Ida-Aafrika Ühendusse (EAC) kuuluvad riigid tervitasid oma hiljutisel aastakonverentsil entusiastlikult Rwanda delegatsiooni revolutsioonilist ettepanekut kehtestada liikmesmaadesse saabujatele ühtne lihtsustatud viisasüsteem, mis tiivustaks turiste sagedamini sellese piirkonda tulema. Viisabarjääri madaldamine säästaks reisijaid viie konsulaadi vahet jooksmisest, lubaks vabalt valitud punktis ühendusse siseneda ning viisavabalt kogu piirkonnas ringi vaadata. East African Community’sse kuuluvad Burundi,Keenia, Rwanda, Tansaania ja Uganda.


JAT Airways muutub Air Serbiaks

Etihad Airways avalikustas oma plaani omandada 49 protsenti omaaegse Jugoslaavia lennufirma JAT aktsiatest ja kavatseb firma seejärel Air Serbiaks ümber ristida. Etihadi Abu Dhabis asuvas peakorteris kirjutati alla ka viieaastasele halduslepingule, mis peaks Etihadil aitama rohkem Euroopa sihtkohti vallutada, kasutades sealjuures uue sõlmlennujaamana Belgradi. Juba oktoobrist plaanib Air Serbia hakata neljal korral nädalas Belgradist Abu Dhabisse lendama, kasutades marsruudil Airbus 319 lennukeid.


Vene turist on halb turist

Enamik reisiportaali Zoover viimastes arvamusuuringutes osalenud 12 000 puhkajast 20 Euroopa riigist kinnitas, et kõige ebaviisakamad, lärmakamad ja tülikamad kaasreisijad puhkusel olles on Vene turistid: eriti irriteerivaks peeti Türgi, Egiptuse ja Hispaania all-in hotellide Rootsi lauas ettetrügimist, elementaarsete kommete puudumist ja üldist asotsiaalset käitumist kogu puhkuse vältel. Vaimustuses ei olda ka ninakatest Saksa (17%) ja joomalembestest Briti (13%) turistidest. Meeldivaimateks kaaspuhkajateks peeti austerlasi, belglasi, skandinaavlasi ja kreeklasi.


Ettevaatust: Naegleria!

USAs Arkansase osariigis asuvas Willow Springsi veepargis sulistamine sai peaaegu saatuslikuks 12aastasele lapsele, kes puutus kokku veeparasiidiga, mis tasapisi ajud nahka paneb. Kali Hardig viibib koomaseisundis ja tema elu on ohus. Kohe varsti pärast ujumist algasid lapsel tugevad peavalud ning ta nuttis ja oksendas vahetpidamata. Little Rocki haiglasse saabudes tuvastati Kalil harvaesinevat sorti meningiit, mis sai alguse kokkupuutest end tavaliselt soojades mageveekogudes varjava Naegleria-amööbiga. See sööbiva iseloomuga parasiit siseneb inimesse nina kaudu ja suundub sealt edasi ajudesse ja selgroogu. Haigus on enamasti surmav, Ameerikas on siiani teada vaid kaks juhtumit, mil patsient imekombel eluga pääses. Nakkus inimeste vahel ei levi, kuid Naegleria juhtumeid on esinenud ka Euroopas, näiteks Suurbritannias ja Tšehhis.


Astu elevandilt maha!

Mitu Euroopa reisiorganisatsiooni on oma Aasia reisipakettidest maha kriipsutanud elevandi seljas matkamise. Maailma Loomakaitseliidu (WSPA) kampaania “Step off the elephant’’ käigus kutsutakse üles londiliste kaitseks välja astuma ja näiteks Tai-reisidel tavaliselt pakutavast džunglis elevandi seljas ratsutamisest keelduma. Et beebielevant kinni püüda, tuleb sageli ots peale teha tema emale ja ka noort looma kaitsvatele tädidele, seejärel näljutatakse elevanti seni, kuni ta muutub kuulekaks. Alternatiivlahendusena peaksid turistid hoopis valima safari või külastama orbudeks jäänud elevantide hooldekeskusi.