Kui ütlete lihtsameelselt “jah”, siis ar­va­ke uuesti. Nimelt teatab antud kindlustusfirma oma reisikindlustuse üld­tin­gi­mus­te punktis 8.15, et ei hüvita kulusid, mis tekkinud seoses “maavärina, maa va­jumise või maalihke tagajärjel saadud haiguse või kehavigastuste raviga”.

Veelgi kategoorilisem on kindlustusselts Sampo, mille poliis välistab kah­jude korvamise, kui nende põhjustajaks on “sõda, kodusõda, rahvarahu­tu­sed, terrorism, diversioon, streik, tuuma­energia, radioaktiivsus, epideemia, kesk­konna saastatus või loodusõnnetus”.

Pisut mõistlikum tundub olevat See­sam kindlustus, mis vastutab oma klienti­de ees “14 päeva jooksul alates relvaint­si­dentide algusest”. Samas ei kata Seesami poliis kulutusi nak­kushaiguste ravile, mis on põhjusta­tud “putuka või puugi hammustamisest või nõelamisest”. Seega võib näiteks ma­laaria käes värisev reisija endale niisu­guse poliisiga ainult tuult lehvitada.

Sünnitada ei tasu, hulluks minna niisamuti

ERGO kindlustus defineerib meditsiiniabi kindlustusjuhtumina “kindlustatu or­ga­nis­mis äkitselt tekkinud haigusseisundit, mil­le esmased sümptomid on ilmne­nud reisi ajal”. Sampo ja Seesam lubavad hüvitist ka krooniliste haiguste eluohtli­ku ägenemise korral, viimane neist ainult siis, kui ägenemist polnud meditsiiniliselt võimalik prognoosida. Inges ja Salva korduvate haiguste raviks tehtud kulutusi ei hüvita.

Kroonilise tõvega üsna sarnases staa­tuses on rasedus. Näiteks Sampo po­liis hüvitab last ootava ema “ootamatute kom­plikatsioonide” ravikulusid kõigest 20 000 krooni ulatuses  (4% tavalisest kat­­test), sedagi vaid siis, kui problee­mid tekkisid esi­mesel 12 rasedusnädalal. Kindlustus­fir­mad Inges ja Salva hüvita­vad eluohtlikuks muutunud raseduse pu­hul kõiki kulusid.

Onkoloogiliste või sugulisel teel eda­si­kanduvate haigustega seoses välja­mak­seid ei tehta. Salva ja Inges ei näe et­te hüvitisi ka psühhiaatriliste, psühhoneu­roloogiliste või närvihaiguste raviga seo­ses. Välismaal hullumajja sattuda po­le seega kaval idee.

Kes maksab stomatoloogile?

Hambavaluga näib suurimat abi olevat ERGO kindlustusest, mille poliis lu­bab es­maabile kulutada kuni 2000 kroo­ni. In­ge­se poliis laseb arsti poole pöörduda ai­nult “ägeda hambapõletiku” korral ning hüvitispiir on 200 DEMi (~ 1600 kroo­ni). Sampo piirdub 1200 krooniga, See­samil ja Sal­val on hüvitiseks kuni 1000 krooni, vii­ma­se poliisil on täpsus­ta­tud, et arst tohib ham­ba ravimisel ka­su­tada “lihtsaid hädavajalikke täi­te­mater­jale”.

Kuidas arst selle raha aga kätte saab?

Salva kindlustus pakub võimalust, et Salva või tema koostööfirma Coris tasuvad arve alusel otse meditsiiniasutusele. Otsearveldust võimaldavad oma rahvusvaheliste partnerite kaudu ka ERGO, Inges ja Sampo.

