Maa kliima tõesti muutub, vähemalt siin Tais. Kuigi vihmaperioodiaegsed üleujutused on olnud kindel osa Tai ajaloolisest kultuurist, on sajandivahetuse kuivemad aastad pannud kohalikud seda ohtu unustama: majad ehitati madalale, kanalid lasti täis kasvada. Kahe aasta tagune apokalüptiline üleujutus, mis ähvardas seisata ka elu rohkem kui kümne miljoni elanikuga Bangkokis, oli šokk ja äratus kõigile.

Viimaste uudiste kohaselt on Tais praegu üle ujutatud 28 provintsi, otseselt kannatavad 2 miljonit inimest. Kolmandat vihmaperioodi järjest linnade tänavail lainetav vesi tundub juba normipärane. Tervishoiuministri sõnul tegeleb üleujutusohvritega ligi 100 kiirabibrigaadi, terviseprobleeme on 80 000 inimesel. Peamiseks vaevuseks jalaseen, valud kehas ja peas ning äärmine depressioon. Bangkoki linnavalitsus soovitab praegu jõeäärsetel elanikel oma asjad teisele korrusele kolida, sest veetase Chao Praya jões võib ajavahemikul 16. kuni 22. oktoobrini tõusta 2,8 meetrini üle merepinna.

Kui kaks aastat tagasi tuli Tai üldvalimistel võimule eksiilis oleva ekspeaministri multimiljonär Thaksin Shinawatra partei Pheu Thai, asus valitsust juhtima tema noorem õde Yingluk. Ka parimad spinnimeistrid ei osanud ette näha masendavalt kolossaalset veeuputust, millega värske ja kogenematu riigijuht pidi üleöö hakkama saama. Tema partei kaotas toetajaskonda opositsioonilistele demokraatidele mitmes uputatud provintsis. Nagu Eestis on ka Tais järgmised üldvalimised 2015. aastal. Bangkok Post kirjeldab nüüd, kuidas Shinawatra dünastia valmistab ette Thaksini poega Panthongtaed parlamenti kandideerima ning miks mitte järgmist valitsust moodustama. Noormees on end lahti raputamas playboy imagost, tema Facebooki lehel, kus ta kaitseb oma isa ja tädi kritiseerijate eest, on ligi miljon laikijat. Ning viimasel ajal on Panthongtaed nähtud üleujutatud provintsides kohalikega kohtumas.

Vaatamata vihmaperioodi ähvardavale lõppmängule paistab iga päev ka veidike päikest, ning taevas vähemalt Bangkokis näitab sinist tooni, ilmselt on õhu puhtus linnas märgavatavalt paranenud. Jaanuarist augustini 2013 külastas Taid 17,4 miljonit turisti, kasv 21% võrreldes 2012. aasta sama ajaga. Selle aasta plaaniks on Tai Turismiamet määranud 26 miljonit. Juba praegu on enim turiste Ida-Aasiast (10 miljonit), neile järgneb Euroopa 4 miljoniga.

Lisaks õhule muutub Tais paremaks ka kord. Pattayal paradeerisid äsja 500 politseinikku, kelle ülesanne on novembri lõpuks populaarne suvituslinn kriminaalidest puhastada. Phuketist aga käisid juulis üle lausa spets-armee sõdurid, taksomaffiaga tegeletakse seal siiani. Vaatamata Tai võimude valmisolekule turiste abistada peab igaüks eelkõige ise ettevaatlik olema. Õõvastavalt mõjus oktoobrikuu alguse uudis Pattayalt: mesinädalaid veetev 36aastane India noorik hukkus parasailingu õnnetuses, kui litsentseerimata instruktor paadiga talle liiga lähedale sõitis, nii et purje trossid takerdusid propellerisse, viimase terad lõikasid naisel pea otsast. Õnnetus juhtus vaid veidi pärast seda, kui peaminister Yingluck Shinawatra käskis riigiameteil tagada veesuuski, kiirpaate ja taksosid kasutavate turistide turvalisus.