Märts on Tai suve tipphetk, mil põhjatus sinitaevas kõrvetab seniidilähedane päike. Aasta tagasi väitsid Tai ametlikud ilmateated palavuseks terve märtsikuu jooksul vaid +38, tegelikult oli üle +40 °C.

Õhukonditsioneerid huugasid, kuid mu tubades laiutas kuumus. Siis mõtlesin tõsiselt end märga linasse ­keerata, et üldse und tuleks. Tänavu magasin kahe teki all ja ilma õhujahutajata. Ma polnud ainus. Ei mingit undavat mürafooni, kui öösel akna avad. Üldse on veider akent avada, sest sisse ei hoova kuiva saunaleili, vaid rõsket ollust. Kuskil kaugel haugub koer. Nahkhiirte piiksumist pole kuulda, öökullid ei huika, konnad ei krooksu. On end vist talveunne sättinud.

Tai riikliku ilmajaama tegevjuht Somchai Baimuang oskab vaid ohkida: “Mitte kunagi varem pole ma kogenud talve suvel!” “Me pole iial näinud nii suurt lainet,” sekundeerivad Chonburi kalamehed, kui kahemeetrine laine viis päeva pärast Jaapani tsunamit Tai lahes maju ja paate uputas.

Somchai lubab karmi merd, suuri üleujutusi Lõuna-Tais ja uut külmalainet märtsi viimasekski nädalaks ning lisab, et Jaapani maavärinaga pole tänavusel apokalüptilisel suvel midagi pistmist. Asi on hoopis külmade ookeanituulte ja Hiinast tuleva külmalaine kokkusattumises. Inimeste omavahelistes vestlustes ning sotsiaalse meedia hüüatustes kahtlustatakse Jaapani maavärinat: “2012 ja maailma lõpp on kätte jõudmas! Jaapani maavärinas nihkus Maa telg! Tsunami segas La Niña hoovusi jahedamaks!”

Mina olen ikka veel uutest aistingutest šokis: vannitoas on põrand nii külm, et peab vaibalt vaibale hüppama! Mu kasside kohev karv on nii jahe katsuda, nagu nad oleks just külmkapist tulnud! Mitte ainult kassid, kõik pinnad kodus on külmad: lauad, kapid, isegi voodilinad!

Ja kui 18. märtsi hommikul sooja vett ka polnud, läksin hommikusele lennukile pesemata, pagesin nädalalõpuks 800 km lõunasse Phuketi saarele, kus õnneks oli soe ja sooja vett nii kraanis, basseinis kui meres. Superkuu (Maale hiljuti viimase 18 aasta lähimas punktis paiknenud täiskuu, mis sai ­Aasias rohkelt meediakajastust – Toim.) oli suur ja tsunami jäi tulemata.

Aprilli esimesel nädalal on Bangkokis ÜRO kliimakonverents, kus ligi 1500 delegaati 173 maalt arutavad globaalse soojenemise teemal.

Põhimure on UNFCCC peasekretäri Christiana Figueresi sõnul riikide valitsuste konkreetne tegutsemine Mehhikos kokkulepitud sammudes, et reaalselt saavutada väiksem kui 2kraadine (Celsiuse järgi) Maa kliima soojenemine 2020. aastaks. Osalejatel on vedanud, sest maailm näib tõesti palav, nii palav, sest Bangkokis on taas +32. Samal ajal levivad Lõuna-Tais epideemiad, põhjuseks katastroofimõõtu mittesesoonsed paduvihmad ja üleujutused, mis muuhulgas on populaarse turismisaare Koh Samui eluolu täiesti pea peale pööranud.