Varajane teeleasumine oli vajalik, kuna koidikul on Taba ristmikul asuva kontrollposti võmmid veel uimased ning ei tüüta läbisõitjaid rumalate küsimuste ja pistisesoovidega. Taba kontrollpost on Siinai kurikuulsaim. Sealsed võmmid ületavad oma oskuste poolest isegi kunagise nõukogude miilitsa omi.

Teel põiki läbi Siinai kõrbe tunneb Salman end kui kala vees. Pärast Hosni Mubaraki kukutamist algasid maanteel küll kohe röövimised ja autodest välja tõstmised, aga see ei heiduta Salmani. Ükski Siinai beduiin teist beduiini ei puuduta. Seepärast ei närveerinud Salman isegi siis, kui Nakhili ja Suessi vahelisel teelõigul mootorrattureid silmas. Sel teelõigul varitsevad tiahha hõimu beduiinid sobivat ohvrit. Hindavad olukorda ja siis teatavad mobiili abil ettepoole, kas asi on väärt maanteesulgu või mitte.

Teispool Suessi kanalit ei tunne Salman end kunagi hästi. Lõuna-Siinai autonumber on kui võmmimagnet; kui kuuma rauaga otsaette põletatud narkodiileri märk. Nii ka sel päeval. Tagasiteel, Suure Soolajärve äärses kuurortlinnas, peavad kolm Kalašnikovidega relvastatud võmmi ta kinni ja hakkavad autot läbi puistama. Päris korralikult, nii et isegi pagasnikutäie apelsinide alt leitakse haisva sisuga kilekott kotka jala, märgistusrõngaste ja laiba seljast võetud GPS-saatjaga. Võmm küsib küll neli korda, mis asi see on, aga täpselt sama palju kordi jätab Salman vastamata. Lõpuks lendab kott pagasnikusse tagasi.

21. märtsi öö on kuum. Salman otsustab pärast kodusesse Nuweibasse jõudmist pool peret (ühe naise koos lastega) autosse laadida ja mägedesse magama minna – seal on jahedam ja pole sääski. Sa’ada tõusul näeb ta aga kraavi sõitnud taksot, takso kõrval nõutult eksnaise vend Mohammed. Mohammed arvab, et midagi on korrast ära, sest oli leidnud auto töötava mootoriga, aga inimestest ei märkigi. Koos leitakse autost laiali pillutatud raha, naise king, odav meestesandaal, pagasnikust eurooplannale viitava sisuga kohver. Kõned Nuweiba ja Dahabi haiglatesse asjasse selgust ei too, juht ja reisijad on haihtunud teadagi kuhu. Nad on pantvangideks võetud. Nii nagu kordi ennegi viimase pooleteise aasta jooksul.

Uudised valetavad sellistel puhkudel ikka, et kidnapper’id olid kohalikud beduiinid. Tegelikult olid nad kaugelt Siinai põhjaosast.

Salman, kohalik beduiin, helistab haiglatesse, politseisse, takso omanikule, egiptlasest juhi perele ja veel mitmele poole, et auto ära viidaks. Hommikul kell viis on plats puhas ja ainus, mis üle jääb, on oodata kidnapper’ite ja võmmide läbirääkimiste tulemusi.

See oli beduiinil pikk päev, 25 tundi.

Toomas Mikkor
Nuweiba