Ma saabun Lissaboni lennujaama räsitult, seljataga neli lendu Hispaania lippu kandva Air Europa (UX) pardal. End Skyteami sahkerdanud ja märksa kvaliteetsema produktiga KLMi lähedaseks kaasteeliseks rääkinud Air Europa on lennufirma, kes ei paku oma turistiklassi klientidele tasuta isegi mitte klaasi vett. Kui kahe lennu vahel on Madridis vaid mõni öötund, nõuab Air Europa “turvalisuskaalutlustel” pagasi vahepealset väljavõtmist.

Lissaboni varahommikust saginat täis lennujaamas laabub kõik seevastu üle ootuste hästi. Star Alliance’i kuldkaart annab võimaluse sooritada check-in eraldi lennujaamaotsas paiknevas premium-piirkonnas, kust pagas (jätkulend on Oslost Finnairiga) nobedalt Helsingini teele pannakse. Kiirus ja professionaalsus iseloomustab töötajate käekirja ka TAPi Premium lounge’s (kuhu abiks sisenemisel äriklassipilet või kõrgem staatus mõne Star Alliance kompanii püsikliendiprogrammis), mis jääb meeldivalt meelde ka priide dušikabiinide, tasuta internetiühendusega Mac’ide, laia publitsistikavaliku, nii magusate kui soolaste pirukate ja loendamiseks kahe käe appivõtmist nõudvate veinisortide poolest.

Armsalt vanamoelisel moel serveerib TAP pikemal lennul (sõit Oslosse võtab aega peaaegu neli tundi) kõigile reisijaile tasuta sooja lõuna, milleks tol hommikul osutub kahvaturoosa risoto suurte valgete ubade ja soolatursakübemetega. Eelroaks on fantastiline tuunikalasalat, millestrabedad rukolalehed ja väiksed poolitatud kirsstomatid kohtuvad maitsekalt ümarate tuunikalapalliga. Vein, mahlad ja kohvid-teed on mõistagi tasuta, nagu ka siirupis kümblev kookoshelbekoogike. Lennuajakiri Up on paks ja kobe ning Airbus maandub Oslos täpselt õigel ajal. Muide, 2011. aastal hindas JACDEC TAPi Lääne-Euroopa turvalisimaks lennufirmaks.

Euroopa kirdenurgas elava isiku jaoks on edelas staapipidav lennukompanii kasutamiseks kahetsusväärselt vähe võimalusi, kuid kui Lõuna-Ameerikasse või Ibeeria poolsaarele asja, kavatsen tulevikus TAPi hindu kindlasti esmajärjekorras uurida. Air Europa ja teised Hispaania lennuliinid jätan pigem meeleheitevariandiks, kõlagu flamenko nii särtsakalt kui tahes.

Lennufirma: TAP Air Portugal
Marsruut: Lissabon-Oslo
Klass: turist
Aeg: oktoober 2012
Hinne: 5