Kuidas aga ülejäänute seas sikud lammastest eraldada? Hotellidest saadav info on ju tihti kellegi poolt "spondeeritud".

Pariisis, linnas, mis peaks olema teatavasti maailma gastronoomia-Meka, olen tihti saanud pettumuse osaliseks, sattudes mingite soovituste peale lõpuks viletsa toidu otsa. Saadaval on küll kõiksugu tasuta ja tasulisi teatmikke, mõned paremad, mõned halvemad, aga harva leidub trükist, mida võid pidada oma personaalseks giidiks maitseelamuste otsingul.

Kogenud toidukriitik ja ajakirjanik Alexander Lobrano just seda pakubki, olles enne teinud ära tohutu töö, käinud aastate jooksul läbi tuhanded söögikohad ja valinud välja Pariisi parimatest parimad.

Kusjuures parim ei ole Lobrano meelest ilmtingimata kalleim. Tema raamatus "Hungry for Paris" on 102 valitud söögikohta eri hinnaklassides, alates mõneeurosest imeheast falafel'ist kuni kuningliku õhtusöögini linna peenemates paikades. Tema peamisteks kriteeriumiteks on alati maitsev toit, hinna-kvaliteedi suhe ja tõeline Pariisi elamus.

Pikk ja peenike Lobrano ise meenutab veidi kuulsat toidukriitikut filmist "Ratatouille", aga tema stiil on muhe ja elegantne ning raamat kaanest kaaneni objektiivne. Autor ei hoia tagasi kiituse ega ka laitusega, kus vaja, andes edasi iga toidukoha väikese esseena omaenda kogemustest. Seda on mõnus ka niisama juturaamatuna lugeda, aga võin kinnitada, et kolm juhuslikult valitud restorani tema nimekirjast vastasid täpselt kirjeldatule ja kõigis oli toiduelamus oivaline.

Lobrano raamatu eelis näiteks populaarse Michelini teejuhi ees on see, et iga valitud restorani kohta on tal veidi põhjalikum kirjeldus koos toidusoovitustega. Nii mõnigi Michelini tärnidega pärjatud restoran saab Lobranolt hävitava hinnangu. "Ma ei mõista, miks sellel tolmunud ja mõttetul urkal ikka veel Michelini tärnid on," tulistab ta ühe kalli gurmeetempli pihta. Samas annab ta ka üksikasjaliku põhjenduse, miks paljud tuntud restoranid tema nimekirjast välja jäid.

Lobrano raamat on kaasahaarav ja sisaldab lisaks restoraniesseedele ka laiemat taustainfot prantsuse köögist, kultuurist, toitumistavadest ja lauakommetest. See on täiesti asendamatu reisikaaslane neile, kes Pariisis seigeldes "Mona Lisale" ja Eiffeli tornile lisaks ka tõelisi toiduelamusi otsivad. Bon appétit!

Raamatut saab tellida Amazon.com'ist või osta Pariisist (WH Smithi raamatukaiplus rue Camboni ja rue de Rivoli nurgal).