Goût de Diamant Brut (Taste of Diamonds) – 1,7 miljonit €.

Suurema osa hiigelsumma väärtusest moodustab mõistagi pudel ise. Šampanja logo on meisterdatud käsitööna ja valmistatud 18-karaadisest kullast. See on aga omakorda kaunistatud 19-karaadiste valgete teemantidega.

Armand de Brignac Rosé Midas – 239 000€.

Kalliduselt teiselt kohalt leiame popikooni Jay-Z lemmikšampanja Armand de Brignaci. Šampanja sai kuulsaks just tänu popstaarile, kes propageeris jumalikku jooki esimest korda oma muusikavideos. Brignaci populaarsus Ameerikas kasvas tohutult, lüües kohalt staaride senise lemmiku Cristali. 2015. aastal omandas Jay-Z ka veinimaja. Eelmisel aastal pärjati Brignaci kuiv Rosé portaali TastingBook.com andmetel maailma parimaks rosé-šampanjaks.

Ei läinud kaua, kui laulja andis Brignacile uue mõõtme ja seda mitte ainult hinnas. Kalleima Armand de Brignaci Rosé Midase (30 l) eest küsitakse 239 000€. Pudel ise on tõeline hiiglane, kaalub 16 kg ja mahutab endasse 40 tavapärase pudeli jagu šampanjat. See teeb liitri hinnaks peaaegu 6000€.

Armand de Brignac Ace of Spades – 78 260€.

Kolmandalt kohalt leiame samuti Armand de Brignaci veinimaja toodangu Ace of Spades. See 15-liitrine kuldne, poti ässa motiivi kandev pudel on müügis hinnaga 78 260€.

Dom Perignon Rose Gold Methuselah 1996 – 42 608€.

Dom Perignoni Rose Gold Methuselah on äärmiselt haruldane šampanja, mida on maailmas müüdud ainult 35 pudelit. Kuueliitrine pudel on kaetud puhta kullaga. Seda vintage rosé ‘d on kirjeldatud kui suitsuse aroomiga tugevat, säravat ja terava lõppviimistlusega jooki.

Juglar Cuvee 1820 – 37 826€.

Laevavrakkidest leitud joogikõlblikud šampanjad on eriti huvitavad. See 1820. aastakäigu Juglar Cuvee leiti Läänemerest Rootsi ja Soome vahelisest Ahvenamaa arhipelaagist. Hinnanguliselt pärineb pudel 19. sajandi keskelt, kuid täpset aastaarvu on raske ennustada. Teadaolevalt lõpetas Juglari šampanjamaja oma tegevuse 1840. aastal, seega peavad pudelid pärinema ajast, kui šampanjamaja veel tegutses.

Dom Perignon Vintage Rosé 1959 – 38 500€.

Esimeseks Dom Perignoni Vintage Rosé tellijaks oli Iraani šahh, kes pakkus jooki oma külalistele, et tähistada Pärsia impeeriumi 2500. aastapäeva 1971. aastal toimunud uhketel pidustustel.

2008. aastal müüdi New Yorgi oksjonimajas Acker Merral & Condit kaks 1959. aasta Vintage Rosé’d hinnaga 73 652€.

Kokku toodeti Dom Perignoni Vintage Rosé’d kõigest 306 pudelit ja ametlikult pole neist ühtegi müüdud.

Veuve Clicquot 1841 – 29 565€.

2010. aastal leidsid tuukrid Läänemerest, Rootsi ja Soome vahel asuvast Ahvenamaa arhipelaagist uppunud laeva vraki, kust leiti 168 pudelit hästi säilinud šampanjat. Sellest 47 olid Veuve Clicquot’ šampanjad, mis olid toodetud aatatel 1839–1841. Ligi kaks sajandit veealuses veinikeldris säilinud vein oli suurepärases korras.

Sellest tekkis idee proovida säilitada šampanjat n-ö märjas veinikeldris. Eksperimendi asukohaks valiti Läänemeri. Eelkõige seetõttu, et 40 meetri sügavusel säilib temperatuur ühtlasena aasta läbi ja neli kraadi on ideaalne keskkond veini pikaajaliseks säilitamiseks.

Eksperimendi tarvis ehitati spetsiaalne metallist puur, kuhu asetati valik Veuve Clicquot’ brut’i šampanjat nii tavamõõdus kui ka magnumpudelis. 2004. aasta Vintage Rosé ja paar pudelit demi-sec’i šampanjat lasti merepõhja 2014. aasta juunis.

Säilitamisprotsessil hoiab kiivalt silma peal veinimaja peaveinimeister. Katse käigus säilitatakse üks last vee all, teine samasugune tavatingimustes Reimsis. Mõlema keldri veini degusteerivad aja möödudes oma ala tõelised tipptegijad ning ühtlasi saadetakse proovid Reimsi ja Bordeaux` ülikoolide veiniteadlastele uurida. Nii selgub, mis juhtub šampanjaga, mida säilitatakse Läänemeres.

Krug Brut 1928 – 18 260€.

Just sellise summa eest müüdi 2009. aastal oksjonil Krug 1928. Kuuldavasti olla tegemist suurepärastes tingimustes valminud šampanjaga. Tõepoolest, 1928. aasta suvi oli suurepärane – alles septembris sadas pisut vihma, kuid viinamarja koristusajaks olid tingimused taas ideaalsed.

Pärast teist maailmasõda andis veinimaja välja kuus aastakümmet laagerdunud Krug Collectioni. Ametliku müüki ei algatatudki, kuid Collectioni sildiga 1928. aastakäigu šampanja on olemas.

Jaga
Kommentaarid