. Ligi 36 miljonit ameeriklast kasutavad kodus Amazon Echo nutikõlarit vähemalt korra kuus.

Hoogsalt on kasvanud ka nutitelerite kasutamine. Tavaliselt on nutiteleril ligipääs internetile ning valik kõikvõimalikke rakendusi, mida on tõeliseks koduseks meelelahutuseks vaja.

Prognoosid näitavad, et targa kodu kasutamise trend on maailmas tõusuteel. Tõsi, seadmete muretsemine võib olla kulukas investeering, kuid lõputud võimalused ning kodukulude vähendamine on seda väärt.

Noppeid Las Vegase tehnoloogiamessilt

Ameerika suurimal tehnoloogiamessil Las Vegases tutvustati eelmisel aastal mitut uut luksustoodet, mis lisavad kodule veelgi rohkem isikupära ja mugavust.

Nanoleaf

Kes poleks kuulnud maagilistest virmalistest, mis on vahel ka Eestis nähtavad. Nanoleaf on välja tulnud Aurora ehk tubaste “virmalistega” mis on seinale või lakke kinnituvad paneelid. Aurorat saab juhtida läbi spetsiaalse rakenduse nutitelefonist või mõnest muust nutiseadmest, muutes värve ja mustreid täpselt enda maitse järgi. Veelgi enam, Nanoleaf on turule toonud vidina Rhythm, mille ühendamine valguspaneeliga muudab muusika tõeliseks valgusmänguks

Standardpaketis on üheksa paneeli, hinnaga 209 eurot.

FlipFlic

FlipFlic on seade mis teeb tavalisest aknakattest nutika aknakatte. See kinnitub tavalise kardinamehhanismi külge ning on automaatselt kaugteel juhitav. Aknakatete lahti ja kinni panemine toimub mugavalt läbi nutitelefonist alla laaditud rakenduse. Vidinat saab eelprogrammeerida nii, et aknakatted avaneksid või sulguksid kindlal kellaajal.

FoldiMate

FoldiMate on vajalik vidin igale koduperenaisele. See on vahend, mis voldib riided ise kokku. Ja mitte ainult ei voldi, vaid aurutab välja kortsud ning lõhnastab meeldivalt. Esialgsete andmete põhjal tuleb toode turule 2019. aastal ning selle maksumuseks kujuneb umbkaudu 800 eurot.

NuBryte

NuBryte on uue aja nutikodu tarkvara, mis eristub teisest omasugustest lihtsa juhitavuse tõttu. Sellel on olemas kõik vajalikud funktsioonid nagu kliimaseadme juhtimine, valgustid, valve jms. Kõike seda saab juhtida pelgalt nutitelefoni või seinapaneeli kaudu. Liikumissensorid annavad signaali tulede sisse lülitamiseks, kui keegi liigub toas või reguleerib valguse uneaja lähenedes sumedamaks, et uni paremini tuleks.

Süsteemi hind algab 400 eurost.

Fotric 123

Fotric 123 on suurepärane infrapunatermokaamera, mis võimaldab märgata potentsiaalset ohtu enne kui õnnetus käes. Näiteks kui peakski ette tulema olukord, kus koduelektrisüsteemis tekib tuleoht, saadab seade nutitelefonile vastava signaali, et hoida ära suurem õnnetus.

Allikad: techspective.net,luxuryhomeslasvegas.com, flipflic.com, foldimate.com, nubryte.com, fotric.com

Jaga
Kommentaarid