Saa ütleb, et varasemaga võrreldes on turg väljaarenenud faasis: pangad valivad rohkem, kellele raha laenatakse. „Ostjaid oleks palju rohkem, kui pangad väljastaksid raha kõigile. Suuresti on ka pankade teene, et võhiklikke arendajaid pole turule tulnud.”

Paljud korterid ja ridamajad saavad müüdud juba ettemüügi korras, kui kinnisvarast on ainult joonised paberil. Küsimusele, kas kinnisvaraturul võiks praegu olla buumi märke, vastab Saa, et nii see kindlasti pole. „Ettemüüki tehakse teisteski riikides, Euroopas on sama tendents nagu meil. Arendajad peavad kinnisvara ette müüma, sest muidu ei anna pangad rahastust peale. Võime öelda, et oleme sellises olukorras tänu panga nõuetele. Enamjaolt nõutakse 25–50% ettemüüki – siis võtab pank projekti tõsiselt,” avab Saa tagamaid.

LAAM Kinnisvara müüb nii enda kui ka teiste uusarendusi. Pakutakse nii Tallinnas kui ka linna lähedal asuvaid kortereid, ridaelamubokse ja elamu-
krunte. Saa on rahul Järveküla ja Vana-Peetri piirkonna hea müügieduga. Mõlemad asuvad Rae vallas rohelises piirkonnas, ent on siiski Tallinna külje all. Ühendus linnaga on hea, valida saab ühissõiduki, auto või jalgrattaga liikumise vahel. Kool ja lasteaiad on lähedal. Vähe oluline pole ka kinnisvara hind. Võrreldes näiteks Kalamaja piirkonnaga on ruutmeetri hind märksa soodsam: korteri puhul umbes 2100–2300 eurot ja ridamajadel alla 2000 euro. Kõik see teeb Vana-Peetrist Tallinna lähiümbruse ühe hinnatuma elukoha. „Samuti pakume Järvekülas linnalähedasi defitsiitseid elamukrunte, mille vastu on väga suur huvi,” lisab Saa.

Linna uusarendused

Üks põnevamaid projekte on WoHo. Linna tuiksoonel asuva 14korruselise maja alumisel kaheksal korrusel asuvad bürood ja viimasel viiel 49 läbimõeldud planeeringuga luksuslikku korterit. Omaette sissepääsud ja liftid hoiavad maja kasutajad eraldi.

Saa kommenteerib edukat müüki: „Erinevalt teistest arendustest on seal 3,3 meetri kõrgused laed ning maast laeni aknad ja rõdud teevad korterid valgusküllaseks. Kui lisada veel ägedad vaated merele, vanalinnale ja parkidele, siis on inimeste suur ostuhuvi mõistetav.” Kalamaja asumis pakutavad korterid lähevad alati nagu soojad saiad – igast majast on saadaval ainult mõni korter. „Oleme viimasel kahel aastal müünud Kalamajas seitset maja, lõppenud on Nova maja ja Vana-Kalamaja tänava projekt. Praegu on saadaval mõned korterid Otto majas ja Kesk-Kalamaja 7
elamus,” sõnab ta.

Neil, kes hindavad Uue Maailma asumis elamist, on nüüd võimalus seda teha. Täiesti uus projekt Koidu Kodu asub parkide ja roheliste aedade vahel, ent on ikkagi linna keskel. Saa lisab, et Haabneeme keskuses on neil alanud Rebase eramukruntide müük, kus on olemas kõik kommunikatsioonid.

Need, kes on vaaginud Lasnamäe piirkonnas järelturu korteri ostmist, saavad nüüd kaaluda kiviviske kaugusel asuvas Maardu linnas uues korteris elamist. „Maardu kasuks räägivad paljud tegurid: rohelisem keskkond, terviserajad ja Maardu järv, Tallinna sõit võtab aega 15 minutit, hea bussiühendus,” loetleb Saa põhjuseid. „Kes pole ammu Maardus käinud, üllatage ennast ja avastage see kaunis koht! Huvi nende korterite vastu on suur, sest uue korteri kohta saame pakkuda väga head hinda.”

LAAM Kinnisvara on müüki võtnud teisigi väljaspool Tallinna asuvaid uusarendusi. Tartus alustasime kolme kena majaga. Esimese maja müük oli edukas, nüüd alustame teise majaga. Turutunnetus ütles, et ilusad peredele mõeldud korterelamud võiksid Jaamamõisa piirkonnas huvi tekitada küll. Põhiliselt on Lumina Kodus suurte akende ja rõdudega kahe- ja kolmetoalised korterid,” ütleb Saa ja lisab, et Pärnu Tammsaare Kodu projekt oli samuti väga edukas.

„Praktiliselt oli tegu Tallinna hinnaklassi korteritega, seal müüs suuresti asukoht. Sama arendaja plaanib sinna veel lisa ehitada.”

Jaga
Kommentaarid