Norra valitsus otsustas oma aktsiad Skandinaavia ühislennufirmas maha müüa ja osaluse ettevõttes pärast 72 aastat lõplikult üles öelda. Aktsiad müüdi Norra ja välismaistele investeerijatele. Norrale kuulus firmast umbkaudu 10 protsenti ja tehing tõi riigikassase 652 miljonit krooni (69 miljonit eurot). Ka Rootsi Kuningriik plaanib hetkel oma staatust SASis madalamale tasemele viia, niisiis on Taani riik nüüdsest firma suurim ja tähtsaim omanik. SAS alustas tegevust 1946. aastal.

Helsingist ODAVAMALT otse Tel Avivi

Norwegian on lubanud finantsraskuste kiuste oma lennuvõrku laiendada ja alustab 3. novembrist igalaupäevaseid lende Helsingist Tel Avivi. 29. oktoobrist pannakse käima ka kaks korda nädalas toimiv liin Soome pealinnast Gdanskisse.

Hollandi KLM kaotas pardapoest tubakatooted

Alates 1. juulist ei saa lennufirma KLM maksuvabast pardapoest enam sigarette osta. Firma leiab, et suitsumüük ei ole 21. sajandil enam ajakohane. KLMi tütarfirma Transavia lõpetas tubaka müügi oma lennukites juba 1. aprillil. Kes tingimata sigarette kaasa osta tahab, peab siirduma lennujaama tax-free kauplussesse.

Mõrtsukhai kummitab Mallorca vetes

Vahemeres Baleaari saarte lähedal märkasid mereteadlased ringi tiirutamas viiemeetrist mõrtsukhaid, kellelaadset pole sealkandis täheldatud juba 30 aastat. Hispaania mereuurijate instituudi Alnitak teadlased nägid haid esimest korda läinud nädalal umbes 12 km kaugusel Cabrera saarest, mis asub Mallorcast pisut lõuna pool. Fotod haist avaldati kohalikus ajalehes Diario de Mallorca ning sotsiaalmeediasse ilmub peatselt ka uuringute video. Ekspeditsioon tegi saarte läheduses merefauna ja plastireostuse uuringuid laevaga Toftevaag, pardal oli kümme meeskonnaliiget.

Alates 1900 aastast on Vahemeres surmaga lõppenud hairünnakuid olnud teadaolevalt 52: 13 Horvaatias, 11 Itaalias, 2 Montenegros, 13 Kreekas, 7 Hispaanias, 3 Prantsusmaal ja 3 Maltal.

Lennukis ei tasu tellida tomatimahla

Millegipärast lennureisijate (eriti ameeriklaste) lemmikjoogiks kujunenud tomatimahla või plekkpurki villitud Bloody Mary kokteilisegu ei tohiks õhus olles tegelikult üldse tarbida, sest joogis sisalduv kõrge soolaprotsent ajab pikal reisil jalad paiste. Selle tarkuse tegi Briti ajalehele The Sun antud intervjuus teatavaks staažikas American Airlinesi stjuardess Andrea Song, kes lendas regulaarselt Pekingisse, Londonisse, Sydneysse, Shanghaisse ja Tokyosse. Bloody Mary Mix sisaldab 12 korda rohkem soola kui tavaline karastusjook ning kuivatab keha ja kergitab vererõhku. Juua tuleks palju vett ning käed-jalad niisutava C-vitamiini sisaldava nahka kosutava ihupiimaga korralikult sisse määrida juba enne reisi algust, soovitab paljulennanud emand Song.

Reisidiilid

UKRAINE INTERNATIONAL: edasi-tagasilennud Stockholmist Teherani Kiievi kaudu alates 137 € oktoobrist veebruarini. budgetair.se

TUIFLY: edasi-tagasi otselennud Brüsselist Sal’i Roheneemesaartel üksikuil päevadel juulis alates 99 € suund. tuifly.be

AIR CANADA: edasi-tagasilennud Helsingist Havannasse koostöös teiste Star Alliance’i kompaniidega alates 491 € septembrist veebruarini. tripmonster.fi