Patch Adams

Maailma armastatuimast perearstist, klounist ja inimõiguste aktivistist, psühhedeelse välimusega mehemürakast dr Patch Adamsist (71) sai mu kangelane umbes 30 sekundit pärast seda, kui aastal 2013 Austraalias festivalil Uplift kogemata tema kõnet kuulama juhtudes mööda oma põski pisaraid alla voolamas tundsin. Sellest hetkest peale on mul olnud au osaleda tema loengutes ja töötubades ning mõni kuu tagasi olin ka koos dr Patchi ja tema grupi vabatahtlikest klounidega missioonil, külastamas haiglaid ja orbudekodusid Marokos. Käesoleva aasta jooksul on kavas ühineda veel kahe sellise missiooniga – Peruus ja Venemaal.

Tollest esimesest loengust mäletan seika, kuidas üks soliidne keskealine härrasmees püsti tõusis ning väriseva häälega ütles, et dr Patchi naljatlev suhtumine vaimuhaigustesse on tema jaoks sügavalt solvav. „Te ei kujuta ette, kui ränkraske on elu, kui sul on skisofreenikust laps! See on laastav!“ Õhk oli pinget täis… Vaid mõne minuti pärast võis sedasama härrat näha kõrvuti dr Patchi ja käputäie spontaansete vabatahtlikega itsitades publiku ees avalikult „moonimas“ (naljatlevalt kanni näitamas) – demonstreerimaks, kui kaugele dr Patch on valmis minema oma „uuenduslike ravimeetoditega“ leevenduse pakkumiseks, hetkest hetke vastavalt olukorrale.

Minu jaoks kuulub dr Patch maailma vägevate hulka, olles üks tõelistest tegijatest – nagu Ema Teresa ja dalai-laama, on ka tema oma elu pühendanud inimeste aitamisele. Patch Adams on öelnud: „Ma ei peatu enne, kui maailmas keegi enam ei mäleta, mis tähendab sõna „sõda“, ja kuni kõigil maailma lastel on turvaline olla ja kõht täis.“