Palav on juba Tai sisepoliitilisel maastikul: pea- ja kaitseministriks kinnitati eksiilis elava ekspeaministri Thaksini soosik Samak Sundravej, tuntud antidemokraat, uue rahvapartei People Power juht, aristokraat ja TV-kokk, endine Bangkoki linnapea, kes korruptsioonisüüdistusega kohtu all. Ta juhib kuuest parteist koosnevat koalitsiooni. See, et opositsioonis olev demokraatlik partei paneb kokku varikabinetti samas tempos, millega Samak ministriprortfelle jagab, tõotab palava ja kireva aja algust Tai sisepoliitikas.

Kindralite areenilt lahkumist tervitas aga eelkõige välismaailm. Järsku on Bangkok täis kõigi maade kinnisvaraarendajaid. Silma heidetakse nii kesklinna condo'dele kui Phuketi ja Lanta saarte villadele, hotellidele ja kuurortidele. Bangkok näib olevat kadunud ka ülemaailmsest korporatsioonide ja ametite mustast nimekirjast: ärituristide ja ekspattide hulk on hüppeliselt kasvanud.

Seljakotituristide jaoks on Tai aga juba liiga tsiviliseeritud, nemad rändavad nüüd erilisuse ja odavuse otsinguil Kambodžas ja Laoses. Bangkoki ekspattide ajakirja Big Chilli reporter kirjeldas jaanuari­numbris oma ehmatavaid kogemusi neis naaberriikides. Kambodžas Siem Riepis kohtas ta öisel tänaval kaht kuu poole õhkavat inglise vanadaami. Kui ta paari tunni pärast neist uuesti möödus, sai ta juttu alustades teada, et daamide õhtu muutus nii toredaks pärast seda, kui nad sõid Happy Pizzat.

Kõrvalasuva pitsabaari kliendid naersid juba mitu tundi, kuidas vanaprouad juustu ja ketšupi vahel olevat marihuaanakihti tähele ei pannud. Laoses aga oli Big Chilli reporter sunnitud ühe toanaabri haiglasse viima. Tema happy pizza sisse oli pandud lisaks marihuaanale veel oopiumi, amfetamiini ja narkoseeni. Kanada ametnikud hoiatavad oma turiste Laoses pakutavate kokteilide ja pitsade eest, sest kaks seiklushimulist kanadalast suri hiljuti üledoosi tagajärjel.

Kambodža ja Laos on aga üliarenenud riigid võrreldes 2002. aastal iseseisvunud Ida-Timoriga. Eesti rändurid võiks seal nüüd koolilastega soome keeles lobiseda. Nimelt õpivad sealsed lapsed Soomes Tammi kirjastuses välja antud soomekeelsetest Opin Itse aabitsatest. Keelesituatsioon Ida-Timoris on tundlik, endised ühiskeeled portugali ja bahasa indoneesia on kolonistide keeled, kohalik keel aga paindlikuks kirjakeeleks välja arenemata ning murreterohke. "Tavataan taas," oskavad Ida-Timori lapsed nüüd aga vabalt öelda ning kirjutada.

Maailm on nii kirju! Kreisiraadio "Leto Sveti" videot vaadates ja kuulates ilmuvad silme ette Serbia komöödiafilmid, mida Balkan Boat Madnessi nimelisel peol öösel piki Bangkokki läbiva jõe Cha Praya peal laeval tantsu kepsutades naersin. Täpselt sama stiil!