Need vahva nimega asjad on ümmargused, koonusekujulise katusega tillukesed majakesed (ainsuses trullo), mis näevad tõesti välja sama armsad, kui nime järgi arvata võiks. Lumivalgeks lubjatud sürreaalsena tunduvad hütikesed kerkivad ümbritsevast kollakaspruunist kuivusest välja kui mõned veidra kujuga mesitarud.

Omapärased ehitised on reeglina tervenisti laotud kohalikust paekivist, kusjuures mörti siinsed ehitusmehed ei tunnista. Katused on koonusekujulised ning nende tippe ehivad valgekslubjatud tornikesed. Praktiliselt kõik trullid on ühekorruselised ja traditsiooniliselt üheainsa ringikujulise ruumiga. Nüüdseks on muidugi ilmunud ka suuremaid ja avaramaid trulli-maju, kus hooned on lihtsalt üksteise kõrvale ehitatud ning omavahel ühendatud. Alberobello küla sajad trullid moodustavad suisa eraldi linnaosasid.

Trullide päritolu on ebaselge, kuigi on teada, et sama nimega on kutsutud ka antiikaegseid ümaraid haudu. Tänaseni lisavad neile salapära aegade hämarikku ulatuvad müstilised märgid ja sümbolid, mida traditsioone järgides elamutrullide lupjamata katustele maalitakse. Enamik neist on varakristlikud sümbolid, millega loodetakse kindlustada majapidamisele head õnne ning kõrgemat kaitset.

Paljudes Alberobello 1500 trullist elatakse siiani, lisaks on paljud tehtud ka suveniiripoodideks, kohvikuteks ja restoranideks ning eksisteerib ka trullikatedraal. Vanimad kasutusel olevad ehitised on koguni kuni viissada aastat vanad.

Olgugi et nende balansseeritud mördita ülesladumine nõuab suurt oskust, on trullidsuhteliselt kiiresti valmivad. Ühe legendi järgi ollagi nende esialgne teke seotud kiire ehitamise ja rutulise lammutamisega: nimelt keskajal nõuti iga elamu ehitamise pealt suurt maksu ning kohalikud itaallased ei tahtnud seda tasuda. Nutikad mehed leidsid, et kui maksukogujad lähenevad, on võimalik kivionnid ruttu maha lammutada ning teha nägu, nagu poleks lähikonnas ühtegi elamut. Kui rahanõudjad lahkusid, oli osavate kätega maameestel vaid vähese aja küsimus oma kodu taas püsti panna.

Elupaigana on need põnevad hooned üsnagi ebamugavad. Esiteks on nad väikesed, ukseavad paiknevad muhketekitavalt madalal, aknad on aga ahtad ja ruumid seetõttu kehvalt valgustatud. Normaalses trullison lisaks sellele vaid üks tuba, nii et privaatsust on võimalik luua ainult kardinatega.