Käsitööõlle all mõistetakse õlut, mis on tehtud käsitsi ehk iga pudel on saanud eraldi puudutuse osaliseks. Kasutatakse kvaliteetset ja looduslikku toorainet ning pruulitakse traditsioonilist meetodit järgides. Enamasti mõistetakse käsitööõlle all väikese sõltumatu pruulikoja toodangut, millest valdav enamus on filtreerimata ning pastöriseerimata.

Kui heal tasemel on Eestis käsitööõllede valmistamine?

Paari viimase aastaga on Eesti käsitööõllede turg märgatavalt laienenud. Kui mõned aastad tagasi võis lugeda üles paar-kolm väikest pruulikoda, siis nüüd küündib see arv mitmetesse kümnetesse. Konkurents ja laienenud turg ning tarbijate huvi on kvaliteeti kasvatanud. Ka on turule tekkinud igasugust huvitavat kraami, palju eksperimenteeritakse.

Meie tarbija armastab klassikalist õlut ja hindab õlle kvaliteeti, et see oleks elus, filtreerimata, pastöriseerimata.

Milliseid trende võib Eestis kui ka mujal maailmas käsitööõllede hulgas näha?

Ühest küljest liiguvad trendid äärmustesse. Radikaalsed pruulikojad kasutavad õlle valmistamisel üha enam abstraktseid tooraineid nagu uriini, lambasõnnikut, kuivatatud rotte, meteoriidikilde ja 2000 ekr vaaraode sarkofaagidest leitud pärmi algeid.

Teisest küljest minnakse klassika juurde – suunitlus võetakse kergematele joogiõlledele. Varasemalt on olnud ale-tüüpi õllede pruulimine väga populaarne, nüüd näitab laagriõllede pruulimistrend tõususuunda. Saksa ja Tšehhi laagriõllede võidukäiku on kergelt aimata. Meie oleme võtnud selle teise suuna juba alguses, sest arvame, et õlu on joomiseks.

Millised on teie kõige üllatavamad maitsed?

Hiiumaa Pruulikoda toodab nii-öelda joogiõlut, mida rüübata januga kuumal suvepäeval või juua saunaõhtul sõprade seltsis. Me ei püüa vau-efekti ekstreemsete maitsete ja katsetustega, pigem tahame olla tarbijale lähedal oma lihtsuses ja kvaliteetsuses. Seega vast üllatame oma õllede traditsiooniliste ja lihtsate maitsetega.

Kõige huvitavam oli luua Sarvemehe Koera. Retseptuuris tuli luua pinnakääritusõlu, mis oleks väikese alkoholiga ning suure kirsimahla sisaldusega suvine rüübe.

Ka meeõlle loomise protsess oli väga põnev. Mees on teadupärast palju käärivaid suhkruid ning mee maitseomadused muutuvad käärimise käigus märgatavalt.

Aga suurimad müügihitid?

Meie tarbija armastabki klassikalist õlut, ei midagi radikaalset – tuumapommi triple IPA’t või muud säärast. Aga samas hindab õlle kvaliteeti, et see oleks elus, filtreerimata, pastöriseerimata.

Suurt müügiedu näitab praegu Keinamehe EIT 5E, mis on laagriõlu, mida on kaunistatud kerge hiiumaise mee mekiga. Tegu pole tüüpilise magusa meeõllega ja seetõttu tuleb tema erinevus teistest meeõlledest ka nõnda hästi välja.

Tarbijale meeldib väga ka Tafel Bier, mis on pooltume karamellise mekiga laagertüüpi kergem õlu. Isiklik lemmik on samuti Keinamehe EIT 5E, aga ka Tömmu Iidlane.

Kas käsitööõlut võiks tarbida eraldi või sobib neid kombineerida ka erinevate toitudega?

Kuidas aga soovi on! Erinevate käsitööõllede maitsespekter on väga lai ning niisamuti ka toidu oma. Praegu leiab turult nii ühe pudeli mekutamisõllesid kui ka õlut, mida juua muruniitmise ja sauna kõrvale januga mitu pudelit.

Oleme ka õlleõhtusööke korraldanud, kus peakokk ja õllemeister kombineerivad maitseprofiilid nii, et toit klapiks õllega. Näiteks šokolaad ja tume õlu, vürtsikad mereannid ja pilsner, suitsutatud juustud ja tafel bier, soolatud valge kala (siig, säinas) ja hele õlu.