Tiiburiga reisides ettevaatust

Kallimad poliisid lubavad reeglina  kompenseerida ka pileti maksumuse, kui se­da lennujaama hiljaks jäämise tõttu ka­su­tada ei õnnestu. Paraku välistavad pea­ kõik kindlustusfirmad vastutu­se, kui hiljaksjäämine toimub tii­bur­laeva hi­line­mise tõttu. Sampo ei kindlusta ka “Eesti-siseste praamide” hilinemise ning SRÜ riikides toimuvate hiljaks­jää­miste vastu (v.a siis, kui hilines rahvusvahelist lendu sooritav IATA lennukompa­nii). Seesam ei hüvita kah­jusid, mis on põh­justatud “trans­pordifirma puuduli­kust töökorraldusest, arvutiveast või töö­ta­ja eksimu­sest” ning Salva täpsustab, et hilinemine peab olema põh­justatud “lennuki tehnili­sest rikkest, ebasoodsatest ilmastikuolu­dest või kuriteost”. Seega – kui kasutate reisimiseks teineteisega mitteseotud lennupileteid, jätke endale ümberistumiseks igaks juhuks ohtralt aega.

Kui reisile pole võimalik minna õn­ne­tuse või haigestumise tõttu, võib kindlustuselt raha tagasi saada. Kõige rangem paistab antud küsimuses olevat Sampo, mis maksab hüvitist siis, kui “kindlustatu haigestub mittekroonilisse ägedasse haigusse, mis välistab reisimise”. Reisile võib mitte minna ka “abikaasa, lapse, va­ne­ma, vanavanema, lapselapse, venna, õe” või ühe planeeritud reisikaaslase eluohtliku seisundi, raske kehalise vigastuse või surma korral. ERGO kindlustus lubab reisist loobuda ka sel juhul, kui haigestub ükskõik milline inimene, kellega kindlustatul on “ühine majapidamine”.

Pagasi hilinemise korral saab tasuta ðopata

Üldtingimustes leidub ka meeldivaid üllatusi. Näiteks kindlustab Seesam tasuta alla 12aastased kaasareisivad lapsed ning pagasikindlustuse olemasolu korral saab hüvitatud koos kindlustatuga õn­netusjuhtumi läbi teinud riiete pisiparandus või  keemiline puhastamine.

Kui pagas lennukompanii süül hiljaks jääb, katab enamik reisikindlustusi hä­da­vajalike tarbeesemete ostmise kulud. Seesami poliis lubab osturetkele suunduda siis, kui pagas on hilinenud vähemalt 2 tundi. Hüvituspiir on 500 krooni päeva kohta ning maksimaalselt 2000 krooni. Sampo kindlustusega peab pagasit ootama minimaalselt 4 tundi, ERGO kindlustusega 6 tundi.

Kui pagas jääb kadunuks või saab trans­portimise käigus kannatada, on si­su­liselt kindlustatud ainult kotis-kohv­ris ol­nud tarbeesemed. Dokumente, süle­ar­vu­teid, mobiiltelefone, antiiki ega pro­fes­sio­naalseid tööriistu ei kindlustata, loomi, tai­mi ega toiduaineid niisamuti. Arves­ta­ma peaks, et kompensatsioon ei pruugi olla rahaline – kindlustusandja võib kahju hüvitada “teise samaväärse asjaga”.

Mõnevõrra üllatavalt ei kaitse ERGO pagasikindlustus pagasi “avaliku varguse või röövimise” eest – hüvitist makstakse ainult siis, kui paljaksröövitu reisis “reisifirma koostatud reisipaketiga”.

Kui olemas krediitkaart ja piisavalt aega, võib sobiva reisikindlustuse osta ka välismaalt. Kindlustuspakkumisi leiab näiteks järgmistelt aadressidelt:

http://www.travelinsurers.com
http://www.imglobal.com/
InsureMyTrip.com
http://www.worldtravelcenter.com/

SAMPO SALVA SEESM ERGO INGES

E-KINDLUSTUS X X X X
WRIS   X X
BALTIC TOURS X X X X X
ESTRAVEL X  X X
HERMANN X X X X